Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Slováci zdolali na záver Švajčiarov. Dzubina sa blysol čistým kontom

Na snímke v pozadí vľavo tréner tímu Slovenska Zdeno Cíger a jeho asistent Miroslav Miklošovič po víťazstve nad Švajčiarskom 4:0 na hokejovom turnaji o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na Nemeckom pohári triumfovala domáca reprezentácia.

Augsburg 8. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili až vo svojom záverečnom vystúpení na Nemeckom pohári v Augsburgu, keď v nedeľu zdolali Švajčiarsko 4:0. Už pred duelom však vedeli, že na turnaji s určitosťou obsadia konečné štvrté miesto.

Zverenci trénera Zdena Cígera vstúpili do zápasu oveľa živšie a aktívnejšie ako v sobotu proti domácemu výberu a v 12. minúte po prihrávke Pavla Skalického otvoril skóre jeho spoluhráč zo Slovana Bratislava Andrej Šťastný. V druhej časti zvýšil náskok v presilovke nekompromisnou delovkou Tomáš Marcinko. Všetky nádeje na zvrat zobral Švajčiarom Simon Moser, ktorý za svoj atak v závere prostrednej tretiny dostal trest na 5 + 5 min. + DKZ. Ponúknutú dlhú početnú výhodu Slováci využili zásluhou Vladimíra Draveckého, ktorý prepálil od modrej čiary brankára Benjamina Conza. Záverečné slovo mal obranca Eduard Šedivý, ktorý v 58. minúte dosiahol premiérový gól v národnom drese.

Skvelým výkonom sa v zápase prezentoval brankár Michal Dzubina, ktorý nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a počas vyše 91 odchytaných minút na turnaji neinkasoval ani raz. Na reprezentačný debut budú v dobrom spomínať obranca Patrik Luža a útočník Tomáš Zigo. V 61. vzájomnom zápase so Švajčiarskom tak vybojovali slovenskí hokejisti 26. výhru, na konte majú aj sedem remíz a 28 prehier.

Slováci dosiahli na turnaji bilanciu jedno víťazstvo a dve prehry v riadnom hracom čase (s USA 0:1 a Nemeckom 2:4) a so ziskom troch bodov obsadili štvrtú priečku. O víťazovi podujatia rozhodol večerný duel domácich Nemcov s Američanmi (16.45 h).

Aktivita od úvodu

Slováci začali oveľa aktívnejšie ako v predchádzajúcom súboji s Nemeckom a hneď v úvode vybojoval pre svoj tím presilovku Štajnoch. V nej mali obrovské šance na otvorenie skóre postupne Miklík, Réway, Jánošík a Lušňák, ale v koncovke zlyhali. Po uplynutí trestu si mohol hneď pri svojom prvom striedaní otvoriť strelecký účet v reprezentácii debutant Zigo, z bezprostrednej blízkosti ale prestrelil švajčiarsku bránku. Postupom času sa dostali do tempa aj Helvéti. V oslabení brankár Dzubina stačil v poslednej chvíli prikryť puk pred dobiedzajúcim Cuntim a Mottel následne nastrelil žŕdku. V 7. minúte rozozvučal konštrukciu slovenskej bránky aj Martschini, Cígerov tím odpovedal typickou akciou Ďalogu, ktorý sa pri hre 4 na 4 po dravom prieniku natlačil pred súperovu bránku, ale Conza neprekonal. O pár sekúnd neskôr to už Slovákom vyšlo, Skalický od zadného mantinelu ideálne prihral pred bránku voľnému Šťastnému a ten z prvej rozvlnil sieť - 1:0. Švajčiari kontrovali akciou Suriho, ktorý namieril iba tesne vedľa.

Na snímke vľavo Marek Bartánus (Slovensko) a vpravo Švajčiar Lukaš Fric počas hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Skvelý Dzubina

V druhej dvadsaťminútovke pokračoval vyrovnaný hokej. Švajčiari ju začali početnou výhodou, počas ktorej "podkúrili" Dzubinovi Stoop a Moser, ale slovenský brankár bol na mieste a stále si držal na turnaji čisté konto. V 24. min. Pestoniho strela lízala pravú žŕdku, na druhej strane Skalického teč rozvlnil iba bočnú sieťku. Slováci zvýšili svoj náskok v 26. min. v presilovke, keď po prihrávke Bartánusa upratal odrazený puk delovkou z prvej do pravého horného rohu Marcinko. Rušný hokej s nebezpečnými akciami na oboch stranách pokračoval aj v ďalšom priebehu. V 28. min. Dzubina kryl dorážku Hoffmanna, o tri minúty neskôr Šedivý vyslal do úniku Skalického, ten však stroskotal na Conzovom betóne. Druhý slovenský útok potom v prečíslení 3 na 1 zbytočne prekombinoval celú akciu a následne Šťastný v dobrej pozícii ani na dvakrát nepretlačil puk smerom na Conzovu bránku. Švajčiari potom pritlačili Slovákov, všetky pokusy ale kryl spoľahlivý Dzubina. V samom závere tretiny dostal Moser za krošček kľačiaceho a bezmocného súpera trest na 5 + 5 min. + DKZ.

