Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

VIDEO: Angličania si veria, Slováci nastúpia bez Kucku i Holúbka

Na snímke vpravo tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák a hráč Ján Ďurica počas tlačovej konferencie pred zápasom kvalifikácie Majstrovstiev sveta 2018 skupiny F Slovensko - Anglicko v Trnave 3. septembra 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Úspešný boj o EURO 2016 odštartovali Slováci víťazstvom na Ukrajine.

Trnava 3. septembra (TASR) - Juraj Kucka ani Jakub Holúbek zo zdravotných dôvodov nepomôžu slovenskej futbalovej reprezentácii v nedeľnom úvode kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 proti Anglicku. Na sobotnej predzápasovej tlačovej konferencii v dejisku stretnutia, ktorým bude trnavská City Arena, to prezradil tréner Slovákov Ján Kozák.

"Čakal som päť dní, pretože dvaja futbalisti prišli na zraz s ťažkosťami. Holúbek si podvrtol členok v dueli Žiliny s Trenčínom, lekári ho dávajú dohromady, jeho stav sa zlepšil, ale nestačí to na zápas. Najväčší problém je Kucka s narazenými rebrami. Skúšal dva tréningy, no zvládol iba rozcvičku. Ostatní sú v poriadku," povedal Kozák.

Jeho náprotivok Sam Allardyce sa neostýchal so zverejnením základnej zostavy na nedeľu. "Na poste stopéra chýba Chrisovi Smallingovi herná prax, nahradil ho John Stones, ktorý má veľmi dobrú formu. V strede poľa dal prednosť Jordanovi Hendersonovi pred Delem Allim, lebo je vhodnejší typ do tejto skladby. Mužstvo sa formovalo určitý čas, je vyvážené a kvalitné. Hocikto nastúpi, Anglicko nestratí na kvalite," uviedol slovenský kouč na margo súpera.

Pôjde už o druhú tohtoročnú vzájomnú konfrontáciu Slovenska s Anglickom, v skupinovej fáze majstrovstiev Európy sa zrodila bezgólová remíza. V eliminačnej F-skupine figurujú ešte Litva, Malta, Slovinsko a Škótsko, Anglicku tak pripadla úloha favorita na prvenstvo: "Hráme doma, ale ich sila je známa. Budeme predvádzať to, čo sa snažíme už tri roky. Chceme byť silnejší na lopte a nebezpečnejší pred bránkou súpera, uvidíme však, čo nám dovolia."

Obidve mužstvá sa s EURO 2016 rozlúčili v osemfinále, čo stálo miesto predchádzajúceho kormidelníka "troch levov" Roya Hodgsona. "Anglicko je futbalová krajina, tlak na hráčov tam je obrovský. Sú pred nimi veľké očakávania, nová kvalifikácia, nová výzva. Je to bežný futbalový život," dodal Kozák, pre ktorého nie je Allardyce trénerská neznáma: "Je skúsený lodivod uznávaný verejnosťou i hráčmi. Mám o ňom len tú najlepšiu mienku, na anglickú lavičku zasadol správny muž. Jeho práca je založená na disciplíne a organizácii hry. Reprezentácia sa líši od klubu, ale s toľkými skúsenosťami zvládne aj tú."

Úspešný boj o EURO 2016 odštartovali Slováci víťazstvom na Ukrajine. Stredný obranca Ján Ďurica by rád nadviazal na vydarený začiatok proti kvalitnému protivníkovi: "Čaká na nás nová kvalifikácia, na stretnutie s favorizovaným Anglickom sa treba tešiť. Dôležité bude, ako náš kolektív splní pokyny trénera, a či budeme bojovať jeden za druhého."

Allardyce verí svojej zostave, s Rooneym čakajú ťažkého súpera

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Sam Allardyce plne dôveruje svojej avizovanej základnej zostave, ktorá nastúpi v nedeľu na Slovensku v prvom vystúpení kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018. Jej skoré zverejnenie nepovažuje za prekvapujúci ťah.
Na snímke vľavo hráč anglickej futbalovej reprezentácie Wayne Rooney a tréner Sam Allardyce počas tlačovej konferencie pred zápasom kvalifikácie Majstrovstiev sveta 2018 skupiny F Slovensko - Anglicko v Trnave 3. septembra 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

"Rozhodnutie som konzultoval s realizačným tímom, no nikdy sme nerobili tajnosti o otváracej jedenástke. V uplynulých dňoch sme sa spoznávali s hráčmi, aspoň tým získali viac času na prípravu. Dúfam, že to prispeje, aby sme zdolali náročného protivníka," povedal 61-ročný kouč na sobotnej predzápasovej tlačovej konferencii v Trnave.

Angličania majú o Slovákoch dostatok znalostí, veď tieto dva tímy sa tento rok už stretli v skupinovej časti majstrovstiev Európy, kde sa rozišli bez gólov. "Riadili sme sa informáciami o Slovensku, rozhodovali sme sa na základe organizácie hry a typológie futbalistov. Zároveň sme sledovali našich hráčov v tréningu. Myslím si, že sme zvolili najsilnejšiu možnú jedenástku schopnú prekonať Slovensko," pokračoval Allardyce.

Ten síce prezradil menoslov, ale k formácii a systému hry pristúpi flexibilne: "Ak sa pozrieme na predchádzajúce výkony Slovenska, je jasné, že potrebujeme vyvážiť zabezpečenú obranu a ofenzívnu kreativitu. Rozostavenie sa ukáže v nedeľu, môže sa meniť počas zápasu. Vybehnú dostatočne kvalitní hráči, niektorí disponujú bohatými medzinárodnými skúsenosťami."

Anglicko sa ako favorit eliminačnej F-skupiny, v ktorej figurujú ešte Litva, Malta, Slovinsko a Škótsko, pokúsi zlepšiť bezgólový výsledok z Francúzska: "Útočne to budeme ladiť minimálne so štyrmi alebo piatimi hráčmi. Dôležité budú štandardné situácie, uvidíme, či ich dokážeme zužitkovať." V bránke sa Allardyce spolieha na Joea Harta, ktorý z Manchestru City odišiel hosťovať do FC Turín: "Som rád, že sa vyriešila jeho budúcnosť a bude chytať v Taliansku. Môže sa tak koncentrovať výhradne na Slovensko."

Bývalý tréner Sunderlandu zažije v trnavskej City Arene premiéru na prestížnej lavičke "troch levov". "Pred príchodom na štadión pocítim nervozitu, tá ma však opustí s úvodným hvizdom. Odvtedy sa plne sústredím na dianie na ihrisku a potreby mojich zverencov," uviedol Allardyce.

Zato Wayne Rooney si, pokiaľ sa nestane nič nepredvídané, pripíše 116. štart v najcennejšom drese, čím stanoví rekord anglickej reprezentácie pre hráča v poli. "Na toto významné číslo si možno spomeniem v budúcnosti, teraz sa teším na novú kvalifikáciu, zakaždým je motivácia začať na víťaznej vlne. Dobrý štart je vždy podstatný, nachystali sme sa na ťažký zápas, v ktorom zabojujeme o tri body."

kvalifikácia MS 2018, F-skupina, nedeľa 4. septembra, Trnava, 18.00 h:

Slovensko - Anglicko
/rozhodujú: Milorad Mažič - Milovan Ristič, Dalibor Djurdjevič (všetci Srb.)/

predpokladané zostavy:
Slovensko:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér - Mak, Hamšík, Švento - Ďuriš

Anglicko:
Hart - Walker, Cahill, Stones, Rose - Dier, Henderson - Lallana, Rooney, Sterling - Kane