Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Real na prahu finále LM:Ronaldo hetrikom definoval kanonierske rozmery

Futbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo sa teší po strelení svojho druhého gólu v semifinále Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Madride, 2. mája 2017. Foto: TASR/AP

Ronaldo dal štatistom dilemu, istý je ale jeho famózny priemer.

Madrid 3. mája (TASR) - Cristiano Ronaldo spôsobil svojím hetrikom do siete Atletica Madrid problémy štatistom. Nie vo futbalovej Lige majstrov, tam je to jasné, v najsledovanejšej klubovej súťaži dal už 103 gólov, lenže dilema vznikla v bilancii portugalského kanoniera celkovo v Reale Madrid. Väčšina štatistík uvádza v jeho 389-zápasovej porcii 399 gólov, ale niektoré aj 400, o jubilejnom čísle píše napríklad americká tlačová agentúra AP.

"398, 399 ... 400 gólov!", takto v utorok večer "napočítavala" twitterová stránka Realu Ronaldove góly v prvom semifinále LM. Tŕňom v päte vyznávačov štatistík je už sedem rokov starý gól do siete Realu Sociedad San Sebastian. Vtedy zásah "CR7-ky" z priameho kopu dostal do svojej kolónky jeho krajan Pepe, ale sám stopér Realu tvrdí, že gól strelil Ronaldo a madridský klub si vedie tiež tento údaj.



Tak či onak, 399 alebo 400 gólov, má to svoj zaujímavý kontext aj s nedávnou "métou 500" Lionela Messiho. Neustále porovnávané dve futbalové veličiny hrajú síce za rôzne kluby a rôzne dlho, ale v podstate bok po boku. Argentínčan v službách odvekého barcelonského rivala strelil za FC medzitým už 502 gólov, ale v 579 zápasoch, teda priemerne takmer 0,87 gólu na zápas. Ronaldo, ktorý časť svojej kariéry odohral za Sporting Lisabon a Manchester United, zavesil za "biely balet" 400 (resp. 399) s priemerom viac ako 1,02. Pri dôslednom porovnávaní Messi od sezóny (2009/10), teda od príchodu Ronalda do Španielska, dal pri 418 štartoch 422 gólov a v tejto línii je jeho priemer (necelých 1,01) len o štipku menší ako má portugalský rival.

Ronaldo však v utorok najmä potvrdil, že je najväčšou individuálnou ikonou histórie Ligy majstrov. Okrem toho, že získal tri trofeje v dvoch rôznych kluboch (a smeruje do štvrtého finále), ako najlepší strelec súťaže v nej jasne dominuje v tzv. ťažkých zápasoch, teda vo vyraďovacej fáze. "Odpáliť" vo štvrťfinále vo vrcholnej forme hrajúci Bayern Mníchov 5 gólmi a následne obávané Atletico Madrid v prvom semifinále hetrikom, teda 8 gólov (všetky z hry) v troch elitných zápasoch, to je unikátna futbalová udalosť.