Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Platini chce napriek zákazu prehovoriť počas volieb prezidenta UEFA

Michel Platini Foto: TASR/AP

Doterajší šéf UEFA si odpykáva trest za konflikt záujmov a korupciu.


Ženeva 7. septembra (TASR) - Michel Platini chce prehovoriť počas prezidentských volieb Európskej futbalovej únie (UEFA), na ktorých majú odhlasovať jeho nástupcu. A to aj napriek tomu, že si odpykáva trest od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Hovorca jeho právnickej firmy uviedol, že bývalý šéf Platini dostal pozvánku od UEFA na voľby, ktoré sa uskutočnia 14. septembra v Aténach. Pri tejto príležitosti chce prehovoriť pred delegátmi o svojom záverečnom období vo funkcii prezidenta európskeho futbalu.

Zatiaľ nie je jasné, či mu to umožnia, keďže si odpykáva štvorročný trest za konflikt záujmov a dvojmiliónový úplatok. Informovala agentúra AP.

Slovensko podporí Čeferina

Slovenský futbalový zväz (SFZ) pri výbere nového prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) podporí slovinského kandidáta Aleksandra Čeferina. Voľba nástupcu Francúza Michela Platiniho sa uskutoční na mimoriadnom kongrese v stredu 14. septembra v Aténach.

Víťaz dokončí Platiniho funkčné obdobie do začiatku roka 2019. Po odstúpení Španiela Angela Mariu Llonu Villara zostal jediným súperom Čeferina Michael van Praag z Holandska. Čeferin je od roku 2011 prezident Slovinského futbalového zväzu (NZS), zastáva tiež post podpredsedu právnej komisie UEFA a je člen disciplinárnej komisie UEFA.

"Voľba šéfa UEFA je veľmi závažný moment v živote európskeho futbalu, SFZ ku svojmu hlasu pristupuje nesmierne zodpovedne. Stretli sme sa s uchádzačmi o tento významný post. Aleksander Čeferin je možno všeobecne menej známy, podľa nášho názoru však ide o veľmi zdatného a schopného funkcionára. Kľúčové body jeho programu sa stotožňujú s našimi predstavami. Prezident SFZ Ján Kováčik so súhlasom výkonného výboru podporí jeho kandidatúru," uviedol pre oficiálnu internetovú stránku Slovenského futbalového zväzu jeho generálny sekretár Jozef Kliment.