Na snímke vpravo brankár Michal Dzubina prijíma gratuláciu od Eduarda Šedivého (vľavo) po víťazstve nad Švajčiarskom 4:0 na hokejovom turnaji o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Vylúčenia Švajčiarov

Keďže v úvode tretieho dejstva putoval na "lavicu hanby" ešte Hoffman, Slováci hrali presilovku 5 na 3. V nej prepálil Conza nekompromisnou delovkou od modrej čiary Dravecký a zvýšil na 3:0. V 47. minúte v pokračujúcej početnej výhode Ďaloga z tesnej blízkosti dorážal len do brvna, následne nekrytý Lušňák netrafil pri pravej žŕdke puk. Súper sa v oslabení zmohol iba na pár ojedinelých brejkov, ktoré ale s chladnou hlavou vyriešil istý Dzubina. Helvéti sa aj počas Moserovho dlhého trestu nevyvarovali ďalších faulov, takže Cígerovi zverenci hrali často v početnej výhode 4 na 3 či 5 na 3. Dobrú možnosť na zveľadenie náskoku nevyužil Miklík. Švajčiari sa snažili v závere aspoň skorigovať výsledok, no proti nim stál skvelý Dzubina. Naopak, necelé tri minúty pred koncom prestrelil Conza obranca Šedivý, ktorý dosiahol premiérový gól v národnom drese a spečatil ním výsledok na konečných 4:0.

Na snímke striedačka Slovenska, vpravo tréner tímu Zdeno Cíger počas hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
.

Nemecký pohár 2015 - nedeľa:

Slovensko - Švajčiarsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)


Góly: 12. Šťastný (Skalický), 26. Marcinko (Bartánus, Dravecký), 43. Dravecký (Bartánus), 58. Šedivý (Kukumberg, Lušňák). Rozhodovali: Bauer, Hunnius - Merten, Neutzer (všetci Nem.), vylúčení: 8:8 na 2 min., navyše Moser (Švajč.) 5 min. za seknutie a 5 min. + DKZ za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3000 divákov.

Slovensko: Dzubina - Kotvan, Ďaloga, Štajnoch, Jánošík, Šedivý, Luža, Jurčina - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Kukumberg, Miklík - Réway, Šťastný, Skalický - Hlinka, Zigo, Hrnka

Švajčiarsko: Conz - Löffel, Leeger, Chiesa, Grossmann, Frick, Stoop, Baltisberger - Cunti, Suri, Martschini - Mottet, Praplan, Moser - Froidevaux, Pestoni, Hoffmann - Walker, Fuchs, Lammer - Künzle

Hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Prvé víťazstvo na reprezentačnej striedačke chutí perfektne. Páčilo sa mi, že po pokazenom, katastrofickom zápase s Nemeckom sme sa dokázali vrátiť naspäť. Ukázala sa pravá tvár chalanov. Podali kolektívny, veľmi disciplinovaný výkon, dokázali si plniť svoje povinnosti a boli aj perfektní v zakončení."



Michal Dzubina, brankár SR, vychytal čisté konto: "Dnes to bolo z našej strany oveľa lepšie ako v sobotu proti Nemcom. Včera som za stavu 0:4 nemal čo stratiť. Dnes sme lepšie korčuľovali, po prvom góle spadla z nás nervozita a odohrali sme vynikajúci zápas. Držal som sa stále v tempe, chytalo sa mi dobre. S reprezentačnou premiérou som spokojný, som rád, že som v dvoch zápasoch neinkasoval ani jeden gól. Chalani odviedli výbornú robotu, veľa toho zblokovali."



Tomáš Marcinko, útočník SR a autor druhého gólu: "Včera sme nekorčuľovali tak dobre ako dnes. Hoci sme odohrali tretí zápas za tri dni, celý čas sme dreli a bojovali. Nechali sme tam všetko, čo bolo v nás. Konečne nám to začalo padať, pomohli nám aj presilovky. Teší nás aj podpora tribún."

Vladimír Dravecký, útočník SR a autor tretieho gólu: "V dnešnom hokeji rozhodujú presilovky, rovnako ako oslabenia sme ich dnes zahrali celkom dobre. Som rád, že sme ich využili. Na turnaji sme sa spoznali s novým trénerom a realizačnýžm tímom, verím, že to už bude iba lepšie a lepšie. Treba si z toho zobrať iba to pozitívne. Zistili sme, že ak budeme hrať tímovo, môžeme na ďalších turnajoch uspieť."

Eduard Šedivý, obranca SR, prvý gól v reprezentácii: "Za stavu 3:0 som už nepotreboval veľa vymýšľať, iba som zavrel oči, vystrelil na bránku a padlo to tam. Premiérový gól v národnom drese chutí výborne. Roman Kukumberg mi vzal puk z ľadu, som si ho odložil na pamiatku. Myslím si, že sme sa v závere turnaja ako mužstvo celkom solídne zohrali, škoda toho zápasu s Nemeckom."



ďalší výsledok:

USA - Nemecko 2:5 (0:3, 2:1, 0:1)
Góly:
33. Stapleton (Billins), 39. Stoa (Wellman, Billins) - 6. Kahun (Brückmann), 6. Hager (Schütz), 14. Gogulla (Akdag, Schütz), 34. Wolf (Flaake, Hager), 60. Wolf (Hospelt)

konečná tabuľka:
1. Nemecko 3 2 0 0 1 11:7 6
2. USA 3 1 1 0 1 8:9 5
2. Švajčiarsko 3 1 0 1 1 7:11 4
4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:5 3
.

Na snímke vľavo tréner Slovenska Zdeno Cíger a vpravo jeho asistent Miroslav Miklošovič počas hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke vpravo Eduard Šedivý a vľavo Roman Kukumberg (obaja Slovensko) po strelení štvrtého gólu počas hokejového turnaja o Nemecký pohár Slovensko - Švajčiarsko 8. novembra 2015 v Augsburgu.
Foto: TASR/Pavel Neubauer