Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Banská Bystrica podľahla Piešťanom, Žilina zvíťazila nad Trenčínom

Na snímke Rastislav Staňa počas tréningu v Košiciach 29. januára 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hokejová extraliga dnes pokračovala zápasmi 46. kola.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenský hokejový brankár Rastislav Staňa sa po piatkovej premiére v drese vicemajtra z Košíc proti Zvolenu (2:0) prezentoval shutoutom aj v druhom zápase. V nedeľňajšom stretnutí 46. kola Tipsport extraligy zastrel roletu vo východniarskom derby proti Popradu, keď pri víťazstve 4:0 zlikvidoval všetkých 33 striel "kamzíkov".

Dôležité tri body získali žilinskí "vlci" v dueli proti Dukle Trenčín. V "šesťbodovom" zápase zvíťazili 6:4, čím zdramatizovali a zamotali boj o miestenku do playoff medzi nimi, Martinom a práve Trenčínom. Prvý triumf si vo funkcii dočasného šéfa žilinskej striedačky po odstúpení Róberta Kalábera pripísal Martin Groma.

Foto: TASR/Dušan Hein

Piešťany zdolali Banská Bystricu

Už v 10. min si domáci vybrali timeout, čo bolo neklamným znamením, že sa niečo závažné na ľade deje. Inkasovali dvakrát v rozpätí 50 sekúnd a boli v tom momente na kolenách. Najskôr Románkov nekompromisný 'vešiak' po tom, čo Kalemba tečovanú strelu Škadru len vyrazil, a onedlho Salijiho trefa do prázdnej bránke, keď potrestal spolu s nahrávajúcim Raisom hrúbku Predajnianskeho sa podpísali pod vývoj skóre. V 14. min sa puk nepochopiteľne odrazil od zadného mantinelu, zmietol aj brankára Kalembu, no po strele Lušňáka do prázdnej bránky ho zastúpil obetavo Macháček. Našťastie pre 'baranov', sedem sekúnd pred prestávkou Lamper po spolupráci so Zigom znížil a domáci ožili.

V druhej tretine aj vyrovnali, v 23. min nahodený bekhend Saracina v presilovke Tomeka v bránke prekvapil a odvtedy sa na oboch stranách krvopotne dolovalo. Bližšie ku gólu mali domáci, v 34. min delovka Whitea rozozvučala hornú žŕdku a nad konečným výsledkom svietil dlho obrovský otáznik. Piešťancom sa pod Urpínom v tejto sezóne vždy víťazne darilo, Zigo v 43. min po ďalšej hornej žŕdke však mohol krátku zvyklosť ako prvý v tretej tretine spochybniť.

Aj Lamper po efektnej kľučke na Cuníka mohol posunúť domácich do vedenia, na druhej strane zasa nezasunul puk do bránky zblízka Stupka. Zápas nadobudol s pribúdajúcimi minútami remízovú podobu, ktorú narušila 55. minúta. Po chybe Lepina sa dostali Piešťanci v útočnom pásme k puku, Cuník vystrelil od modrej a Melichárek rozhodol o víťazstve hostí. V 58. min v oslabení Peško mal na hokejke aj štvrtý gól, Kalemba zasiahol a Bystričania sa ešte minútu pred koncom márne pokúšali vyrovnať v power-play.
HC'05 B. Bystrica - ŠHK 37 Piešťany 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Góly:
20. Lamper, 23. Saracino - 9. Románek, 10. Saliji, 55. Melichárek. Rozhodcovia Lauff, Orolin - Holienka, Valach, vylúčení 3:4, navyše 10 min Melichárek (Piešťany) za nešportové správanie, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 1462 divákov.

