Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Provokačný transparent fanúšikov v D. Strede odsúdil klub aj ÚLK

sporný transparent v Dunajskej Strede Foto: bazala.sk

SNS je pobúrená transparentom oslavujúcim Viedenskú arbitráž.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Únia ligových klubov ostro odsúdila konanie fanúšikov počas sobotňajšieho ligového zápasu medzi futbalistami DAC Dunajská Streda a FK Senica.

Počas duelu sa na tribúnach objavil transparent s textom "Danke - Grazie 1938. Nov. 2.". V tento deň rozhodla prvá Viedenská arbitráž o odtrhnutí južných častí Slovenska a ich pridelení k Maďarsku. Podrobnejšie sa touto "kauzou" bude zaoberať Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ), no samotný klub i Únia ligových klubov (ÚLK), ako riadiaci orgán Fortuna ligy, tento počin tvrdo odsúdili.

"Odsudzujeme akékoľvek prejavy intolerancie na futbalových štadiónoch. FC DAC ako klub svoje stanovisko voči takýmto prejavom jasne prezentoval v 14. kole Fortuna ligy, kedy sa jednoznačne prihlásil k boju proti takýmto prejavom. Na základe komunikácie s klubom zo Žitného ostrova pevne veríme, že sa podarí identifikovať jednotlivcov, ktorí takýmto spôsobom zbytočne vnášajú do mimoriadne žičlivého futbalového prostredia, ktorým je Dunajská Streda známa, nepatriace radikálne politické názory," uviedol prostredníctvom tlačovej správy prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák, ktorý bol spoločne s výkonným riaditeľom ÚLK Michalom Mertinyákom prítomný priamo na inkriminovanom zápase.

Od transparentu, ktorý rozprestreli fanúšikovia na tribúnach v Dunajskej Strede, sa dištancuje aj samotný klub, ktorý vydal nasledujúce stanovisko: "FC DAC 1904 Dunajská Streda sa s plnou vážnosťou dištancuje od transparentu, ktorý bol v sobotu (1. novembra 2014) rozvinutý počas ligového zápasu FC DAC 1904 – FK Senica. Transparent nemá nič spoločné s našou víziou moderného európskeho futbalu so všetkým čo k nemu patrí, ktorá je identická s aktuálnymi gestami UEFA proti intolerancii. V súčasnosti preverujeme akým spôsobom sa transparent do areálu štadióna dostal. FC DAC 1904 Dunajská Streda je futbalový klub s bohatou históriou. V rámci doterajšej existencie od roku 1904 bol účastníkom maďarských, česko-slovenských a slovenských futbalových súťaží. Spoločným menovateľom pre všetky obdobia vždy bola a je radosť z futbalu bez snahy o prezentáciu politických či iných gest jednotlivcov alebo skupín. Nemáme záujem podporovať jednotlivcov ani skupiny, ktoré sa na úkor futbalu snažia vnášať na štadióny propagáciu radikálnych myšlienok, ktoré sú v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami."

Slovenská národná strana (SNS) je pobúrená iredentistickou provokáciou na štadióne v Dunajskej Strede počas majstrovského zápasu slovenskej extraligy prvého novembra 2014. "Oslavovať Viedenskú arbitráž, ktorá bola realizáciou Mníchovskej dohody pre Slovensko a ktorá znamenala okupáciu jeho južného územia horthyovským režimom na niekoľko rokov, môžu len tí, ktorým ako tŕň v oku prekáža dobré, nekonfliktné spolužitie slušných Slovákov a Maďarov v Slovenskej republike," vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko na margo transparentu, ktorý fanúšikovia priniesli na štadión.

"Pripomíname, že okupácia južného Slovenska po 2. novembri 1938 a následný teror horthyovského režimu priniesli utrpenie nielen desaťtisícom tamojších Slovákov, ale tisíckam antifašistických Maďarov," zdôraznil Hrnko.

"S počudovaním sme vzali na vedomie aj reakciu predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára. Namiesto jasného odsúdenia incidentu sa ho usiloval ospravedlniť s poukazom na iné podobné incidenty slovenských extrémistov, ktoré vraj nikto neodsúdil," vyhlásil podpredseda SNS. "Odporúčame mu zalistovať v pamäti, či je to skutočne tak. Aké mosty potom chce stavať medzi občanmi rôznych národností, keď sa nevie dištancovať od provokácií, ktoré sa usilujú aj existujúce mosty búrať," dodal Hrnko

V tejto súvislosti Slovenská národná strana opätovne upozorňuje Ministerstvo vnútra SR i ďalších zodpovedných činiteľov, najmä poslancov, aby ponechali v zákone o občianstve súčasné znenie jeho paragrafu, ktoré zamedzuje dvojaké občianstvo slovenským občanom. "Vieme si totiž predstaviť provokácie týchto extrémistických síl, ak by sa mohli zaštítiť cudzími pasmi. Jednoducho, ak sa naruší zákon rôznymi výnimkami, teda stratí princíp univerzálnosti, spochybní sa celý zákon a napokon neprehráme zápas o pár Slovákov, ale o ich desaťtisíce," tvrdí Hrnko.

Dodáva, že je smutné, keď Slovensko prichádza o občanov v dôsledku ochrany domáceho obyvateľstva pred nie priateľským konaním iných. "Avšak každý, kto prijíma cudzie štátne občianstvo, robí tak z dôvodu osobného prospechu, s cieľom zlepšiť si vlastný život a získava tým niečo navyše oproti tým, ktorí zostali v materskej krajine," uvažuje Hrnko. "Ak zákon o občianstve zmeniť a uľahčiť osud tým, ktorí o občianstvo zo svojho slobodného rozhodnutia prišli prijatím občianstva cudzieho štátu, tak len v tom zmysle, že v prípade zrieknutia sa novonadobudnutého občianstva alebo v dôsledku jeho straty nebudú musieť na Slovensku prejsť naturalizačným procesom, ale môžu získať slovenské občianstvo automaticky," uzatvára Hrnko.