Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Portugalsko zdolalo Ghanu 2:1, oba tímy cestujú domov

Portugalský futbalista Bruno Alves (vpravo) a Asamoah Gyan z Ghany. FOTO TASR/AP

O triumfe Portugalčanov na Národnom štadióne v Brasilii rozhodol v 80. minúte svojím prvým gólom na šampionáte Cristiano Ronaldo.

Brasilia 26. júna (TASR) - Portugalskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v záverečnom vystúpení v G-skupine na MS v Brazílii nad Ghanou 2:1. Napriek tomu však rovnako ako africký tím cestujú domov, pri rovnosti bodov s USA rozhodlo v ich neprospech horšie skóre. Z prvého miesta postúpili do osemfinále Nemci. O triumfe Portugalčanov na Národnom štadióne v Brasilii rozhodol v 80. minúte svojím prvým gólom na šampionáte Cristiano Ronaldo.

Portugalčania nastúpili aj so stopérom Pepem, ktorý videl v úvodnom zápase s Nemeckom červenú kartu. V zostave Ghany chýbali dlhoročné opory Sulley Muntari a Kevin-Prince Boateng, oboch hráčov vedenie Ghanskej futbalovej asociácie z disciplinárnych dôvodov vyradilo z tímu. Muntari mal v utorok fyzicky napadnúť jedného zo šéfov exekutívy GFA, Boateng údajne vulgárne nadával na tréningu hlavnému trénerovi Kwesimu Appiahovi.

Galéria: MS vo futbale: Portugalsko - Ghana





Priebeh zápasu

Úvod zápasu poznamenali nepresnosti na oboch stranách, v 6. minúte však Portugalčania mohli udrieť. Cristiano Ronaldo napriahol z ostrého uhla a jeho strela opečiatkovala brvno. Tím z Iberského polostrova naďalej hrozil po krídlach a po centri Pereiru mal Ronaldo ďalšiu veľkú šancu, jeho hlavičku však Dauda reflexívne vyrazil. Krátko na to mohol Ghanu poslať do vedenia Gyan, stroskotal ale na Betovi. Afričania postupne prešli na vysoký pressing, no v 31. minúte po portugalskom brejku inkasovali, keď center z ľavej strany si nešťastne zrazil do vlastnej bránky John Boye. Portugalčania sa dostali na koňa a Ronaldo s Amorimom mohli do konca prvého polčasu pridať gólovú poistku.

Druhé dejstvo sa začalo portugalským náporom, strelu Naniho zrazil Boye na roh. Na druhej strane mieril Gyan vedľa pravej žrde, v 57. minúte sa však kanonier "čiernych hviezd" dočkal a po centri Asamoaha vyrovnal na 1:1. Gyan sa stal so šiestimi gólmi najlepším africkým strelcom v histórii MS. V 61. minúte mohla Ghana strhnúť vedenie na svoju stranu, no Waris po prihrávke Gyana hlavičkoval tesne vedľa. Afričania v snahe streliť druhý gól zabúdali na zadné vrátka a v 80. minúte prišiel trest. Dauda nešikovne vyboxoval loptu priamo k Ronaldovi, ktorý prepálil všetko, čo mu stálo v ceste - 2:1. Na skóre sa už do záverečného hvizdu nič nezmenilo, keďže Ronaldo ďalšie dve tutovky nepremenil.

Bruno Alves, obranca Portugalska: "Odohrali sme katastrofálny turnaj. Mali sme ťažkú skupinu, no nikto z nás si pred začiatkom MS nepripúšťal, že nepostúpime do osemfinále."

Pepe, obranca Portugalska: "Je to smutný deň pre celú našu krajinu. Víťazstvo v záverečnom zápase je iba slabou útechou."

Asamoah Gyan, útočník Ghany: "Sme veľmi sklamaní. Musíme ísť domov, no verím, že na ďalší šampionát sa vrátime silnejší."

Kwesi Appiah, tréner Ghany: "Bol to veľmi vzrušujúci zápas s množstvom šancí na oboch stranách. My sme naše nepremenili, Portugalčania dve áno, preto zvíťazili."

G-skupina, 3. kolo:

Portugalsko - Ghana 2:1 (1:0)
Góly: 31. Boye (vlastný), 80. C. Ronaldo - 57. Gyan. Rozhodoval: Shukralla (Bahr.), ŽK: Afful, Waris, J. Ayew (všetci Ghana), 60.000 divákov.

Mužstvá na Národnom štadióne v Brasilii nastúpili pod vedením bahrajnského rozhodcu Nawafa Shukrallu v týchto zostavách:
Portugalsko: Beto - Pereira, Pepe, Alves - Carvalho, Veloso, Moutinho, Nani, Amorim - Eder, C. Ronaldo
Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah - Asamoah, Atsu, Badu, A. Ayew, Rabiu - Waris, Gyan

tabuľka G-skupiny:
1. Nemecko 3 2 1 0 7:2 7
2. USA 3 1 1 1 4:4 4
3. Portugalsko 3 1 1 1 4:7 4
4. Ghana 3 0 1 2 4:6 1