Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Van Gaal si vyčerpal šťastie pri brankároch, Argentína penalty chcela

Tréner Holandska Louis van Gaal (vpravo) dáva pokyny stredopoliarovi Georginiovi Wijnaldumovi v zápase semifinále MS vo futbale 2014 Holandsko - Argentína na štadióne Corinthians arena v brazílskom Sao Paule v stredu 9. júla 2014. Foto: TASR/AP

Tréner Holandska Louis van Gaal po zápase priznal, že plánoval pred rozstrelom opäť vymeniť brankárov a nasadiť špecialistu na pokutové kopy Krula.

Sao Paulo 10. júla (TASR) - Druhýkrát na svetovom šampionáte v Brazílii musel zápas holandskej futbalovej reprezentácie rozuzliť až jedenástkový rozstrel. Kým však vo štvrťfinále proti Kostarike (0:0 pp, 4:3 na 11 m) boli "oranjes" úspešní, v stredu v semifinálovom súboji s Argentínou (0:0 pp, 2:4 na 11 m) v záverečných pokutových kopoch zlyhali. Aj preto, že im chýbal penaltový hrdina Tim Krul.

Tréner Holandska Louis van Gaal po zápase priznal, že plánoval pred rozstrelom opäť vymeniť brankárov a nasadiť špecialistu na pokutové kopy Krula, ktorý chytil dve jedenástky Kostaričanom. Keďže si však kouč minul všetky tri striedania, musel zostať v bránke Jasper Cillessen. Ten vo svojej profesionálnej kariére ešte nikdy nechytil penaltu a túto negatívnu bilanciu si zachoval aj po strede, keď ho postupne prekonali všetci štyria argentínski strelci. Na rozhodujúcu strelu Maxiho Rodrigueza si síce siahol, ale zlikvidovať ju nedokázal.

Holandský brankár Jasper Cillessen chytá strelu argentínskeho útočníka Lionela Messiho v zápase semifinále MS vo futbale 2014 Holandsko - Argentína na štadióne Corinthians arena v brazílskom Sao Paule v stredu 9. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Cillessen musel zostať na trávniku, keďže predtým vystriedal van Gaal obrancu Bruna Martinsa Indiho, defenzívneho stredopoliara Nigela de Jonga a v predĺžení stiahol z hry aj vyčerpaného útočníka Robina van Persieho, ktorého nahradil Klaas-Jan Huntelaar. "Ak by som mal možnosť vymeniť Jaspera, tak by som ju využil, no keďže som vyčerpal všetky tri striedania, nemohol som to urobiť. Martins Indi mal problém zastaviť Enza Pereza a dostal žltú kartu, de Jong nebol celkom fit a nechcel som, aby si obnovil zranenie. Myslel som si, že bude v predĺžení dôležité stiahnuť van Persieho, lebo sa už ledva držal na nohách. Mal som tušenie, že Huntelaar dá gól a rozhodne," vyjadril sa van Gaal na pozápasovej tlačovej konferencii.

Keďže Ron Vlaar a Wesley Sneijder v rozstrele zaváhali, postúpila do finále Argentína a "oranžoví" si zahrajú na šampionáte iba o 3. miesto. "Prehrať na jedenástky je ten najhorší možný scenár, aký sa môže stať. Boli sme Argentíne vyrovnaným súperom, ak sme neboli aj lepší. Je to pre nás veľké sklamanie," vyhlásil 62-ročný holandský kormidelník, ktorý po MS zasadne na lavičku Manchestru United.

Šťastie si vyčerpal

Médiá na MS dosiaľ ospevovali zlaté ťahy van Gaala, ktorý mal šťastnú ruku pri striedaniach či zmenách taktického rozostavenia. V zápase s Argentínou sa mu však šťastie vyčerpalo. Po stretnutí nepovedal, prečo nepostavil na jedenástky skúsenejších hráčov a nechal ako prvého kopať obrancu Rona Vlaara. "Prvú jedenástku zvyčajne kope van Persie, no už bol vystriedaný, tak tréner oslovil mňa. Nikdy by som sa nevzdal zodpovednosti. Cítil som sa dobre, nebol som nervózny, plne som sa koncentroval na strelu, no nevyšlo mi to. Veľmi to bolí," priznal Vlaar. Van Gaal svoje striedania obhajoval: "Po boji je každý generál. Samozrejme, ak nedáte gól, tak všetky striedania boli zlé..."

Robbenovi je bronz ukradnutý

Holandský stredopoliar Wesley Sneijder po semifinálovom zápase proti Argentíne (0:0 pp, 2:4 na 11 m) na futbalových MS v Brazílii odmietol, že jeho tím hral od začiatku stretnutia s taktikou ukončiť duel penaltovým rozstrelom.

Holandský futbalista Arjen Robben odchádza z ihriska po prehre v druhom semifinále svetového šampionátu
Foto: TASR/AP
"Dnes hralo na penalty iba jedno mužstvo a my sme to neboli. Argentína chcela kopať jedenástky a aj to dosiahla. Mali sme naviac, veľká škoda, že sa nám nepodarilo skórovať. Šance sme si na to vytvorili najmä v závere riadneho hracieho času. Prehra nás veľmi mrzí," uviedol po zápase Sneijder, ktorý bol jedným z dvojice neúspešných penaltových exekútorov.

