Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Štyria z piatich opýtaných nechcú Blattera za prezidenta FIFA

Sepp Blatter Foto: TASR/AP

Prieskum verejnej mienky zorganizovala medzinárodná mimovládna organizácia bojujúca proti korupcii Transparency International. V ankete hlasovalo 35.000 ľudí z 30 krajín sveta.

Londýn 26. mája (TASR) - Štyria z piatich opýtaných si neželajú, aby Sepp Blatter pokračoval vo funkcii prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Prieskum verejnej mienky zorganizovala medzinárodná mimovládna organizácia bojujúca proti korupcii Transparency International.

V ankete hlasovalo 35.000 ľudí z 30 krajín sveta. Až 80 percent opýtaných uviedlo, že sú proti tomu, aby sa Blatter uchádzal o zvolenie do piateho štvorročného cyklu za sebou. Najviac odporcov mal 79-ročný Švajčiar podľa prieskumu v Čile, kde bolo proti jeho pokračovaniu vo funkcii až 99 percent respondentov. V rodnom Švajčiarsku 84 percent ľudí uviedlo, že by mal prenechať miesto inému kandidátovi.


Blatter mal v súboji o post hlavy svetového futbalu pôvodne troch protikandidátov. Šéf Holandskej futbalovej asociácie Michael van Praag i portugalská legenda Luis Figo však boj minulý týždeň vzdali. Zostal už len jordánsky princ Ali bin Al-Hussein, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu viceprezidenta FIFA.

Voľba nového prezidenta FIFA sa uskutoční v piatok 29. mája na kongrese organizácie v Zürichu.