Hlasy po zápase
Miroslav Chudý, asistent trénera B. Bystrica:
"Začali sme úplne zle, bola to katastrofa a zlepšili sme sa až po oddychovom čase. Nakoniec sme nielen vyrovnali, ale mali aj dostatok šancí na víťazstvo. V tretej tretine sa čakalo na chybu, my sme ju urobili a prehrali sme najmä za ten náš prístup k hre v prvých desiatich minútach. Nehovorím o komplexe v zápasoch s Piešťanmi, oni vždy dobre bránia, ťažko sa presadzuje. Jednoducho to tak vyšlo, že sme s nimi trikrát doma prehrali."
Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Pre nás veľmi dôležitý zápas, hralo sa aj o tretie miesto. Mali sme výborný vstup, no po oddychovom čase domáci ožili, stihli znížiť a v druhej tretine aj vyrovnali. Zásluhou brankára Tomeka sme remízový stav udržali a v závere mali aj šťastie. Dobrou obrannou hrou sme si tri body zaslúžili. V úvode sezóny sme mali dosť problémov v zápasoch doma, štatsiticky vyznievame lepšie vonku, zodpovednosť zväzovala ruky, no už sa to zlepšilo."
Tibor Melichárek, autor rozhodujúceho gólu Piešťan: "Bystrica je súper v tabuľke tesne pred nami, bol to šesťbodový vyrovnaný zápas. Výborne sme začali, gólom do šatne znížili, bol zbytočný, dostal domácich na koňa a nakoniec aj vyrovnali. V závere sa nám podarilo rozhodnúť a udržať víťazstvo. Obe mužstvá hrajú korčuliarsky hokej, nám sa proti Bystrici vždy túto sezónu darilo, prehrali sme len jeden vzájomný zápas. Máme aj dosť šťastia v závere zápasov, presne ako teraz."


Žilina doma bodovala

Žilina 2. februára (TASR) - Dôležitý zápas medzi Žilinou a Trenčínom sa začal opatrne z oboch strán. V prvej desaťminútovke zaujal len tvrdý náraz jedného z obrancov hostí do domáceho Adriána Lipovského, po ktorom Žilinčan odkorčuľoval otrasený na striedačku. Ojedinelú možnosť si vypracoval Mikula, ktorý z dobrej pozície zakončil len do Koutského. V 11. minúte sa domáci ujali vedenia, keď Klouda zasunul puk spoza brány za Nagyov chrbát. Pred prvou sirénou mohol pridať druhý gól Drevenák, ale hosťujúci brankár tentoraz v páde úspešne betónom zakročil.

Prostredná časť hry ponúkla úplne iný hokej ako tá úvodná. Trenčínu pomohla presilová hra, v ktorej na začiatku 24. minúty Troliga tečoval strelu Novajovského a vyrovnal na 1:1. V polovici duelu najskôr Tomáš Klíma spomedzi kruhov opečiatkoval pravú žrď Koutského brány, následný únik Mareka Slováka z protiútoku zlikvidoval pozorný Nagy. V 32. minúte hosťujúca obrana chybovala znovu, tentoraz unikol Drevenák a bekhendovým blafákom zasunul puk do siete. V strhujúcom závere druhej tretiny najskôr vyrovnal 74 sekúnd pred sirénou Šišovský, aby o ďalších šestnásť sekúnd vrátil Žilinu do vedenia po Kallovej prihrávke Marek Slovák.

Na začiatku tretieho dejstva zvýšili domáci na rozdiel dvoch gólov, keď Klouda bezprostredne po vhadzovaní prestrelil Nagya. Trenčania sa však nezlomili a už o 45 sekúnd bolo vyrovnané. Najskôr Komínek dorazil do siete puk po strele Mikulu, o malú chvíľu sa po individuálnej akcii presadil spoza brány Rusnák. V zápase ako na hojdačke sa skóre opäť menilo v 51. minúte, keď Valášek našiel Ďuráka a ten z prvej spomedzi kruhov poslal domácich znovu do vedenia. Hostia už na tento presný zásah zareagovať nedokázali, namiesto toho Tomas 38 sekúnd pred koncom do prázdnej brány uzavrel výsledok na konečných 6:4.
MsHK DOXXbet Žilina - Dukla Trenčín 6:4 (1:0, 2:2, 3:2)
Góly:
11. Klouda, 32. Drevenák, 40. Slovák, 43. Klouda, 51. Ďurák, 60. Tomas - 24. Kútny, 39. Šišovský, 43. Komínek, 44. Rusnák. Vylúčení: 3:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, Müllner - Šefčík, Snášel, 1299 divákov.

