Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Viktoria Plzeň nastúpi v osemfinále proti Lyonu

Hráči Viktorie Plzeň oslavujú víťazstvo. Foto: TASR/AP

Navyše český futbal získal definitívne dve miestenky do predkola Ligy majstrov od ročníka 2014/2015.

Bratislava/Plzeň 28. februára (TASR) - Futbalisti Viktorie Plzeň aj s piatimi slovenskými legionármi v kádri si vybojovali v druhej sezóne v rade účasť v osemfinále Európskej ligy. Navyše český futbal získal definitívne dve miestenky do predkola Ligy majstrov od ročníka 2014/2015. Vďaka výsledkom "Viktorky" a Slovana Liberec v poslednej sezóne v pohárovej Európe, ako aj faktu, že izraelský Maccabi Tel Aviv už vypadol z EL 2013/2014.

Český majster v úvodnom zápase šestnásťfinále EL remizoval v Štruncových sadoch s favorizovaným Šachtarom Doneck 1:1 a tak ho čakal neľahká odveta. Lenže Plzeň predviedla v Donbass Arene obetavý výkon a postup si napokon zaistila po víťazstve 2:1. Hostia ťažili najmä z výborného výkonu v prvom polčase. Síce sa museli brániť, ale v ofenzíve hrali efektívne, keď čakali na chyby súpera a tie trestali. Hostia sa vyrovnali aj s absenciou slovenského brankára Matúša Kozáčika, ktorý mal problémy s brušnými svalmi.

"To, čo tam predvádzali domáci za centrifúgu, to sme už dlho nezažili a azda ani dlho nezažijeme. Ale dopadlo to dobre pre nás. Najväčšie šťastie som mal, keď mi súper trafil v prvom polčase pätičkou stojacu nohu. Keby sme nemali šťastie, tak by sa nám to nepodarilo," povedal brankár Plzne Petr Bolek, ktorý na adresu Kozáčika dodal: "Myslím, že naša jednotka je daná jednoznačne. Som rád, že som mohol zaskočiť a že sa to podarilo. Niektorí sme s nadhľadom hovorili, že ideme do Donecka postúpiť. Keď som ale videl, ako to bolo ku koncu zápasu náročné, musím povedať, že sme postúpili so šťastím.

Plzeň vyhrávala v Donecku po 33 minútach nečakaným dvojgólovým rozdielom. Najskôr strelu Stanislava Tecla zblokovali obrancovia, ale dorážku Daniela Kolářa už domáci stopér Serhij Krivcov tečoval do siete - 0:1. O štyri minúty neskôr naviezol loptu stredom ihriska Petržela a jeho krížna strela zapadla k žrdi - 0:2. Domáci sa napriek enormnému tlaku zmohli už len na čestný úspech v samotnom závere zásluhou Luiza Adriana. Zo slovenských legionárov odohral celý duel na Ukrajine stopér Marián Čišovský. Útočník Michal Ďuriš hral do 69. minúty, jeho krajan Marek Bakoš naskočil do zápasu v 68. minúte a reprezentant z dvadsaťjedntotky Patrik Hrošovský figuroval len na lavičke náhradníkov.

"Sme samozrejme veľmi spokojní. Hrali sme v prvom polčase veľmi dobre takticky. Vedeli sme, že nápor súpera príde a prečkali sme ho. Uhrať vonku výsledok 2:1 je nádherné, Šachtar je skutočne veľkoklub. Prvá polovica bola z takých 80 percent vyrovnaná. Vieme, že Šachtar má veľkú silu, to bolo vidieť aj na technike hráčov. My sme do toho dali všetko, teší nás preto, že ideme ďalej," povedal pre české médiá tréner Plzne Dušan Uhrin ml.: "V postup som začal veriť 20 minút pred koncom. Veril som, že to už zvládneme. Boli sme pod obrovským tlakom, ale hráči potvrdili skúsenosti a ustáli to. Všetci hráči boli výborní, pretože chceli a dreli. Hrali kolektívne, Bolek chytal výborne. Čo viac si priať, ako keď mužstvo robí všetko pre to, aby vyhralo a brankár ho podrží."

Vlani ešte pod vedením trénera Pavla Vrbu vypadla Plzeň s Fenerbahce Istanbul. Teraz po vyradení Šachtoru Doneck sa pokúsi postúpiť do štvrťfinále cez Olympique Lyon.