Nevyužité šance mrzeli aj jeho spoluhráča Arjena Robbena. Práve on mal na kopačke rozhodnutie, ale jeho pokus z ľavej strany v závere predĺženia výborným obranným zákrokom zlikvidoval argentínsky defenzívny štít Javier Mascherano. "Dali sme do toho všetko, ale ani to nestačilo. Z toho minima šancí, ktoré sme si vytvorili, sme mali streliť aspoň jeden gól. Penaltový rozstrel je aj o šťastí. Nemôžete viniť tých, čo minuli, vyhrávame a prehrávame ako tím," dodal Robben pre holandskú televíziu KPN.

"Oranjes" cítili po zápase veľké rozčarovanie. Sobotňajší duel o 3. miesto už nie je pre nich dostatočnou motiváciou. "Bronz nám môže byť ukradnutý. Počíta sa iba titul. Zápas o tretie miesto by sa ani nemal hrať," tvrdí Robben.

Romero rok nechytal, teraz je hrdinom

Sergio Romero sa stal hrdinom stredajšieho semifinálového zápasu na futbalových MS v Brazílii medzi jeho Argentínou a Holandskom (0:0 pp, 4:2 na 11 m). Dvadsaťsedemročný brankár neinkasoval v riadnej hracej dobe a predĺžení ani raz a v jedenástkovom rozstrele chytil dva zo štyroch pokusov súpera. Vďaka nemu Juhoameričania uspeli v penaltovej dráme a prvýkrát od roku 1990 sa prebojovali do finále MS.

Romero má v Brazílii zatiaľ fantastické štatistiky. Na šampionáte počas hry 373 minút neinkasoval, pričom dokopy dostal iba tri góly. "Som trénerovi veľmi vďačný za dôveru, ktorú mi dáva. Rovnako ale oceňujem aj van Gaala, ktorý pre mňa ešte v Holandsku urobil veľmi veľa," ďakoval po postupe 27-ročný argentínsky brankár.

Tréner "oranjes" van Gaal totiž trénoval Romera v rokoch 2007 až 2009 v Alkmaare. V roku 2009 spolu získali v Holandsku majstrovský titul. "Áno, bol som jeho prvým trénerom v Európe. No neučil som ho chytať penalty," citovala van Gaala agentúra DPA. Od Romera sa holandský tréner dočkal veľkého uznania. "Van Gaalovi vďačím za veľa. V Alkmaare so mnou hovoril po španielsky a začiatok nového angažmánu mi veľmi uľahčil. Mal som iba 20 rokov, keď som prišiel do Európy. Vždy ma učil, že brankár je jedenástym hráčom na ihrisku a musí vedieť dobre hrať nohami. Pomohol mi, máme spolu veľmi dobrý vzťah," uviedol brankár Sampdorie Janov, ktorý však uplynulú sezónu strávil na hosťovaní v AS Monaco.

Argentínsky brankár Sergio Romero chytá prvú strelu Holanďana Rona Vlaara z hranice 11 m v penaltovom rozstrele v zápase semifinále MS vo futbale 2014 Holandsko - Argentína na štadióne Corinthians arena v brazílskom Sao Paule v noci na štvrtok 10. júla 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Vo francúzskom klube bol Romero iba brankárskou dvojkou a drvivú väčšinu času vysedával na lavičke. Rok teda poriadne nechytal a chýbala mu zápasová prax. Napriek tomu mu tréner "albicelestes" Alejandro Sabella dal dôveru a brankár sa mu za ňu odvďačuje kvalitnými výkonmi na MS. "Pomohol mi v najzložitejšom čase kariéry. Je ťažké sedieť celý rok na striedačke," povzdychol si Romero, ktorý v stredajšom rozstrele zneškodnil pokusy Rona Vlaara i Wesleyho Sneijdera. Pred jedenástkami prišiel za ním kapitán Javier Mascherano a "pumpoval" jeho sebavedomie. "Dnes budeš hrdinom. Napíšeš históriu, povedal mi," prezradil Romero.

Podľa Sabellu sa jeho brankárska jednotka na penalty poctivo pripravuje, študuje súperových strelcov a ich zvyklosti pri pokutových kopoch. Romero povedal, že tieto informácie mu ale pomáhajú iba čiastočne. "Na penalty neexistuje žiadny trik. Buď to vyjde, alebo nie. Brankárski kolegovia Andujar a Orion mi poradili, na akú stranu mám skákať. Je to aj ich zásluha. No aj tak je to dosť o šťastí. Myslel som si, že Robben bude strieľať na pravú stranu, no kopol to do ľavej."

Argentínčania potvrdili dobrú penaltovú bilanciu na MS. V doterajšej histórii svetových šampionátov rozhodovali ich zápasy rozstrely päťkrát, pričom štyri vyhrali. Holanďania prehrali obe jedenástkové drámy, v ktorých sa predstavili, v roku 1998 nestačili v semifinále na Brazíliu. V nedeľu zabojujú Juhoameričania o svoj tretí titul majstra sveta, keď sa na Maracane v Rio de Janeiro stretnú s Nemeckom. "Teraz si užijeme okamihy slávy a potom sa začneme pripravovať na finále. Pre titul urobíme maximum," sľúbil Romero.