Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Na Demitrovu počesť tri exhíbície legiend St. Louis proti Slovak Stars

Pavol Demitra Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na pamiatku Pavla Demitru vykorčuľujú na ľad počas štyroch augustových dní legendy klubu zámorskej NHL St. Louis Blues Alumni proti výberu Slovak Stars.

St. Louis/Bratislava 22. júla (TASR) - Vrcholom tohtoročnej hokejovej letnej prestávky budú tri exhibičné stretnutia na počesť jednej z najväčších slovenských ikon. Na pamiatku Pavla Demitru, ktorý tragicky zahynul 7. septembra 2011 pri páde lietadla s výpravou Lokomotivu Jaroslavľ, vykorčuľujú na ľad počas štyroch augustových dní legendy klubu zámorskej NHL St. Louis Blues Alumni proti výberu Slovak Stars. Všetky tri duely majú benefičný charakter v Demitrovom mene na podporu mladých nádejí.

Dejiskom prvého zo série troch exhibičných duelov bude v stredu 20. augusta Poprad, o dva dni neskôr nastúpia oba tímy pred trenčianskym publikom a vrcholom trojzápasového cyklu bude v sobotu 23. augusta bratislavská Slovnaft aréna. V drese "bluesmanov" sa tak predstavia okrem iných aj hráči ako Kelly Chase, Scott Young, Jamal Mayers, Bernie Federko, Tyson Nash či bývalý slovenský reprezentant Ľuboš Bartečko. "Spoločnosť HW Group pracuje na príprave tejto akcie už niekoľko mesiacov. Je to veľká myšlienka a snažíme sa všetko pripraviť tak, aby to bolo hodné mena Paľa Demitru. V prípravách naďalej pokračujeme, bližšie informácie sa verejnosť dozvie postupne a včas," ozrejmil pre TASR marketingový manažér organizujúcej spoločnosti Ondrej Otčenáš.

Pri zrode myšlienky stála dvojica Kelly Chase a Ľuboš Bartečko. Obaja boli od Demitrovych začiatkov v St. Louis nielen jeho spoluhráčmi, ale zároveň spolubývajúcimi. "Bývalí spoluhráči priletia na Slovensko, kde odohrajú tri zápasy na Paľovu počesť. Súčasťou programu bude aj návšteva jeho rodiny. Táto myšlienka sa mi páči, som rád, že sme sa niečo takéto odhodlali zorganizovať," dodal k projektu Bartečko.

Pavol Demitra pôsobil v St. Louis v rokoch 1996 až 2004. Bola to jeho najdlhšia zastávka v profilige a získal počas nej aj niekoľko individuálnych ocenení. V sezóne 2009/2010 sa stal majiteľom Lady Byng Trophy, ktorá sa udeľuje najslušnejšiemu hráčovi súťaže. O rok neskôr dosiahol najvyšší počet víťazných gólov v ročníku, trikrát sa navyše počas pôsobenia v drese Blues predstavil aj na exhibícii hviezd NHL. Po ďalších zastávkach v Ottawe, Los Angeles, Minnesote a Vancouveri odišiel hrať do KHL za Lokomotiv Jaroslavľ. Dňa 7. septembra 2011 sedel spoločne s celým realizačným tímom na palube lietadla, ktoré odlietalo s mužstvom na zápas do bieloruského Minska. Krátko po štarte sa však stroj zrútil.