Hlasy po zápase
Martin Groma, tréner Žiliny:
"Zápas sme síce začali disciplinovane, ale boli sme málo aktívni. Akoby nám však pomohla tvrdá hra súpera, keď si to odniesol mladík Lipovský. Hrali sme zodpovedne dozadu a aktívne dopredu. Odskočili sme na 4:2, ale obrovskými chybami sme súperovi dovolili vyrovnať a dostali sme sa pod tlak. Chlapci to našťastie zvládli a záver bol z ich strany veľmi disciplinovaný. Trenčín dobre korčuľoval, ale nám sa podarilo zdolať ho a dotiahnuť sa na rozdiel troch bodov. Verím, že v najbližšej dobe sa nám ho podarí preskočiť."
Milan Staš, tréner Trenčína: "Tento šesťbodový zápas sme nezvládli hlavne v defenzíve. Chceli sme pozorne brániť a počkať na chybu domácich, ale bolo to presne opačne. Strelili sme vonku štyri góly, ale domov ideme naprázdno. To svedčí o všetkom. Urobili sme chyby smerom dozadu, súper nás potrestal, a preto sme si nezaslúžili vyhrať."


Nitra porazila Zvolen

Nitra 2. februára (TASR) - Pod Zoborom sa predstavili Zvolenčania, ktorí ešte stále živia nádej na umiestnenie v prvej štvorke. Diváci mohli vidieť okrem samotného duelu aj súboja kanonierov, na prvých troch miestach kanadského bodovanie extraligy sú Nitrania Roman Tománek, Jozef Štumpel a Zvolenčan Kamil Brabenec. Prvú šancu zápasu mal domáci Piačka, puk po zásahu brankára Šimka tesne minul bránku hostí. V prvej tretine nebolo možné hráčom oboch celkov vytknúť snahu o strelenie gólu, no do prvej sirény divákov nerozveselili.

V úvode druhej tretine strelecké suchoty pokračovali, hosťujúci Jurík či domáci Tománek a Kováčik skórovať v dobrých pozíciach nedokázali. V druhej polovici stretnutia dokázal domáci brankár Lakosil zmariť príležitosti Chovana, Bortňáka či Ďalogu. Zlepšená hra hostí sa prejavila aj do štatistík, Zvolenčania vyhrali druhú tretinu na strely 15:8.

Tretia časť stretnutia pokračovala v rovnakom bojovnom duchu, v 52. minúte mal blízko ku gólu domáci Segľa, no po prihrávke Chrenka trafil iba bočnú konštrukciu bránky hostí. Krátko nato sa dostal do brejku Henrich Ručkay, no netrafil. V závere tretej tretiny domáci zvýšili snahu o strelenie rozhodujúceho gólu, Šimko sa prekonával vo výkone, ale 69 sekúnd pred treťou sirénou nahodil Chrenko prudký puk pred bránku hostí a Pupák ho tečoval za chrbát zvolenského brankára na konečných 1:0.
HK Nitra - HKm Zvolen 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól:
59. Pupák. Vylúčení: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Kubuš - Gajan, Smrek, 3128 divákov.

