Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Futbal

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý prezident UEFA Lennart Johansson

Odchádzajúci prezident UEFA Lennart Johansson sa lúči po voľbách na XXXI. kongrese UEFA v nemeckom Düsseldorfe 26. januára 2007 v Düsseldorfe. Foto: TASR/AP

Johansson mal jednu z najdôležitejších úloh pri vzniku Ligy majstrov. Prezidentom UEFA sa stal v roku 1990 a riadiaci orgán európskeho futbalu viedol až do roku 2007.

Štokholm 5. júna (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel Lennart Johansson, bývalý dlhoročný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA). Ako potvrdil Švédsky futbalový zväz, Johansson zomrel v utorok po krátkej chorobe.

"Bol našim najväčším futbalovým lídrom všetkých čias. Žiadny Švéd nemal taký vplyv vo svetovom futbale. Bol mimoriadne rešpektovaný ako prezident UEFA a viceprezident FIFA, jeho vodcovské kvality obdivovali na celom svete," napísal v oficiálnom komuniké Karl-Erik Nilsson, terajší prezident Svenska Fotbollförbundet.

Johansson mal jednu z najdôležitejších úloh pri vzniku Ligy majstrov. Prezidentom UEFA sa stal v roku 1990 a riadiaci orgán európskeho futbalu viedol až do roku 2007. Vtedy ho vo voľbách zdolal Francúz Michel Platini. V roku 1998 sa uchádzal aj o post prvého muža FIFA, vo voľbách ale prehral so Seppom Blatterom.

Na prebiehajúcom kongrese FIFA v Paríži vzdali delegáti bývalému kolegovi úctu, keď sa na veľkej obrazovke objavila jeho fotografia. "Som zlomený zo správy, že navždy odišiel Lennart Johansson. Bol priateľom a nevyčerpateľným zdrojom múdrosti a inšpirácie," povedal prezident FIFA Gianni Infantino.

"Bol oddaný fanúšik a služobník futbalu, ktorý vášeň preň premenil vo svoj životný štýl. Vždy si ho budeme pamätať ako lídra a vizionára, je architektom Ligy majstrov. Svetový futbal mu bude navždy vďačný za všetko, čo pre túto krásnu hru urobil," povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.