Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Bezzubí Česi nenašli recept ani na Švédov, Tri korunky majú bronz

Švédi oslavujú bronzové medaily Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Vladimíra Růžičku nestrelili gól dlhých sedem tretín.

Minsk 25. mája (TASR) - Švédski hokejoví reprezentanti si vybojovali bronz na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. Obhajcovia vlaňajšieho titulu zdolali v nedeľňajšom zápase o tretie miesto Čechov 3:0.

Švédi sa presadili už v 5. minúte, keď si Lindströmovu prihrávku zrazil do siete obranca Zaťovič. V 16. minúte pridal druhý gól po peknej akcii Hjalmarsson. V 49. minúte definitívne rozhodol o triumfe "troch koruniek" Backlund. Česi si vypracovali množstvo šancí, no sklamala ich koncovka, keď nedokázali premeniť vyložené príležitosti a navyše niekoľkokrát nastrelili žŕdku Nilssonovej bránky. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku tak nedali gól dlhých sedem tretín.

Pre Švédov je to už sedemnásty bronz zo svetových šampionátov a celkovo 45. medaila.

Po zápase sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou Jaromír Jágr. Štyridsaťdvaročný český útočník hral na deviatich šampionátoch, prvýkrát ešte v roku 1990 za Československo a v zbierke má dve zlaté (2005, 2010) a dve bronzové medaily (1990, 2011). Predstavil sa aj na piatich olympijských hrách, v roku 1998 v Nagane získal zlato a v roku 2006 v Turíne bronz. "Bol to môj posledný zápas. Pred šampionátom som ešte nebol rozhodnutý, ale behom neho som vycítil, že už je čas odísť. Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma, ale hovorí sa, že človek pozná, keď to príde a ja si myslím, že teraz je ten správny moment. Nagano bol asi najväčší turnaj, ktorý Česká republika vyhrala. Nie len pre nás hokejistov, ale mal som pocit, že prvýkrát po revolúcii boli ľudia schopní nejakým spôsobom sa dať znova dohromady. Je smutné, že sa nám to podarí vždy len pri nejakých športových akciách," povedal legendárny útočník.
Sklamaní českí hráči po prehre v zápase o bronz
Foto: TASR/AP


Švédi trestali

Úvod zápasu o bronz mal rýchly spád a obe mužstvá si v ňom vypracovali viacero dobrých príležitostí. Ako prví pohrozili Česi, keď v 4. minúte posunul Červenka puk Jágrovi a ten nebezpečne vystrelil na švédskeho gólmana Nilssona. Skóre však otvorili o minútu neskôr ich súperi. Lindström potiahol puk za bránku, odkiaľ prihrával na dobre postaveného Möllera, no ešte pred ním tečoval puk za Salákov chrbát obranca Zámorský - 1:0. Česi si následne zahrali dve presilovky, ale veľa toho nevymysleli a Nilssona prakticky neohrozili. V 13. minúte mohli pridať Švédi druhý gól, keď sa dostal do brejku Lindström, no Salák si s jeho strelou poradil. V 16. minúte však už kapituloval po peknej akcii štvrtého útoku Švédska. Hjalmarsson vybojoval puk pri mantineli, prihral Ekholmovi, ktorý z prvej poslal puk na druhú stranu na Danielssona a ten ho taktiež na jeden dotyk prihral späť na ľavý kruh Hjalmarssonovi, ktorý trafil do odkrytej bránky - 2:0.

Švédi sa radujú po strelení gólu.
Foto: TASR/AP


Česi si v druhej tretine zahrali trikrát v početnej výhode a vypracovali si viacero dobrých šancí na zníženie. Jágr, Červenka ani Němec však Nilssona neprekonali a keď sa to v 31. minúte už podarilo Sobotkovi, Švédov zachránila konštrukcia bránky. Ďalšia možnosť prišla v 33. minúte. Zámorský našiel strieľanou prihrávkou Jágra, no najproduktívnejší Čech na turnaji ho tečoval len tesne vedľa Nilssonovej bránky. Česi mali prevahu aj v ďalšom priebehu, no rovnako ako v semifinále proti Fínsku ich sklamala koncovka. V závere druhého dejstva zazvonili žŕdky na oboch stranách klziska, švédsku bránku nastrelil Vondrka, na druhej strane opečiatkoval konštrukciu Möller. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku prestrieľali súpera v prvých dvoch tretinách 23:15.



Švédi si v úvode záverečnej časti zahrali dve presilovky po sebe a mohli definitívne zlomiť zápas na svoju stranu. V 44. minúte Nyquist prekorčuľoval zo stredného pásma až pred bránku, zbavil sa troch brániacich hráčov, no jeho bekhendové zakončenie skončilo v Salákovej lapačke. O minútu neskôr dorážal Rolinek už za ležiaceho Nilssona, ale švédsky gólman pohotovo hokejkou zastavil puk pred bránkovou čiarou. V ďalších minútach si Švédi pozorne strážili dvojgólový náskok a vyrážali do nebezpečných protiútokov. Jeden z nich im vyšiel v 49. minúte, keď išli dvaja na jedného a Backlund zvýšil na 3:0. Česi už do konca zápasu odpoveď nenašli a tak sa z bronzu tešili "tri korunky".

