Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Kanaďar Foster oceňuje zázemie Slovana, teší sa na fanúšikov

Na snímke nová posila a kanadský obranca Kurtis Foster na tréningu počas prípravy hokejistov HC Slovan Bratislava pred štartom 7. ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Foto: TASR/Martin Baumann

Slovan mení svoju tvár, klub oproti predošlým dvom sezónam v nadnárodnej súťaži začína viac vsádzať na zahraničných hráčov.

Bratislava 11. júla (TASR) - Hokejový Slovan Bratislava plánuje v novej sezóne stavať aj na hráčoch zo zámoria, ktorí by mužstvu mohli dodať potrebnú tvrdosť, priamočiarosť a agresivitu. Ku kanadskému zadákovi Jonathanovi Sigaletovi získalo vedenie slovenského účastníka KHL v lete aj krajana Kurtisa Fostera a duo Američanov Matt Murley a Patrick White.

Najväčšie skúsenosti zo zámorských akvizícií má obranca Foster, bývalý hráč Atlanty, Minnesoty, Tampy Bay, Edmontonu, Anaheimu, New Jersey či Philadelphie má na konte 408 zápasov v NHL. KHL-ku si vyskúšal už vlani, keď obliekal dres chorvátskeho Medveščaku Záhreb.

So Slovanom sa Foster dohodol na ročnej zmluve. "V Bratislave som bol už dokopy tri- či štyrikrát. Najprv s reprezentačnými výbermi do 17 a 18 rokov, potom počas European Trophy a zahral som si tu aj v Zápase hviezd KHL. Vždy sme sa tu so spoluhráčmi dobre cítili. Je to veľmi pekné mesto, žijú tu milí ľudia. Pre mňa je to o to jednoduchšie, že väčšina rozpráva po anglicky. Zatiaľ sa mi tu páči a užívam si to tu," povedal Foster pre TASR po prvom tréningu. Ten mu dal poriadne zabrať. "Hoci je ešte skoré leto, je pekné tu byť, stretnúť sa s hráčmi a trénermi. Prvý tréning bol tvrdý, ale tak to býva vždy na začiatku prípravy. Od polovice marca som nehral a ten výpadok bol cítiť. Tempo na tréningu bolo pomerne vysoké, veľa sa korčuľovalo a tak to má byť."

Tridsaťdvaročný, dobre stavaný bek bol v minulom ročníku s 22 kanadskými bodmi najproduktívnejším obrancom Medveščaku Záhreb, zároveň patril do TOP 15 najproduktívnejších zadákov celej súťaže. Tréner Slovana Rostislav Čada má s ním veľké plány. Foster by mal patriť k navyťažovanejším hráčom v mužstve, počíta s ním aj v presilovkách. "Po tom túži každý hráč, aby hral čo najviac. Budem sa snažiť túto príležitosť využiť, chytiť ju za pačesy, snažiť sa hrať čo najlepšie a pomôcť mužstvu," zdôraznil rodák z Carpu v provincii Ontário.

Slovan vsádza na zahraničné posily

Slovan mení svoju tvár, klub oproti predošlým dvom sezónam v nadnárodnej súťaži začína viac vsádzať na zahraničných hráčov. S ich príchodmi súvisia aj vyššie očakávania. "Viem, že v tíme neboli spokojní s tým, ako sa skončila minulá sezóna. Cieľom je dostať sa do play off. Dôležité bude sezónu dobre odštartovať. Začať musíme už teraz, kvalitnou prácou v tréningovom kempe," tvrdí Foster, ktorého v roku 2000 v 2. kole draftoval zo 40. miesta klub NHL Calgary Flames. Za "plamene" však vo svojej kariére nikdy nenastúpil.

Hoci je v mužstve nový, necíti sa v belasej kabíne úplne cudzo: "Viacerých hráčov poznám, v minulosti som s niektorými z nich už hral." Spolu s Fosterom posilnil Slovan aj Matt Murley, s ktorým spoločne nastupoval v minulej sezóne v Medveščaku Záhreb. "Dobre si rozumieme, chceli sme sem prísť spolu. Sme radi za príležitosť, ktorú dostávame v Slovane. Je pekné hrať v takom hokejovom meste s vynikajúcimi fanúšikmi, ktorí svoje mužstvo neustále povzbudzujú. Už sa neviem dočkať zápasov vo vypredanej aréne," pokračoval Foster. Na podmienky v Slovane nemá zatiaľ jediného zlého slova: "Bol som milo prekvapený hokejovým zázemím v Bratislave, štadiónom, šatňami. Urobilo to na mňa dojem. Cítim sa tu zatiaľ veľmi dobre."