Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Zvolen po vyradení v play-off rieši hráčsku frustráciu

Hráči Zvolena (v popredí) a Nitry si podávajú ruky po skončení štvrtého zápasu štvrťfinále play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HKM Zvolen - HK Nitra vo Zvolene vo štvrtok 13. marca 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Ak by malo mužstvo spod Pustého hradu oprášiť nedávnu slávnu spomienku, musia sa všetci v klube rozvážne zamyslieť ako ďalej.

Zvolen 14. marca (TASR) - Strmý pád HKM Zvolen, siedme miesto po základnej časti a vypadnutie vlaňajšieho majstra už vo štvrťfinále play off s Nitrou 0:4 na zápasy, vyvolalo všelijaké úvahy.

Ak by malo mužstvo spod Pustého hradu oprášiť nedávnu slávnu spomienku, musia sa všetci v klube rozvážne zamyslieť ako ďalej. Vedenie HKM sa stalo neslávne slávnym po minulej majstrovskej sezóne, keď vymenilo trénera Petra Mikulu, teraz má pred sebou zložitejšie rozhodnutie, vyliečiť hráčsku frustráciu.

Na Zvolene si vylámali v sezóne zuby dvaja tréneri, menej známy Oslizlo i renomovaný Šupler. Príchod Josefa Tureka pred začiatkom play off po tom, čo aj Július Šupler nevidel východisko a rezignoval, bolo gesto od vedenia, ktoré vyústilo doprázdna. Hráči so zažitými návykmi z celej sezóny inak hrať nevedeli, ako len prepadať v efektívnosti streľby a kopiť hrúbku za húbkou v obrane. Teóriu pravdepodobnosti úplne spochybnili, ak pred sezónou v takmer rovnakom, majstrovskom 80-percentnom zložení kádra, sa skloňovalo finále a snaha úspešne titul obhájiť, počas zimy sa prepierali zranenia a nečitateľná chaotická hra.

Podkonický: Šťastie nám neprialo

Okamžitá spoveď jedného z najskúsenejších hráčov Andreja Podkonického priniesla zdroj poučení. "Sezóna bola zlá, ale v play off sme ju mohli otočiť," myslí si jeden z najskúsenejších hráčov. "V Nitre prvý zápas vyznel nádejne, druhý horšie, doma sme boli zasa lepší. To povestné šťastie nám ako minulý rok neprialo, mohli sme sezónu zachrániť, vyradiť Nitru, no nestalo sa, musím uznať, bola lepšia."

Hovorí sa, že šťastie si treba zaslúžiť. Podľa toľkokrát overenej múdrosti si ho Zvolenčania z útrob štadióna vyhnali. Andrej Podkonický vidí príčiny kde inde ako v chybách. "Dostávali sme strašne lacné góly, čo sa vylučuje, ak chcete byť úspešní. Súperovi sme ich darovali, tak ako Nitre, strelila ich z ničoho. Nezatracujem len obrancov, ale o vinu sa musí podeliť celé mužstvo. Vyrábali sme vzadu strašné zmätky, hráčov nechávali samých pred bránkou a pykali sme."

Kolektív vnímal Andrej Podkonický ako stmelený a súdržný. "Partia bola dobrá, no nevedeli sme ju preniesť na ľad. Na tréningoch sme makali, aj mimo ľadu. Chodilo sa hodinu pred zrazom, cvičilo, pracovalo na sebe, aby každý z nás bol lepší. Neviem prečo to v zápasoch nešlo, v tréningoch na jednej strane fungovala výborná partia, prišiel však zápas a odrazu bác, už to nešlo."



Aj tréner Július Šupler vo Zvolene vyhorel. Odišiel náhle, tesne pred play off, otázka teda znie, čo by bolo, keby zostal. "Už sa nedalo nič urobiť za tak krátky čas, aj keby zostal," skonštatoval Andrej Podkonický. "Príčina nebola v tréneroch, Šuplerov odchod si pripisujú na svoje konto hráči, netreba viniť jeho, alebo vedenie. Je to naozaj v hráčoch, jednoducho, naše výkony vyústili do stavu, keď sa menili dvakrát tréneri. Oni síce určujú taktiku, ale ak necháte samého hráča pred vlastnou bránkou, zo striedačky nič urobiť nemôžete. Chyby boli v nás, nie v tréneroch, o tom som presvedčený."

Salto mortale zapôsobilo v zvolenskom podaní unikátne, vo výsledkovom prepade. Čo bude ďalej sčasti odkryl Andrej Podkonický v bleskovej úvahe. "Minulý rok sa vyhral titul, nasledoval ďalší rok a bolo inak, aj iným mužstvám sa to už stalo. Mysleli sme si, že z úspešnej sezóny zo zotrvačnosti niečo zopakujeme, aj s menším úsilím. Opak bol pravdou, treba sa nám z nepríjemností poučiť, a v novej sezóne už oddýchnutí začať s čistou hlavou. Ja osobne by som rád v klube zostal, závisí to od zdravotného stavu, chuť však zostáva, takže uvidím."