Jágr po konci reprezentačnej kariéry nešetril kritikou na rozhodcov

Ani budúcoročný svetový šampionát, ktorý sa bude konať v Česku, neovplyvnil Jaromíra Jágra pri rozhodnutí ukončiť reprezentačnú kariéru. Po prehre 0:3 so Švédmi v boji o bronz sa neubránil okrem presvedčujúcich slov o definitívnom konci ani ostrej kritike na adresu rozhodcov MS v Minsku.

Skúsený veterán hovoril o konci reprezentačnej kariéry už niekoľkokrát v minulosti. Rovnaká situácia sa zopakovala aj po poslednom vystúpení Čechov na šampionáte, v boji o bronzové medaily však podľahli Švédom 0:3. Hoci sa budúcoročné MS konajú práve v českých mestách Praha a Ostrava, Jágr sa rozhodol umiestniť najcennejší dres do vitríny. "Bol to môj posledný zápas. Pred šampionátom som ešte nebol rozhodnutý, ale behom neho som vycítil, že už je čas odísť. Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma, ale hovorí sa, že človek pozná, keď to príde a ja si myslím, že teraz je ten správny moment," povedal priamo po stretnutí v rozhovore pre RTVS skúsený útočník.

Štyridsaťdvaročný hokejista hral na deviatich šampionátoch, prvýkrát ešte v roku 1990 za Československo a v zbierke má dve zlaté (2005, 2010) a dve bronzové medaily (1990, 2011). Predstavil sa aj na piatich olympijských hrách, v roku 1998 v Nagane získal zlato a v roku 2006 v Turíne bronz. "Človek je unavený, odovzdal som svoje maximum," dodal Jágr pre idnes.cz.

Kým slovenský útočník Miroslav Šatan ohlásil po poslednom slovenskom vystúpení na MS koniec hokejovej kariéry, o tri roky starší Čech si naďalej verí a bude pokračovať v NHL v drese New Jersey, s ktorým pred niekoľkými týždňami predĺžil kontrakt. "Život ide ďalej, veď s hokejom nekončím. To by bolo horšie," uviedol dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára.

Ani ikona svetového hokeja sa nevyhla po poslednom zápase na MS v Minsku ostrej kritike. Terčom otvorených vyjadrení Jaromíra Jágra boli výkony rozhodcov. "Tí frajeri by to malo zabaliť so mnou. Mal by to byť aj ich posledný zápas. Keď sa vrátim do NHL, tak po každom stretnutí budem rozhodcom gratulovať, akí sú to 'borci'. Vo všetkej úcte k nim, tu to boli amatéri," ostro dodala česká "šesťdesiatosmička".

o bronz:

Švédsko - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 5. Lindström (Andersen, Möller), 16. Hjalmarsson (Danielsson, Ekholm), 49. Backlund (Gustafsson, Lindström). Rozhodovali: Bulanov (Rus.), Ronn (Švaj.) - Suominen (Fín.), Valach (SR), vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 14.001 divákov.

Švédsko: Nilsson – Ekholm, Fransson, Erixon, Gustafsson, Burström, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller – Nyquist, Järnkrok, Klasen – Ericsson, Lundqvist, Axelsson - Hjalmarsson, Sjögren, Danielsson - Rasmussen

Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář, Ševc - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Kovář, Rolinek - Růžička

Jaromír Jágr, útočník Česka (RTVS): "Bol to môj posledný zápas. Pred šampionátom som ešte nebol rozhodnutý, ale behom neho som vycítil, že už je čas odísť. Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma, ale hovorí sa, že človek pozná, keď to príde a ja si myslím, že teraz je ten správny moment. Nagano bol asi najväčší turnaj, ktorý Česká republika vyhrala. Nie len pre nás hokejistov, ale mal som pocit, že prvýkrát po revolúcii boli ľudia schopní nejakým spôsobom sa dať znova dohromady. Je smutné, že sa nám to podarí vždy len pri nejakých športových akciách.

Dnes sme mali veľa šancí, aby sme ten gól dali, ale nepodarilo sa to. Mali sme veľmi mladé mužstvo, hlavne v obrane. Päť, šesť hráčov zo siedmich bolo prvýkrát na MS a zbierali skúsenosti. Keď hráte proti kvalitnej obrane, ako majú Švédsko a Fínsko, ktoré bránia v piatich, tak potrebujte, aby obrancovia podporili útok. Ja si myslím, že naši mladí ešte nemajú sebavedomie na to, aby to robili. To sa treba najprv naučiť."

Tomáš Hertl, útočník Česka (RTVS): "Za dva zápasy sme iba inkasovali a nič nedali. Môžeme sa aj pretrhnúť, ale je to na nič, keď nedáme gól. Bolo to lepšie ako s Fínmi, no mali sme aj smolu. Mali sme dve šance na medailu, ale nevyužili sme ani jednu. Mrzí nás to."

Joakim Lindström, útočník a strelec prvého Švédskeho gólu (iihf.com): "Brankár Anders Nilsson bol fenomenálny, nie len dnes, ale počas celého turnaja. Od prvého zápasu bol základným kameňom tohto tímu, hral naozaj výborne. Myslím si, že počas celého turnaja sme mali problémy s vylúčeniami. Hrali sme príliš často v oslabení."

Oscar Möller, útočník Švédska (iihf.com): "Myslím si, že to bol úspešný turnaj, aj keď sme prehrali v semifinále. Domov ideme s medailami, takže sme šťastní."