Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slovenskí hokejisti zdolali Nórsko, v Arose obsadili 3. miesto

Na snímke brankári Slovenska reprezentačný debutant Marek Čiliak (vľavo) a Ján Laco Foto: TASR/Martin Baumann

Víťazom turnaja sa stalo Bielorusko vedené bývalým trénerom slovenskej reprezentácie Glenom Hanlonom.

Arosa 1. decembra (TASR) - Arosa 21. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotu vo svojom druhom zápase na turnaji Arosa Challenge 2013 nad výberom Nórska 4:2 a na podujatí obsadili konečné 3. miesto. Víťazom tretieho ročníka turnaja konajúceho sa vo švajčiarskom vysokohorskom stredisku Arosa sa stalo Bielorusko vedené bývalým trénerom slovenskej reprezentácie Glenom Hanlonom, ktoré vo finále zdolalo domáci tím 3:2 po samostatných nájazdoch.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka v riedko zaplnenom Športovom a kultúrnom centre od začiatku diktovali tempo hry a úvodnú tretinu vyhrali vďaka premiérovému gólu Juraja Mikuša v reprezentácii a "lakrosovej" trefe Adama Lapšanského 2:0. Na začiatku druhého dejstva zvýšil náskok Radoslav Tybor, Nóri odpovedali zásahom Robina Dahlströma. V záverečnej tretine si už Slováci pohodlne ukontrolovali víťazstvo, na 4:1 upravil v presilovke Ivan Baranka, Nóri sa zmohli už len na korekciu výsledku zásluhou Steffena Thoresena.

Hráči spod Tatier si tak v 23. vzájomnej konfrontácii so severským súperom zapísali 17. výhru. Slovenskí hokejisti tak ukončili sériu prehier, víťazný debut v národnom tíme absolvoval brankár Marek Čiliak.

Turnaj bol pre Slovákov záverečnou medzinárodnou previerkou pred februárovými zimnými olympijskými hrami. Ešte pred odletom do Soči odohrá európska časť olympijského tímu 3. februára na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave exhibičný duel proti výberu Tipsport extraligy, svoje účinkovanie na ZOH 2014 potom Slováci otvoria 13. februára súbojom v A-skupine proti USA.

Premiérový gól J. Mikuša

Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov, zľava strelec gólu Juraj Mikuš, Patrik Lušňák, Rastislav Dej a dole Peter Hraško počas hokejového zápasu o 3. miesto medzi výbermi Slovenska a Nórska na medzinárodnom turnaji Arosa Challenge 21. decembra 2013 vo švajčiarskej Arose.
Foto: TASR / Martin Baumann
Slovákom vyšiel úvod zápasu. V 38. sekunde ešte Haščákova jedovka minula cieľ, no na začiatku tretej minúty sa už hráči spod Tatier radovali - Söberg vyrazil strelu Lušňáka len do priestoru, do ktorého si nakorčuľoval obranca Mikuš a ten delovkou prepálil nórskeho brankára. Vůjtekovi zverenci aj naďalej pôsobili živším dojmom, v 13. minúte predviedol krásne sólo Zuzin, chýbalo len lepšie zakončenie. Nóri sa nevedeli presadiť cez dobre organizovanú slovenskú defenzívu a hrozili iba v presilovkách, v nich však Čiliak spoľahlivo riešil všetky nepríjemné situácie. V hre 5 na 5 potom zlikvidoval dorážku Hagu a betónom aj teč Djupvika Lövlieho. V 14. minúte zvýšil náskok Lapšanský, keď vo vzduchu "lakrosovým" spôsobom pohotovo trafil zrazenú prihrávku od Bulíka - 0:2.



Hráči s dvojkrížom na hrudi podporovaní v hľadisku desiatkami Slovákov pracujúcich v Arose začali aj druhé dejstvo aktívne. Hneď po vhadzovaní ušiel súperovej obrane Marcinko, tiesnený však mieril iba do stredu bránky. V 22. minúte to už vyšlo, strelecké prekliatie v reprezentácii zlomil Tybor, keď po prihrávke Sýkoru zblízka chladnokrvne upravil na 3:0 pre SR. Donútil tým Nórov otvoriť hru a diváci tak boli v ďalších minútach svedkami rýchleho hokeja s častými prečísleniami na oboch stranách. Čiliak ukazoval svoje umenie, keď vyrazil pokus Spetsa, Dahlstrom pálil v dobrej pozícii mimo. Vzápätí už ale nestačil na zakončenie z prvej Dahlströma, ktorý znížil na 1:3 z pohľadu severanov. V 32. minúte mohol vrátiť Slovákom trojgólový náskok Lušňák, Söberg sa však stihol premiestniť v bránkovisku pri jeho zakončení zo vzduchu. V závere tretiny sa neujala ani dorážka Marcinka otočeného chrbtom k bránke.

