Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Prezidenti SFZ a SZĽH podpísali v Bratislave memorandum o spolupráci

Zákon sprísňuje režim organizácie rizikových športových podujatí, najmä vo vzťahu k futbalu a k hokeju a uvoľňuje režim organizovania podujatí v tých športových odvetviach, kde k násiliu nedochádza.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček podpísali v piatok v Bratislave memorandum o spolupráci. Stalo sa tak na pôde SFZ pri implementácii nového zákona č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí do praxe.

Spomínaný zákon sprísňuje režim organizácie rizikových športových podujatí, najmä vo vzťahu k futbalu a k hokeju a naopak, uvoľňuje režim organizovania podujatí v tých športových odvetviach, kde k aktom diváckeho násilia nedochádza. Sprísňujú sa najmä nároky na zabezpečenie usporiadateľskej služby na podujatí s akcentom na jej profesionálny výkon, ktorý má priniesť zvýšenie bezpečnosti i pohodlie slušného diváka, ako aj celkovú kultiváciu prostredia na slovenských štadiónoch.

"V súvislosti s nedávno prijatým zákonom sa naše pracovné skupiny už dlho stretávali, aby sme došli k záveru a hlavne k jeho uplatneniu na našich štadiónoch. Oproti futbalu máme určitú výhodu, lebo v poslednom čase sme nemali toľko problémov na hokejových štadiónoch. Verím, že prijatím tohto zákona bude pokoj, a diváci budú zasa chodiť na futbal aj na hokej bez strachu. My sme už na SZĽH aj schválili bezpečnostnú komisiu, ktorá na to bude dozerať. Po skončení play off extraligy a I. ligy budú funkcionári všetkých klubov oboznámení, pretože bezpečnostného manažéra musí robiť akreditovaný človek. Prvý test už budeme mať počas zápasov proti Rusku v Bratislave," povedal Nemeček, ktorého doplnil futbalový kolega Kováčik: "Všetko podstatné už bolo povedané. Ja verím, že tento zákon je robený pre ľudí, ktorí majú záujem chodiť na futbal a hokej v kultúrnom prostredí a za športovým zážitkom. Som rád, že ľudia zo SFZ boli hybnou silou pri kreovaní tohto zákona."

Pri podujatiach s osobitným režimom, pri ktorých je zvýšené bezpečnostné riziko z objektívnych dôvodov je organizátor povinný určiť bezpečnostného manažéra podujatia, ktorý plní na strane organizátora dôležité úlohy na úseku prípravy a riadenia vykonávaných bezpečnostných opatrení. Toto memorandum medzi SFZ a SZĽH je možné meniť a dopĺňať len písomnými a očíslovanými dodatkami prijatými oboma zmluvnými stranami.