Hlasy po zápase
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Vedeli sme, že Zvolen prišiel iba s desiatimi útočníkmi, a tak sme ich chceli uťahať vysokým tempom, i keď dlho odolávali. V rozhodujúcich momentoch sme si nezachovali pokoj, ale v závere sme to zvrátili."
Július Šupler, tréner Zvolena: "Bol to zaujímavý zápas i keď bez vyššieho skóre. O výsledku sa rozhodlo v závere po našej taktickej chybičke. V nitrianskej atmosfére sa nedá hrať zlý hokej. Škoda, že sme nezískali aspoň bod, ale chlapcov som pochválil za nasadenie."


Martin sa doma neubránil Skalici

Martin 2. februára (TASR) - Súboj 9. so 7. tímom tabuľky priniesol v úvodnej tretine zaujímavý hokej. Začiatok zápasu vyšiel lepšie domácim, keď sa už v 4. minúte ujali vedenia po Važanovej strele z ostrého uhla, ktorá prekvapila brankára Lipovského. Martinčania tak načali druhú stovku strelených gólov v tomto ročníku.

V ďalších minútach sa útoky striedali na oboch stranách a brankári sa museli mať na pozore. Školiak vyskúšal Čecha, Suja s Galambošom Lipovského. V 11. minúte Ďatelinka s Rožníkom nevyužili veľkú šancu na strelenie druhého gólu domácich a tým postavili hostí na nohy. O minútu neskôr využili Skaličania svoju prvú presilovku na vyrovnanie, keď Trškovu strelu od modrej čiary tečoval za chrbát martinského brankára Šátek. O 67 sekúnd sa opäť tešili hostia, keď domáci pustili Stielera až pred svoju bránku a ten strelou pomedzi betóny martinského gólmana otočil skóre zápasu.

Druhá tretina patrila Záhorákom. Martin sa len horko-ťažko bránil, najmä pri dvoch presilovkách hostí, v ktorých sa vyznamenal brankár Čech. Smerom dopredu domáci nedokázali nič vymyslieť. Hostia svoju prevahu napokon gólovo vyjadrili až v závere tretiny, keď 58 sekúnd pred druhou sirénou Mikúš prekonal Čecha.

Po prehajdákanej druhej tretine v tretej časti hry martinskí hokejisti pridali. Mali viac z hry, zatlačili hostí viackrát do hlbokej defenzívy, ale doplatili na nepresnú koncovku. V 42. minúte dobrú šancu Themára zneškodnil brankár Lipovský, v 46. minúte v stopercentnej gólovej šanci netrafil Galamboš skalickú bránku. Presadil sa až v 49. minúte Smrek strelou od modrej čuary a vykresal pre domácich iskierku nádeje. To však bolo zo strany Martina všetko, naopak pri záverečnej power-play domácich definitívne rozhodol o víťazstve Skalice Kutálek gólom do prázdnej bránky.
MHC Mountfield Martin - HK 36 Skalica 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Góly:
4. Važan, 49. Smrek - 12. Šátek, 13. Stieler, 40. Mikúš, 60. Kutálek. Rozhodcovia: Bundil, D. Konc - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 3:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. 2000 divákov.

Hlasy po zápase
Daniel Babka, tréner Martina:
"V prvej desaťminútovke nám všetko vychádzalo až na streľbu. Na náš gól dokázala Skalica odpovedať dvoma gólmi a to nás zrazilo na kolená. V druhej tretine sme sa nevedeli nájsť. Viazla nám kombinácia a hostia odskočili na rozdiel dvoch gólov. Po zmenách v zostave sme sa v tretej tretine zlepšili, nevyužili sme však veľké príležitosti na vyrovnanie. Bez gólov sa nedá vyhrávať a naši strelci stroskotali na výbornom Lipovskom."
Andrej Výboh, tréner Skalice: "Po rozpačitom úvode, kedy sme po chybe prehrávali sme potom nadviazali na naše dobré výkony z predchádzajúcich zápasov. Často sme sa dostávali do koncovky a dokázali sme aj trikrát skórovať. Tretia tretina patrila domácim. Súper vyvinul tlak na našu bránku, ale aj vďaka brankárovi Lipovskému sme sa dokázali ubrániť. Teší nás cenný trojbodový zisk."


Košice deklasovali Poprad

Košice 2. februára (TASR) - Vo východniarskom derby sa od úvodu hral hokej, ktorému nechýbalo nasadenie. Na väčšie šance si však diváci museli počkať. V 9. minúte sa neujala dorážka domáceho Biceka a onedlho Sojčík v úniku nepotrestal chybu popradskej obrany. Hostia odpovedali šancou Mlynaroviča, no brankár Staňa pri jeho pokuse podržal svoj tím. Na bezgólovom rezultáte nič nezmenila ani príležitosť Biceka, ktorý zblízka netrafil odkrytú bránku.

V 22. min hrali domáci presilovku a po kombinácii Spilara s Bartošom zakončil Deyl len do ľavej žŕdky. Hostia mohli skóre otvoriť v početnej výhode v 25. minúte, ale po Krotákovej prihrávke trafil Mlynarovič len bočnú sieť. Pri signalizovanom vylúčení popradského hráča mal v 32. minúte sľubnú príležitosť Jenčík, ale aj proti jeho pokusu Sidor dobre zasiahol. V následnej presilovke zmaril popradský brankár tvrdú strelu Bartánusa a na Sidorovi stroskotala aj individuálna akcia Spilara. Skóre napokon otvoril až Jiří Bicek, ktorý v 34. minúte skrotil vysoký puk a poslal ho za dezorientovaného Sidora. O dve minúty na to hrali Košičania znovu v početnej výhode a tvrdú strelu Kolbu zastavila až sieť - 2:0. Popradčania sa v závere druhej tretiny dostávali pred Staňu len sporadicky. Vydarený úsek Košičanov podčiarkla situácia z 38. minúty, keď po Cebákovu strelu úspešne tečoval Češík. Na 4:0 zvýšil onedlho po dobrej prihrávke Spilara Jenčík a hostia boli zrelí na uterák.

V úvode tretej tretiny dominovali pozorné obrany, najmä hostia boli v defenzívnej činnosti pozornejší. V 51. minúte si potlesk divákov v Steel aréne vyslúžil brankár Staňa, keď efektným zákrokom zmaril šancu Krotáka. Domáci brankár o dve minúty neskôr zmaril radosť aj Sýkorovi, ktorý zakončoval do poloprázdnej bránky. V závere zápasu ešte domáci nevyužili presilovku o dvoch hráčov rovnako ako Svatoš sľubnú príležitosť. Záver duelu ešte spestrila pästná výmena medzi Košičanom Hrnkom a Popradčanom Bellušom. Domáci brankár Staňa tak zaknihoval druhé čisté konto za sebou.
HC Košice - HK Poprad 4:0 (0:0, 4:0, 0:0)
Góly:
34. Bicek, 36. Kolba, 38. Češík, 39. Jenčík. Rozhodovali: Jonák, Stano - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 3:7 na 2 min., navyše Hrnka (Košice) a Belluš (Poprad) 5 min+DKZ za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia 0:0, 4879 divákov.

Hlasy po zápase
Peter Zůbek, asistent trénera Košíc:
"Do zápasu sme vstúpili aktívne. Mali sme však problémy s prechodom cez stredné pásmo. Strácali sme dosť pukov na červenej čiare. V druhej tretine sme zmenili taktiku, hrali sme jednoduchšie. Viac sme sa sústredili na agresívnejšiu hru v útočnom pásme a častejšiu streľbu. V tretej tretine sme výsledok ešte mohli prikrášliť, ale už sme sa nepresadili."
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Škoda dnešného zápasu, mali sme ho dobre rozohraný. Prehrali sme si ho však v druhej tretine hrubými individuálnymi chybami a faulami. Postavili sme tým súpera na koňa. Zápas sa mohol vyvíjať inak. V presilovkách, ktorých mali Košice neúrekom, rozhodli zápas."