Záver ukontrolovali

Na snímke vpravo Ján Sýkora (Slovensko) a vľavo Steffen Thoresen (Nórsko) počas hokejového zápasu o 3. miesto medzi výbermi Slovenska a Nórska na medzinárodnom turnaji Arosa Challenge 21. decembra 2013 vo švajčiarskej Arose.
Foto: TASR / Martin Baumann
V tretej časti nenechali Slováci nikoho na pochybách, že tento duel zvládnu a vyhrajú. V 45. minúte využili presilovku, keď Baranka ranou ako z dela prekonal bezmocného Söberga. Následne mohlo byť už 5:1 pre SR, Marcinkov pokus ale zastavila žrď súperovej bránky. Nóri sa pokúšali ešte zdramatizovať duel, proti bol pozorný Čiliak, ktorý zlikvidoval šance Trygga i Thoresene. O minútu neskôr už ale kapituloval, keď sa v početnej výhode o dvoch hráčov presadil Thoresen. V 58. minúte Čiliak ukryl v lapačke pokus Hagu, v power play bez brankára neuspel zblízka Trygg. Viac už ale Slováci súperovi nedovolili a po záverečnej siréne tak mohli sláviť zaslúžené víťazstvo.

Arosa Challenge 2013
zápas o 3. miesto:
Nórsko - Slovensko 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Góly:
24. Dahlström (Hansen), 51. Thoresen (Olden) - 3. Mikuš (Lušňák), 14. Lapšanský (Bulík, Haščák), 22. Tybor (Sýkora), 45. Baranka (Bulík). Rozhodovali: Prugger, Rochette - Kung, Rohrer (všetci Švajč.), vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše 4. Skokan (SR) 10 min za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 732 divákov.
Nórsko: Söberg - Holös, Solberg, Bonsaksen, Sörvik, Bryhnisveen, Ödegaard, Rindal - Thoresen, Ask, Olden - Dahlström, Spets, Hansen - Lystad Jacobsen, Roest, Trygg - Fröshaug, Djupvik Lövlie, Haga - Stene
Slovensko: Čiliak - Graňák, Baranka, Starosta, Švarný, Hraško, Mikuš, Čerešňák, Macejko - Haščák, Bulík, Lapšanský - Tybor, Marcinko, Sýkora - Dej, Lušňák, Tománek - Skokan, Galamboš, Zuzin - Spilar

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Dnes sme potvrdili včerajší výkon aj gólmi, dali sme ich štyri, čo by v hokeji malo stačiť na víťazstvo. Nóri nás nenapádali tak ako Bielorusi, boli sme dôraznejší pred bránkou. Musím sa hráčom poďakovať za tento turnaj. Predstavili sme sa tu s veľmi mladým a neskúseným mužstvom, chlapci sa však snažili, zahrali na maximum svojich možností a prinieslo to dnes úspech. Niektorí hráči tvrdo zabojovali o svoju nomináciu na majstrovstvá sveta."

Adam Lapšanský, autor druhého gólu SR: "Hralo sa v rýchlom tempe, dobre sme korčuľovali a boli neustále aktívni. V porovnaní s piatkovým zápasom s Bieloruskom sme sa tlačili viac do bránky a snažili sa o častejšiu strieľbu. Nóri hrali veľmi dobre v našom obrannom pásme, ťažko sa bránili. Pri mojom góle som zúročil, že nacvičujem na tréningoch strely zo vzduchu."



finále:
Bielorusko - Švajčiarsko 3:2 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
31. S. Kosticyn, 34. Stas, rozh. nájazd Demagin - 24. Gardner, 42. Hollenstein

Konečné poradie na turnaji: 1. Bielorusko, 2. Švajčiarsko, 3. SLOVENSKO, 4. Nórsko
.