Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Hokej

VIDEO: Obhajca striebra na úvod sklamal. Fíni podľahli USA 1:5

Matt Hendricks (uprostred) z USA sa raduje z gólu na 2:1 počas zápasu základnej B-skupiny medzi USA a Fínskom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 1. mája 2015. Foto: TASR

Držitelia strieborných medailí z Minska doplatili v ostravskej ČEZ Aréne na nepremenené šance v úvode a diery v defenzíve, ktoré lepšie pripravený súper potrestal..

Ostrava 1. mája (TASR) - Fínskym hokejovým reprezentantom sa nevydaril vstup do MS v Česku, keď vo svojom úvodnom vystúpení v "slovenskej" B-skupine prehrali v piatok s USA nečakane hladko 1:5. Držitelia strieborných medailí z Minska doplatili v ostravskej ČEZ Aréne na nepremenené šance v úvode a diery v defenzíve, ktoré lepšie pripravený súper potrestal.



Ďalší zápas v skupine odohrajú Američania v sobotu o 20.15, keď narazia na Nórov, Fíni si budú môcť napraviť chuť v nedeľu o 20.15 v dueli s Dánmi.

Fíni mali síce od úvodu herne i strelecky mierne navrch, no narážali na pozorného brankára Hellebuycka. Ten v prvej tretine zmaril nájazdy Lepistöa i Jokinena a sebaisto pôsobil aj pri súperových presilovkách. Američania trpezlivo čakali na svoju šancu a dočkali sa tesne pred sirénou, keď Moses, ináč kanonier Jokeritu Helsinki, z uhla bekhendom parádne zavesil pod hornú žŕdku - 0:1.

V druhej časti sa hra ešte viac zrýchlila a hokej mal v týchto chvíľach grády. O vyrovnanie sa postaral obranca Jokipakka, ktorý cez klbko hráčov prestrelil Hellebuycka. Následne mohol nakloniť misky váh na stranu "Suomi" Barkov, no opečiatkoval iba hornú spojnicu. Fíni pri svojich ofenzívnych akciách však nechávali vzadu poriadne okná a Američania voľný priestor využívali na rýchle výpady. V 32. minúte po chybe Mäntylu vyrazil do brejku Sexton a po jeho strele Hendricks pohodlne dorazil puk do siete. Vzápätí spálil šancu Eichel, keď z dorážky napálil puk do Rinneho. Fíni nebrali hrozby vážne a v 35. min Sexton prestrelil fínskeho branára aj za výrazného prispenia cloniaceho Hendricksa.

V treťom dejstve zámorský tím herne nepoľavil, nezahrabal sa v defenzíve, ale pokračoval v aktívnej hre a výsledkom bol štvrtý gól vo fínskej sieti, keď Rinnemu prešla do siete pomerne ľahká strela Bonina. Fíni to už štyri a pol minúty pred koncom v početnej výhode odvolali brankára, no ani tento ťah im nevyšiel, na 5:1 spečatil do prázdnej bránky Hendricks.

Video: Najdôležitejšie momenty zo zápasu USA - Fínsko
.

B-skupina (Ostrava)

USA - Fínsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Góly:
20. Moses (Nelson, Krug), 32. Hendricks (Sexton), 35. Sexton (Krug, Hendricks), 47. Bonino (Moses, Nelson), 58. Hendricks (Larkin) – 26. Jokipakka (Pesonen, Kemppainen). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Lederer, Tosenovjan (obaja ČR), vylúčení na 2 min.: 4:2, presilovky a oslabenia: 0:0.8812 divákov.

USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Moses, Bonino, Nelson – Morin, Arcobello, Lee – Lewis, Eichel, Vesey – Sexton, Larkin, Hendricks – Smith

Fínsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Aaltonen, Kontiola, Ruutu - Donskoi, Barkov, Jokinen - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Kemppainen, J. Pesonen, Louhivaara

hlasy po zápase (iihf.com, yle.fi):

Matt Hendricks, kapitán USA, v zápase 2+1: "Chceli sme zdolať najtvrdšie pracujúci tím na turnaji. To bol náš cieľ a naše motto. K tomu nám pomohli naša rýchlosť a naše zručnosti. Brankár Connor Hellebuyck mal niekoľko kľúčových zákrokov a udržal nás v hre, my sme potom premenili svoje šance."

Dan Sexton, útočník USA, v zápase 1+1: "Sme spolu iba päť dní a konečne sme mohli odohrať dobrý zápas proti dobrému tímu. Očakávali sme vyrovnaný duel, no tým, že sme dokázali premeniť tých pár šancí, ktoré sme zo začiatku mali, sme sa nabudili. V ďalších zápasoch však musíme zlepšiť našu obrannú hru."

Connor Hellebuyck, brankár USA: "Bol to zábavný zápas a myslím si, že celý tím hral dobre. Fíni mali dobré presilovky, dobre si posúvali puk, takže som bol stále v strehu."

Kari Jalonen, tréner Fínska: "Defenzívne sme dnes zápas nezvládli, v útoku sme nepremenili šance ako obvykle. Toto bol rozdiel medzi oboma tímami. Súper bol veľmi efektívny. Dúfame, že sa v ďalších zápasoch zlepšíme."

Ďalšie piatkové výsledky:

A-skupina /Praha/
16.15 Kanada - Lotyšsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
20.15 ČR - Švédsko 5:6 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (1:2, 0:1, 4:2 - 0:0, 0:1)

B-skupina /Ostrava/
20.15 Rusko - Nórsko 6:2 (4:0, 2:2, 0:0)
.

Connor Reilly (vpravo) z USA a Juuso Hietanen počas zápasu základnej B-skupiny medzi USA a Fínskom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 1. mája 2015.
Foto: TASR


Fínski fanúšikovia počas zápasu základnej B-skupiny medzi USA a Fínskom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 1. mája 2015.
Foto: TASR


Sami Lepisto (uprostred) z Fínska a Jake Gardiner (vpravo) z USA počas zápasu základnej B-skupiny medzi USA a Fínskom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 1. mája 2015.
Foto: TASR


Antti Pihlström (vľavo) z Fínska a Jimmy Vesey z USA počas zápasu základnej B-skupiny medzi USA a Fínskom na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 1. mája 2015.
Foto: TASR