Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Zamestnanci metra pred majstrovstvami dočasne prerušili štrajk

Štrajk v brazílskych uliciach Foto: TASR/AP

Fanúšikov prichádzajúcich do mesta v pondelok už skôr vítali znepokojujúce dopravné zápchy a ďalšie meškania mestských spojov.

Sao Paulo 10. júna (TASR) - Zamestnanci metra v pondelok večer dočasne prerušili štrajk, ktorý ochromoval dopravu v najväčšom brazílskom meste Sao Paulo, ale varovali, že štrajk môžu vo štvrtok 12. júna obnoviť. Metropola bude práve vtedy hostiteľom úvodného zápasu Majstrovstiev sveta vo futbale 2014.

Informácie dnes priniesla tlačová agentúra Reuters.

Fanúšikov prichádzajúcich do mesta v pondelok už skôr vítali znepokojujúce dopravné zápchy a ďalšie meškania mestských spojov, keďže zamestnanci štrajkovali. Polícia použila slzotvorný plyn na rozohnanie štrajkujúcich. Bol to už ich piaty deň protestov proti nízkym mzdám. Lídri odborov a miestne úrady majú dnes pokračovať v rokovaniach.

Štrajk zamestnancov metra len zosilnil všeobecné obavy, či brazílska vláda dokáže zabrániť tomu, aby pouličné protesty a ďalšie nepokoje narušili futbalové majstrovstvá. Tie sa začínajú vo štvrtok zápasom Brazílie a Chorvátska na kontroverznom novom štadióne v dlho zanedbávanej východnej časti Sao Paula.

Štrajk spôsobil v pondelok opäť obrovské dopravné zápchy a postaral sa o časové sklzy futbalovým fanúšikom, ktorí sa pokúšali dostať do mesta. Mnohí čakali približne dve hodiny v radoch na taxíky pred medzinárodným letiskom a ďalšie dve či tri hodiny strávili jazdou do svojich hotelov.

"Ak to takto pôjde ďalej, bude to poriadny chaos," povedal fanúšik z Mexika.

Sao Paulo, obchodná metropola Brazílie, bude po úvodnom zápase dejiskom ešte piatich zápasov vrátane semifinálového.

Brazília vyvolala kritiku doma aj v zahraničí, pretože nestihla načas dokončiť hlavné projekty v oblasti infraštruktúry. Očakáva sa, že usporiada dobré majstrovstvá sveta, ale mnohí Brazílčania sú nahnevaní, koľko peňazí sa na ne minulo a ako krajina zápasila, aby ako-tak stihla prípravy.

"Vedeli sme celé roky, že sa tu budú konať majstrovstvá, ale nikto tieto problémy neriešil," povedal brazílsky manažér z technologickej firmy, ktorý sa v pondelok vrátil do Sao Paula z pracovnej cesty do Peru a na taxík čakal najmenej dve hodiny.