Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Slovenský brankár Novota vychytal víťazstvo Rapidu nad Villarrealom

Radosť slovenského brankára Jána Novotu z Rapidu Viedeň. Foto: TASR/AP Photo

Rakúsky klub otočil nepriaznivý vývoj proti španielskemu Villarrealu a postupuje do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA.

Viedeň 18. septembra (TASR) - Slovenský futbalový brankár Ján Novota mal obrovskú radosť z víťazného vstupu Rapidu Viedeň do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2015/2016. Rakúsky klub otočil nepriaznivý vývoj proti španielskemu Villarrealu a napokon si do tabuľky pripísal prvé tri body po triumfe 2:1.

Oba tímy vstúpili do zápasu s pozornou defenzívou a tak sa hralo prevažne v strede poľa. Prvá strela do priestoru brány smerovala až po dvadsiatich minútach hry. "Stopérska dvojica Dibon - Hofmann mi to uľahčila. Hráči hrali pozorne vedľa seba, ubrániť dvoch útočníkov súpera nebolo jednoduché. Španieli v ofenzíve vynikajú v súbojoch jeden na jedného, chalani to zvládli na výbornú," povedal Novota pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Tridsaťjedenročný rodák z Matúškova inkasoval len raz. Na konci prvého polčasu neustrážila defenzíva "zeleno-bielych" Brazílčana Lea Baptistaa a ten rybičkou otvoril skóre - 0:1. Po prestávke vybehol Rapid na súpera a v priebehu troch minút otočil dianie. Najskôr sa v 50. minúte v skrumáži po nepriamom kope najlepšie zorientoval Schwab, o tri minúty pridal víťazný gól z jedenástky kapitán Steffen Hofmann. "Tréner bol v kabíne pokojný. Prízvukoval nám, že hráme dobre, len treba pridať v osobných súbojoch. Chcel od nás, aby sme boli ostrejší a aby sme nedovolili súperovi rýchle prihrávky. Po góloch som si uvedomoval, že do konca zápasu zostáva ešte veľa času, zápas som si užíval," komentovala obrat brankárska jednotka Rapidu.

Novotove hviezdne chvíle prišli v samom závere stretnutia. Tlak Villarrealu vrcholil a Novota vytiahol dve nebezpečné lopty na roh, v jednej situácii mu pomohlo šťastie, keď útočník Bakumbu netrafil v nadstavenom čase zblízka odkrytú časť brány. "Brankár musí mať aj šťastie. Tak ako sa nám odklonilo v play off zápasoch Ligy majstrov, tak dnes stálo pri nás. Pri strelách som sledoval loptu, pri druhej situácii som mal pocit, že hráč súpera stojí v ofsajde. Neinkasovali sme a tešíme sa z víťazstva," citovala stránka www.futbalsfz.sk slová bývalého gólmana Senca, Dunajskej Stredy a gréckeho Panserraikosu.

Rapid si trojbodovým zápisom po víťazstve nad španielskym mužstvom vypracoval v spoločnosti Viktorie Plzeň a bieloruského Dinamo Minsk sľubnú východiskovú pozíciu na postup zo skupiny. "Necítime sa v úlohe favorita, týmto spôsobom neuvažujeme. Viktoria Plzeň má v porovnaní s Villarealom rovnocennú silu, jej hráči hrajú pravidelne skupinovú fázu európskych pohárových súťaží, teším sa na súboje so spoluhráčmi z reprezentácie. My nie sme v situácii, v ktorej by sme si dovolili podceňovať súperov. Chceme hrať tak ako doteraz," podotkol Novota.