Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Futbalisti Uraguaja sa po treste Suareza zomkli, sľubujú tvrdý boj

Uruguajské reprezentačné mužstvo pred zápasom stretnutia D-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Taliansko - Uruguaj na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal 24. júna 2014. Foto: TASR/AP Photo

Oba tímy príde do Ria povzbudiť množstvo fanúšikov, organizátori sprísňujú bezpečnostné opatrenia.

Rio de Janeiro 27. júna (TASR) - Prvý osemfinálový deň v čisto juhoamerickom šate na 20. futbalových MS v Brazílii skompletizuje na bájnej Maracane v sobotu 28. júna duel Kolumbie s Uruguajom (22.00 SELČ). Už pred ním bude známe meno prvého štvrťfinalistu, ktorý vzíde zo súboja domácich 5-násobných svetových šampiónov z Brazílie a Čile (Belo Horizonte, 18.00 SELČ).

"Urus" nastúpia bez útočníka Luisa Suareza, ktorý dostal Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za uhryznutie talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho rekordný trest na deväť súťažných zápasov, suspendáciu na 4 mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou a pokutu 100.000 švajčiarskych frankov (cca 82.210 eur).

"Los Cafeteros" pod vedením argentínskeho trénera Joseho Pekermana sú na šampionáte aj bez hviezdneho kanoniera Radamela Falcaa silno strelecky potentní, v skupine nastrieľali deväť gólov, ich hernú tvár v peknej podobe reprezentujú výkony strelca Jacksona Martineza či špílmachra Jamesa Rodrigueza. Dvojnásobní majstri sveta z Uruguaja sa veľmi spoliehali práve na Suareza, ktorý dal dva z ich štyroch gólov na turnaji. Semifinalista minulých MS 2010 v JAR, ktorý keď naposledy hral na Maracane v roku 1950 a vyhral nad Brazíliou 2:1, získal titul majstra sveta, na miesto Suareza zrejme pošle do útoku Diega Forlana. Tak sa stalo hneď v prvom súboji, ktorý "Urus" bez doliečujúceho sa Suareza prehrali s Kostarikou 1:3. Kolumbia postúpila do K.O. fázy prvýkrát od roku 1990, po troch triumfoch v skupine je vo výbornom rozpoložení a mužstvo aj realizačný tím stoja zomknuto pri sebe ako jeden muž. Dokumentoval to aj Pekerman, ktorý v súboji s Japonskom už za rozhodnutého stavu poslal na ihrisko brankára Faryda Mondragona, aby sa stal vo veku 43 rokov a 3 dni vôbec najstarším hráčom, ktorý si zahral na finálovom turnaji MS.

Kapitán Uruguaja Diego Lugano, ktorý vynechal pre zranenia súboje s Anglickom aj Talianskom, no proti Kolumbii by už mal hrať, na sociálnej sieti pred duelom burcoval: "Nič nás nezastaví. Staviame na pokore, jednote, odhodlanosti. Chceme sa vyvarovať chýb, ktoré sme urobili v minulých zápasoch a hlavy budeme mať vysoko."

Oba tímy príde do Ria povzbudiť množstvo fanúšikov, organizátori sprísňujú bezpečnostné opatrenia. Kolumbia a Uruguaj odohrali 38 vzájomných súbojov, Uruguaj v nich vyhral 18-krát, Kolumbia 11-krát. Naposledy sa obaja rivali stretli 10. septembra 2013 v Montevideu, "Urus" vyhrali 2:0. Zápas ako hlavný rozhodca povedie skúsený Holanďan Björn Kuipers.

osemfinále:

Kolumbia - Uruguaj, sobota 22.00 SELČ, Rio de Janeiro, Maracana, hlavný rozhodca: Björn Kuipers (Hol.)

pravdepodobné zostavy:

Kolumbia: Ospina - Zapata, Yepes, Sanchez, Zuniga, Armero - Aguilar, Cuadrado, Ibarbo - Gutierrez - Martinez

Uruguaj: Muslera - Caceres, Lugano, Godin, A. Pereira - Gonzalez, Arevalo Rios, Rodriguez - Lodeiro - Forlan, Cavani