Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Legendárny Bobby Hull po úmrtí Mikitu: Stan ostane s nami navždy

Víťaz Stanley Cupu v roku 1961 Stan Mikita. Mikita , hráč Chicago Black Hawks, sa 9. augusta 1967 predstavil košickému publiku v drese VSŽ Košice v priateľskom zápase so Smrečinou Banská Bystrica. Archívne foto. Foto: TASR/archív

Bývalý slávny hokejista Stan Mikita všetkých 22 sezón v NHL odohral za Chicago Blackhawks.

Chicago 8. augusta (TASR) - Bývalý slávny hokejista Stan Mikita zomrel v utorok 7. augusta vo veku 78 rokov. Narodil sa 20. mája 1940 v slovenskej obci Sokolče ako Stanislav Gvoth, všetkých 22 sezón v NHL odohral za Chicago Blackhawks. Je historický líder klubu v počte odohraných zápasov (1394), bodov (1467) aj asistencií (926), v roku 1961 sa radoval zo zisku Stanleyho pohára.

Mikita sa v roku 1980 stal prvým hráčom Blackhawks, ktorého dres (č. 21) vyvesili pod strechu štadióna. O tri roky neskôr ho uviedli do Hokejovej siene slávy, od roku 2002 bol aj člen Siene slávy slovenského hokeja. V dvoch za sebou idúcich sezónach (1966/1967, 1967/1968) získal Trofej Arta Rossa, Hartovu trofej aj ocenenie Lady Byng Trophy. V roku 2017 ho zaradili medzi 100 najlepších hráčov histórie NHL.

Do Kanady emigroval v roku 1948 spoločne s tetou a strýkom, po ktorých prevzal priezvisko. Kariéra budúceho vynikajúceho centra sa začala vo veku 13 rokov v Ontariu vo farmárskom tíme Chicaga St. Catharines Teepees. Neustále sa zlepšoval, čím pomohol aj Chicagu stať sa jedným z najobávanejších tímov v lige. Dres Blackhawks si obliekal od sezóny 1958/1959 až do konca aktívnej činnosti v roku 1980. V októbri 2011 mu pred arénou United Center postavili sochu, v Chicagu takto poctili ešte jeho dlhoročného spoluhráča Bobbyho Hulla a legendárneho basketbalistu Michaela Jordana.

Dlhoročný komisár NHL Gary Bettman označil Mikitu ako jedného z najlepších hráčov v histórií ligy a ikonu Chicaga Blackhawks. "Priniesol do NHL aj nosenie prilby, keď to bolo ešte zriedkavé. Tiež ako prvý začal používať hokejku s ohnutou čepeľou, ktorá priniesla nový spôsob práce s pukom," cituje AP Bettmana.

"Len ťažko hľadám slová, ktoré by opísali náš smútok. Stan Mikita znamenal veľmi veľa pre Chicago Blackhawks, ale aj pre samotný hokej," povedal majiteľ Blackhawks Rocky Wirtz. Legendárny Bobby Hull zdôraznil: "Poznal som ho nielen ako skvelého hráča, ale aj ako priateľa, otca, manžela či starého otca. Stan ostane s nami navždy v United centre," povedal vo vyhlásení tímu.

V decembri 2004 prevzal z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy a dojatý zareagoval "Ja som si myslel, že keď som ako 8-ročný odišiel, že už nikdy neuvidím Slovensko. A som tu a toto mi urobili, to je ohromné."

V roku 2015 diagnostikovali Mikitovi ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje stratu pamäte, halucinácie a poruchy spánku. "Jeho myseľ je úplne preč," povedala vtedy jeho manželka Jill Mikitová pre Chicago Tribune. Informovala o tom oficiálna stránka súťaže.