Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Česko prehralo s Fínskom 0:3, o titul majstra sveta Fíni proti Rusom

Fínsky hokejista Jori Lehtera sa teší po strelení úvodného gólu v druhom semifinálovom zápase MS v ľadovom hokeji Fínsko - Česká republika v bieloruskej metropole Minsk 24. mája 2014. Foto: TASR/AP

Česi nedokázali nájsť recept na pozornú fínsku defenzívu.

Minsk 24. mája (TASR) - Vo finále 78. MS v hokeji nastúpia proti sebe Rusko a Fínsko. Rozhodlo o tom druhé sobotňajšie semifinále, v ktorom zdolali Fíni český výber 3:0, v boji o titul svetového šampióna tak vyzvú doposiaľ nezdolaných Rusov.

Pred zápasovou derniérou MS v Minsku budú bojovať o zisk bronzových medailí Česi proti Švédom.

Zborná, ktorá v prvom semifinále zdolala Švédov 3:1, sa bude v nedeľu o 20.00 SELČ v Minsk aréne snažiť o zisk piateho triumfu majstra sveta v ére samostatnosti. Naposledy sa z neho tešila pred dvoma rokmi v Helsinkách, kde vo finále zdolala Slovensko 6:2.

Fíni sa vo finále šampionátu predstavia opäť po troch rokoch, keď v Bratislave triumfovali v záverečnom dueli MS 2011 nad Švédmi a získali druhýkrát v histórii najjagavejší kov. Za možnosť bojovať o zisk tretieho zlata môžu ďakovať aj Švajčiarom, ktorí im víťazstvom nad Lotyšskom 3:2 v B-skupine otvorili cestu do vyraďovacích bojov.

Fínsky hokejista Jori Lehtera (uprostred) strieľa úvodný gól za chrbát brankára Českej republiky Alexandra Saláka v druhom semifinálovom zápase MS v ľadovom hokeji Fínsko - Česká republika v bieloruskej metropole Minsk 24. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Suomi vstúpili do zápasu aktívne a už v úvode prvej tretiny niekoľkokrát pohrozili pred Salákom. V 4. minúte sa pred neho neúspešne nanominoval s pukom Tomi Sallinen, o niekoľko sekúnd neskôr mal už brankár viac práce s bekhendovým zakončením Pakarinena. Českej rozohrávke chýbala prekvapivá myšlienka a od 9. minúty museli po inkasovanom góle tvoriť ešte viac. Hietanen vysunul dlhou prihrávkou cez stredné pásmo na ľavom krídle Lehteräho, ktorý sa poľahky natlačil cez Vitáska do zakončenia a bekhendom prekonal Saláka. Česká odpoveď mohla prísť už o dve minúty neskôr, puk však letel po Červenkovom teči Jágrovej strely len tesne vedľa. V závere mohol ďalšiu nedôslednosť potrestať ešte Pakarinen, ale druhý gól nepridal.

Ten sa Fínom podarilo streliť v 32. minúte zásluhou Immonena. Predchádzalo mu však niekoľko gólových možností českého tímu, ktorému prestávka pomohla, no Jágr a po ňom ani obranné výpady Nemca s Jordánom nepriniesli vyrovnanie. Skóre sa nemenilo ani po ďalšom teči Klepiša či dorážke Komarova, ktorého na dvakrát perfektne vychytal Salák.

Fínsky hokejista Tommi Huhtala prekonáva českého brankára Alexandra Saláka v druhom semifinálovom zápase MS v ľadovom hokeji Fínsko - Česká republika v bieloruskej metropole Minsk 24. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Ani v tretej tretine nedokázali Česi nájsť recept na pozornú fínsku defenzívu. V závere sa pokúšali o zvrat v stretnutí aj hrou bez brankára, ale gólman "severanov" Pekka Rinne nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a pripísal si na šampionáte už tretí shutout. Jedenásť sekúnd pred záverečnou sirénou prikrášlil víťazstvo Fínov gólom do prázdnej bránky Lehterä.

Hlasy po zápase

Tomáš Rolinek, kapitán ČR (zdroj: ČT sport): "Ťažko sa mi to hodnotí. Od úvodu nám to nešlo, ťahali sme celý zápas za kratší koniec. Chvíľu po zápase som plný emócií, ale dnes sme na Fínov nemali. Málo sme sa tlačili do bránky, no neviem, čím to bolo."

Ondřej Vitásek, obranca ČR (zdroj: ČT sport): "Bolo ťažké presadiť sa cez stredné pásmo, ktoré Fíni dobre bránili. Keď sa nám to už podarilo, chýbalo nám aj šťastie v koncovke. Ja som zaspal pri prvom góle, veľmi ma to mrzí. Rýchlo musíme na tento duel zabudnúť a chceme si odniesť bronzové medaily."

Jaroslav Špaček, asistent trénera ČR (zdroj: ČT sport): "Fíni výborne bránili stredné pásmo. Rýchlo sme dostali prvý gól a následne sme mali problém dostať sa do zápasu proti dobre hrajúcemu súperovi. Nechodili sme dorážať puky pred Rinneho, urobili sme niekoľko zbytočných faulov a v oslabení inkasovali druhý gól."

Pekka Rinne, brankár Fínska: "Odohrali sme po obrannej stránke náš najlepší zápas. Česi majú výborný tím, mám pred ich hráčmi rešpekt. Dnes sme však boli lepší a postup sme si zaslúžili. Teším sa na finále proti Rusku."


semifinále

Česko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 9. Lehterä (Hietanen, Kontiola), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 14.387 divákov

Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Rolinek, Kovář - Růžička

Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala


Záverečný program MS - nedeľa 25. mája:

o 3. miesto
15.00 SELČ Švédsko - Česko

finále
20.00 SELČ Rusko - Fínsko