Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Polícia zadržala viac ako 50 ľudí v ďalšej korupčnej kauze v Taliansku

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Prokuratúra údajne odhalila sieť, v ktorej sú zapletení futbalisti, tréneri, prezidenti a manažment viac ako tridsiatich klubov.

Rím 19. mája (TASR) - Talianskom otriasa ďalší škandál s ovplyvňovaním futbalových zápasov. Tentoraz ide o množstvo duelov tamojšej tretej a štvrtej ligy. Polícia zadržala v tejto kauze v utorok viac ako 50 ľudí po celej krajine, vyše 70 osôb čelí vyšetrovaniu. To vedú "protimafiánski" prokurátori v juhotalianskom meste Catanzaro.

Prokuratúra údajne odhalila sieť, v ktorej sú zapletení futbalisti, tréneri, prezidenti a manažment viac ako tridsiatich klubov z tretej najvyššej súťaže Lega Pro, ako aj zo Serie D, ktorá plní funkciu IV. ligy. Organizovaná skupina mala mať napojenie na mafiánske kruhy. Podľa polície v kauze vystupujú okrem iných aj kluby Pro Patria, Barletta, Brindisi, L'Aquila, Neapolis Mugnano, Torres, Vigor-Lametia, Santarcangelo, Sorrento, Montalto, Puteolana, Akragas a San Severo.

"Ak je to skutočný obraz celej situácie, potom ide o vážny problém. V nižších súťažiach nie sú finančné podmienky najideálnejšie, všetci to vedia," povedal prezident trénerskej asociácie Renzo Ulivieri pre agentúru DPA. Expert na športové právo Mattia Grassani si myslí, že také podmienky sú žičlivým prostredím pre praktiky organizovaného zločinu. "Aktéri zápasov, či sú to hráči, tréneri alebo rozhodcovia, sú potom viac náchylní k ovplyvňovaniu duelov," povedal pre Rai 1.

Do prípadu sú zapletení členovia mafiánskej skupiny Ndrangheta, ktorá operuje v juhotalianskom regióne Kalábria. V spojitosti s celým škandálom sa objavili informácie o fyzických výhražkach, únosoch či bití. "V prípade figurujú aj veľmi nebezpeční ľudia," uviedol asistent prokurátora Giovanni Bombardieri.