Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

VIDEO: Priamy kop Rashforda posunul Manchester bližšie k finále EL

ráč Manchestru United Marcus Rashford (uprostred) a hráči Celty Gustavo Cabral (vľavo) a Facundo Roncaglia vo futbalovom zápase semifinále Európskej ligy Celta Vigo - Manchester United na štadióne vo Vigo 4. mája 2017. Foto: TASR/AP

V 1. semifinále si červení diabli poradili so Celta Vigo 1:0.

Vigo 5. mája (TASR) - Gól Marcusa Rashforda posunul futbalistov Manchestru United bližšie k finále Európskej ligy UEFA 2016/2017. Jeho zásluhou zvíťazili vo štvrtok "červení diabli" v úvodnom semifinálovom zápase na ihrisku španielskej Celty Vigo 1:0. Odveta na Old Trafforde je na programe vo štvrtok 11. mája o 21.05 SELČ.

Po úvodnom oťukávaní mali viac z hry zverenci trénera Joseho Mourinha. V prvom polčase sa však nedočkali gólu, domácich totiž spoľahlivo držal svojimi zákrokmi Sergio Alvarez. "Som veľmi spokojný s výkonom, nie však s výsledkom. Už po polčase sme mohli vyhrávať o dva alebo tri góly, ale výsledok bol otvorený. Myslím si, že sme hrali dobre, ale nepremieňali sme šance. Ťažko sa nám hralo proti súperovi, ktorí bránil so siedmimi - ôsmimi hráčmi," zhodnotil zápas kormidelník Manchestru United.

V druhom polčase sa hra viac otvorila, Celta mala veľkú šancu, ale Sistov tečovaný pokus v 59. minúte vytiahol Sergio Romero reflexívne v poslednej chvíli na rohový kop. Rozhodujúci moment v podobe jediného gólu zápasu prišiel po faule Huga Malloa pred šestnástkou. Rashford v 67. minúte zatočil svoju krížnu strelu z priameho kopu presne k pravej žrdi a Alvarez na ňu nedočiahol. "Rashford je 19-ročný chlapec, ktorý miluje futbal. Po tréningu zostáva na ihrisku ešte polhodinu, aby trénoval priame kopy a čakal na svoju príležitosť. To je jeho mentalita," povedal Mourinho na adresu jeho zverenca.



Aj napriek záverečnému tlaku už nedokázali hráči domáceho klubu vyrovnať skóre. S jednogólovým mankom však ešte nie je pred odvetou na Old Trafford nič stratené, podotkol podľa agentúry DPA tréner domácich Eduardo Berizzo: "Výsledok nás zaväzuje k tomu, aby sme v odvete útočili. Musíme sa postarať o to, aby naši útočiaci hráči boli uvoľnení. Máme svoj zápasový plán, ktorý chceme dodržať. Vždy ideme za víťazstvom."

Pred odvetou je výhoda na strane "červených diablov", Mourinho verí, že na domácom štadióne to jeho tím potvrdí: "Za svoju cestu v Európskej lige UEFA si zaslúži Celta náš rešpekt. Dúfam, že Old Trafford bude chcieť, aby sme vyhrali. Ak to totiž chce, tak vyhráme."

Nabitý program sa podpísal na ďalšom zranení v radoch Manchestru, v závere len po dvanástich minútach pobytu na ploche musel odstúpiť z hry Ashley Young. Mourinho už dlhšie nemôže počítať ani so Zlatanom Ibrahimovičom, Lukeom Shawom, Marcosom Rojom či Philom Jonesom.

1. zápas semifinále Európskej ligy UEFA 2016/2017:



Celta Vigo - Manchester United 0:1 (0:0)

Gól: 67. Rashford. Rozhodoval: Karasev (Rus.), ŽK: Mallo - Fellaini, Pogba.

zostavy a striedania:

Celta: Alvarez - Mallo (90.+2 Beauvue), Cabral, Roncaglia, Jonny - Wass (74. Jozabed), Radoja, Hernandez - Aspas, Guidetti, Sisto

Manchester: Romero - Valencia, Bailly, Blind, Darmian - Herrera, Fellaini, Pogba - Lingard, Rashford (80. Martial), Mchitarjan (78. Young, 89. Smalling)


Prvú šancu mali hráči galícijského tímu, v 11. minúte sa v nej ocitol Wass po centri Radoju, ale jeho hlavička minula Romerovu bránku. Postupne sa dostali k slovu aj "červení diabli". V 20. minúte otestoval Rashford technickou strelou pozornosť Alvareza. Otvoriť skóre mohol Lingard, ale v sklze nedokázal nasmerovať svoj pokus do brány. Manchester naďalej hrozil, Pogba vysunul Mchitarjana, ten však neprepálil pozorného Alvareza. Veľkú šancu mal v 38. minúte aktívny Rashford, domáci brankár však jeho pokus smerujúci pod brvno vyškriabal na roh a držal bezgólový stav.

Do druhého polčasu vstúpila lepšie Celta. Sistov tečovaný pokus v 59. minúte vytiahol Romero reflexívne v poslednej chvíli na rohový kop. Trest pre domácich prišiel v 67. minúte. Rashford zatočil svoju krížnu strelu z priameho kopu presne k pravej žrdi a Alvarez na ňu nedočiahol - 0:1. Zvýšiť náskok United mohol Lingard, ale jeho volej minul bránku. Celta do konca stretnutia nenašla recept na pozornú obranu hostí a v Anglicku ju čaká ťažká misia vyhrať a nakloniť postupové misky váh na svoju stranu.

Z druhej semifinálovej dvojice má bližšie k postupu do finále Ajax Amsterdam. Holandský tím si do odvety v Lyone nesie domáce víťazstvo 4:1 nad Olympiqueom.

Finále EL sa uskutoční v stredu 24. mája v Štokholme.