Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Marcinka a Mikuš v pohybe patria medzi najlepších, ukázali testy

Na snímke gól, vpravo prekonaný brankár Sebastien Caron, vľavo Richard Regehr (obaja Kanada), gól strelil Juraj Mikuš (na sn. nie je) v hokejovom zápase na Nemeckom pohári medzi Slovenskom a Kanadou 7. novembra 2014 v Mníchove. Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci sa na Nemeckom pohári zapojili aj do špeciálneho testovacieho programu.



Mníchov 9. novembra (TASR) - Počas Nemeckého pohára sa niektorí slovenskí hokejisti zapojili do zaujímavého výskumu.

Program, ktorí vedú odborníci zo Švédska, Nemecka a Rakúska, je zameraný na sledovanie pohybovej aktivity vrcholových hráčov počas zápasu.

"Systém sledovania hráčov - Local position measurment – je v súčasnosti využívaný v každom športovom odvetví kvôli svojej presnosti. Hráča dokáže lokalizovať s presnosťou na jeden centimeter štvorcový. Systém pozostáva zo špeciálnych popruhov, na ktorých sú umiestnené vysielače. Tie sa spájajú s ôsmimi prijímačmi, ktoré sú rozmiestnené okolo ľadovej plochy. Cieľom projektu je do detailov zistiť pohybovú aktivitu hráča na ľade. Parametre merania pozostávajú z – celkový počet krátkych šprintov a zrýchlení počas striedania v každej tretine zápasu, času stráveného na ľade, maximálna rýchlosť, celková nakorčuľovaná vzdialenosť či samotný pohyb po ľadovej ploche," vysvetlil pre web Slovenského zväzu ľadového hokeja princíp výskumu Igor Andrejkovič.

Dáta sa spracovávajú počas zápasu i tréningu a pri hokeji sa využíva druhý rok. Jeho cena je 140-tisíc eur.

"Merač bol pohodlnejší ako športtester, ktorý je prichytený len po obvode hrudníka. Tento mal popruhy a bol upevnený pevne. Som rád, že som mal možnosť byť otestovaný týmito metódami a je to len ďalší dôkaz o tom, že takáto technika je pri rozvoji hokeja veľmi dôležitá," povedal Tomáš Marcinko, ktorý bol jedným z testovaných slovenských hráčov.

Ako ďalej informuje web hockeyslovakia.sk, v zápase s Kanadou sa do testov zapojilo šesť slovenských reprezentantov (Marek Viedenský, Radek Deyl, Tomáš Bokroš, Tomáš Marcinko, Ján Sýkora a Patrik Lušňák). Proti Nemecku si svoje pohybové schopnosti otestovali Martin Bakoš, Vladimír Dravecký, Juraj Mikuš a Ivan Švarný. Najviac zo Slovákov najviac nakorčuľoval Vladimír Dravecký (7728 metrov), najrýchlejší bol Patrik Lušňák (32,82 km/h) a najviac šprintov a zrýchlení mal Juraj Mikuš (124). Vedci, ktorí sa týmto výskumom zaoberajú už druhý rok prezradili, že ukazovatele Tomáša Marcinka a Juraja Mikuša patria na medzinárodnej úrovni medzi najlepšie vôbec.