Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Dnes uplynuli tri roky od tragickej smrti Pavla Demitru

Pavol Demitra Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Stroj moskovských charterových aerolínií sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Dnes uplynuli tri roky od leteckej tragédie pri ruskom meste Jaroslavľ. Haváriu lietadla Jak-42, pri ktorom zahynuli členovia miestneho hokejového mužstva vrátane Slováka Pavla Demitru, spôsobila chyba pilota. Zodpovednosť však možno pripísať aj nedostatočnému výcviku posádky a ďalším početným zanedbaniam predpisov, oznámili 2. novembra 2011 ruskí vyšetrovatelia. Z osemčlennej posádky a 37 pasažierov katastrofu prežili len dve osoby. Ruský útočník Alexander Galimov však pri havárii utrpel popáleniny na 80 percentách povrchu tela a 12. septembra 2011 na následky popálenín zomrel. Palubný inžinier Alexander B. Sizov tak ostal jediným, kto katastrofu prežil.

Lietadlo smerovalo do bieloruského Minska, kde mali hokejisti odštartovať sezónu 2011/2012 Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Na jeho palube bol aj slovenský hokejista Pavol Demitra.

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. V tamojšom klube z neho vytrénovali komplexného hokejistu, ktorý sa v roku 1993 dostal do hokejového tímu Senators v kanadskej Ottawe. Po prestupe do St. Louis sa vypracoval na lídra tímu a v drese Blues pôsobil do roku 2004. Potom vystriedal kluby Los Angeles Kings, Minnesota Stars a Vancouver Canucks. Celkovo v americkej Národnej hokejovej lige (NHL) odohral v základnej časti 847 zápasov s bilanciou 768 bodov. V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy za džentlmenstvo a športový prístup.

V roku 2010 sa rozhodol prijať ponuku ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ. V KHL (Kontinental Hockey League, Kontinentálna hokejová liga) žiaril, aj s jeho prispením sa mužstvo dostalo až do semifinále súťaže.

Vyšetrovatelia stanovili najmenej štyri príčiny, ktoré prispeli k havárii

Pavol Demitra bol príkladný reprezentant a v roku 1993 sa stal absolútnym víťazom slovenskej ankety Zlatý puk. Na bronzových Majstrovstvách sveta 2003 v Helsinkách (Fínsko) v pamäti fanúšikov utkvel najmä jeho šibalský gól českej brankárskej hviezde Tomášovi Vokounovi v zápase o 3. miesto.

Stroj moskovských charterových aerolínií sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošna. Palubný inžinier Alexander B. Sizov ostal jediným, kto katastrofu prežil a pri vyšetrovaní poprel, že by lietadlo malo počas osudného letu technické problémy.

Ilustračné foto
Foto: www.hcslovan.sk
Ruský Medzinárodný letecký výbor (MAK) zverejnil v novembri 2011 oficiálnu počítačovú simuláciu havárie lietadla Jak-42 pri Jaroslavli. Podľa záverečnej správy MAK bola za tragédiou chyba pilota. K tragédii došlo tak, že jeden z pilotov pri štarte nechtiac aktivoval brzdy, v dôsledku čoho lietadlo nedosiahlo rýchlosť postačujúcu pre bezpečný vzlet. Stroj sa navyše zdvihol príliš prudko. Vyšetrovatelia nezistili, či tak urobil kapitán lietadla alebo druhý pilot, uviedol MAK.

Vyšetrovatelia stanovili najmenej štyri príčiny, ktoré prispeli k havárii: nedostatočný výcvik oboch pilotov, neskontrolovanie prípravy posádky na let, nedodržanie predpísaných postupov pred odletom zo strany pilotov a slabá koordinácia medzi členmi posádky počas štartu. V správe sa tiež uvádza, že ani jeden z dvojice pilotov nemal letieť, pretože jeden mal v krvi stopy sedatíva a druhému bola diagnostikovaná choroba, nezlučiteľná s riadením lietadla.

Pozrite si archívne fotografie: