Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Dráma v St. Louis, bluesmeni zdolali Chicago po 101 minútach

Radosť hokejistov St. Louis po víťaznom góle Alexandra Steena. Foto: TASR/AP

Víťazný gól strelil v 101. minúte Alexander Steen.

New York 18. apríla (TASR) - Hokejisti St. Louis sa ujali vedenia vo štvrťfinálovej sérii play off Západnej konferencie zámorskej NHL, keď v noci na piatok zvíťazili v prvom súboji nad Chicagom 4:3 po trojnásobnom predĺžení. Víťazný gól strelil v 101. minúte Alexander Steen. Domáce prostredie využilo v tej istej vetve San Jose, ktoré zdolalo Los Angeles 6:3. Vo východnej konferencii New York Rangers uspel doma proti Philadelphii (4:1). Zápas Colorado - Minnesota sa taktiež skončil víťazstvom domácich 5:4 po predĺžení. Rozhodujúci zásah zaznamenal v 68. minúte Paul Šťastný.




Po zápase St. Louis vs Chicago mali hráči v nohách "stovky" kilometrov

V St. Louis videli diváci poriadnu drámu so šťastným koncom pre domácich. O víťazstve Blues nad Chicagom 4:3 rozhodol v 26. sekunde tretieho predĺženia Alexander Steen a St. Louis sa tak ujali v sérii vedenia 1:0. Slovenskí hokejisti v službách "jastrabov" Marián Hossa a Michal Handzuš nebodovali. Hossa mal dve mínusky, Handzuš jednu. Blackhawks vyhrali na góly bohatú prvú tretinu 3:2, ale v ďalšom priebehu už neprekonali výborne chytajúceho Ryana Millera, ktorý absolvoval debut v play-off v bránke Blues. "Od začiatku druhej tretiny bol skvelý," povedal tréner Blues Ken Hitchcock, ktorý po dlhom zápase privítal reportérov na tlačovke s pozdravom "dobré ráno." Chicago bolo blízko k víťazstvu, v závere však urobili zbytočnú chybu v obrannom pásme Johnny Oduya a Niklas Hjälmarsson a dôrazný Jaden Schwartz minútu a 45 sekúnd pred treťou sirénou vyrovnal na 3:3. V predĺžení nevyužili hostia dve presilovky, domáci mali k dispozícii jednu. Víťazný gól napokon po skvelej akcii Davida Backesa a Steva Otta strelil kapitán Steen a ukončil najdlhšie predĺženie v histórii klubu. Do tretieho predĺženia sa duel s hráčmi St. Louis predtým nikdy nedostal. "Je to výborné. Chceli sme sériu začať víťazne a som rád, že sa nám to podarilo. Bolo to náročné, ale únava ide po víťazstve bokom," povedal švédsky útočník, ktorý po perfektnom priťuknutí puku od Otta zblízka prekonal Coreyho Crawforda. Blues predtým odohrali najdlhšie predĺženie v roku 1984 s Detroitom, keď extra čas trval 37 minút a 7 sekúnd. Zápas nedohral obranca Blues Jay Bouwmeester, ktorý odišiel v prvom predĺžení a už sa nevrátil. "Železný muž" NHL nastúpil na 717 zápasov bez prerušenia a v tomto smere je rekordérom vo všetkých významných športoch v zámorí. Podľa trénera bol dehydrovaný a tak by v druhom zápase série v noci na nedeľu nemal chýbať.



Nováčikovská smola Akesona

Hokejisti Rangers rozhodli o víťazstve nad Philadelphiou 4:1 tromi gólmi v tretej tretine. Brad Richards a Derek Stepan zlomili v priebehu 47 sekúnd nerozhodný stav a potrestali štvorminútové vylúčenie nováčika Jasona Akesona, ktorý pykal za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou, keď zasiahol Carla Hagelina. "Zasiahol ma dosť nepríjemne, ale vyhrali sme, takže to beriem," smial sa Hagelin, ktorý mal na ústach krvavý šrám. Švédsky útočník potom poistil víťazstvo "jazdcov" a dal gólovú bodku za duelom. Smoliarom zápasu tak bol 23-ročný Akeson, ktorého Flyers povolali v závere sezóny z farmy a odohral len záverečný duel základnej časti. Celkovo má na konte v NHL len tri štarty. "V súboji som sa pošmykol a hokejka mi žiaľ vyletela. Bolo strašné sledovať z trestnej lavice ako Rangers dávali góly," smútil Akeson. Rangers prestrieľali súpera 36:15, v bránke Philadelphie nastúpil Ray Emery, pretože jednotka Steve Mason ešte nebola zdravotne v poriadku. Emery v prvom zápase v play-off 24. apríla 2011 držal dlho nádeje svojho tímu na úspech, ale v tretej časti už nápor domácich neustál. Rangers vyhrali tretiu tretinu 13:1 na strely. "Letci" otvorili skóre duelu zásluhou obrancu Andrewa MacDonalda, ale ešte v prvej tretine vyrovnal Mats Zuccarello. Philadelphia prehrala v Madison Square Garden deviatykrát po sebe, naposledy tam uspela 20. februára 2011.



Hrdina Paul Šťastný v zápase s Minnesotou

Hrdinom Colorada Avalanche bol útočník Paul Šťastný, ktorý v úplnom závere riadneho času vyrovnal a potom rozhodol v predĺžení o víťazstve 5:4 nad Minnesotou. Syn legendy slovenského hokeja Petra Šťastného tak zavŕšil veľký obrat svojho a tímu a Patrickovi Royovi osladil jeho prvý zápas play-off v trénerskej kariére. "Lavíny" prehrávali v tretej tretine 2:4, na rozdiel jedného gólu znížil Jamie McGinn a potom Šťastný v dramatickom závere vyrovnal 13,4 sekundy pred koncom tretej tretiny. Svoj veľký zápas dokončil americký reprezentant v 8. minúte predĺženia, keď po výbornej práci Tysona Barrieho a Nathana MacKinnona zblízka našiel skulinku vo výstroji ruského brankára Iľju Bryzgalova. "Chalani urobili pred víťazným gólom výbornú prácu, kričal som na Nathana nech mi to dá, pretože som bol voľný. Mal som šťastie, puk sa nejako dostal do bránky," povedal Šťastný, ktorý mal len dve strely na bránku, no obe znamenali gól. Podľa štatistikov sa stal prvým hráčom v NHL v histórii, ktorý vyrovnal v posledných 15-tich sekundách riadnej doby a potom rozhodol v predĺžení. Veľmi dobrý duel odohral aj nováčik Nathan McKinnon, ktorý vo svojom debutovom zápase v play-off nazbieral tri asistencie. Tréner Roy v závere ukázal odvahu, keď brankára Semjona Varlamova odvolal už 3 minúty pred koncom tretej tretiny. Jeho ťah mu nakoniec vyšiel. "Uvažoval som, že ho odvolám ešte skôr, no nakoniec som ešte chvíľu počkal. Niekedy sa treba spoľahnúť na šiesty zmysel. Play-off je o detailoch, presvedčil som sa o tom ako hráč a ako tréner mám ešte viac zodpovednosti," povedal Roy. Druhý duel série je na programe v sobotu v noci opäť v Colorade.
Center Colorada Avalanche Paul Stastny oslavuje svoj víťazný gól so spoluhráčom Tysonom Barriem.
Foto: TASR/AP

Český mladík Hertl opäť úradoval

V kalifornskom derby vyhrali "žraloci" zo San Jose nad "kráľmi" z Los Angeles 6:3. Sharks vyhrávali už 5:0, v tretej časti znížili hostia na rozdiel dvoch góloch, ale viac sa im nepodarilo a víťazstvo poistil gólom do prázdnej bránky Brent Burns. Prvý duel v drese Kings v play-off odohral slovenský útočník Marián Gáborík, ktorý bol na ľade takmer 20 minút, ale nebodoval a zaznamenal dva strelecké pokusy. Hostia nezvládli záver prvej tretiny, keď v poslednej minúte inkasovali dva góly z hokejok Tomáša Hertla a Patricka Marleaua a do kabín odchádzali za stavu 0:3. Mladý český útočník Hertl vo svojom prvom zápase vo vyraďovacích bojoch v kariére mal bilanciu 1+1. "Tretia tretina nebola z našej strany dobrá. Prestali sme trochu hrať a takmer sa nám to vypomstilo," povedal jeden zo šiestich strelcov San Jose obranca Marc-Edouard Vlasic. Zápas nedochytal brankár Kings Jonathan Quick, ktorý inkasoval päť gólov z 28 striel a v poslednej časti sa v bránke objavil Martin Jones. "Vôbec sme nezachytili úvod. Hrali sme laxne, robili sme chyby, súper sa dostával do brejkov, za čo sme pykali. Bolo to z našej strany veľmi zlé," kritizoval výkon svojho tímu kapitán Kings Dustin Brown. "Neviem či sa v tejto sérii ešte dostaneme do takého vedenia ako dnes. Ak áno, tak to musíme odohrať trochu lepšie, pretože v tretej tretine sme súpera takmer dostali do hry," dodal tréner San Jose Todd McLellan. Druhý zápas je na programe v noci na pondelok tiež v SAP Centre.

Brankár Los Angeles Kings Jonathan Quick počas druhej tretiny v zápase proti San Jose Sharks.
Foto: TASR/AP






Sumáre play off NHL:

prvý zápas štvrťfinále Východnej konferencie


NY RANGERS - PHILADELPHIA 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)



Góly: 11. Zuccarello (Pouliot, Staal), 49. Richards (St.Louis, Nash), 50. Stepan (Richards, St.Louis), 56. Hagelin (Richards, Fast) – 8. MacDonald (Hartnell). Brankári: Lundqvist - Emery, strely na bránku: 36:15. Diváci: 18.006.

/na zápasy 1:0/



prvé zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

ST. LOUIS - CHICAGO 4:3 pp (2:3, 0:0, 1:0 - 0:0, 0:0, 1:0)



Góly: 5. Cracknell (Lapierre, Porter), 16. Tarasenko (Shattenkirk, Jackman), 59. Schwartz (Roy), 101. Steen (Ott, Backes) – 12. Oduya (Saad, Toews), 15. Seabrook (Versteeg, Leddy), 19. Kane (Toews, Seabrook). Brankári: Miller - Crawford, strely na bránku: 52:42. Diváci: 19.423.

/na zápasy 1:0/



COLORADO - MINNESOTA 5:4 pp (1:1, 1:3, 2:0 - 1:0)



Góly: 14. Landeskog (Šťastný, McGinn), 35. O'Reilly (MacKinnon, Barrie), 48. McGinn (O'Reilly), 60. Šťastný (Johnson, MacKinnon), 67. Šťastný (MacKinnon, Barrie) – 16. Coyle (Parise, Scandella), 32. Suter (Koivu, Parise), 37. Haula (Brodin), 39. Brodziak (Cooke, Niederreiter). Brankári: Varlamov - Bryzgalov, strely na bránku: 31:33. Diváci: 18.074.

/na zápasy 1:0/



SAN JOSE - LOS ANGELES 6:3 (3:0, 2:0, 1:3)



Góly: 4. Thornton (Pavelski, Burns), 20. Hertl (Sheppard, Wingels), 20. Marleau (Nieto, Sheppard), 33. Torres (Brown, Vlasic), 37. Vlasic (Hertl, Couture), 60. Burns – 43. Muzzin (Kopitar), 47. Vojnov, 54. Lewis (Carter, Regehr). Brankári: Niemi - Quick (41. Jones), strely na bránku: 33:34. Diváci: 17.562.

/na zápasy 1:0/



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 29:33 0 0 0 -2 4 0

Michal Handzuš (Chicago) 25:55 0 0 0 -1 1 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 19:37 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/