Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Vo štvrtok sa rozhodne: Prezidentom SZĽH buď Lintner alebo Nemeček

Na kombosnímke Richard Lintner (vľavo) a Igor Nemeček. Foto: TASR

Obaja kandidáti vstúpili do súboja s odlišným volebným programom.

Bratislava 24. júna (TASR) - V poradí ôsmy volebný kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa uskutoční vo štvrtok v znamení boja dvoch výrazných osobností o post šéfa. Voľbu nového prezidenta zväzu by nemali narušiť nečakané zásadné personálne návrhy, lebo súboj sa odohrá medzi Richardom Lintnerom a terajším šéfom Igorom Nemečkom.

Štvrtkový kongres odštartuje predstavením Rokovacieho a volebného poriadku, ktoré na návrh Výkonného výboru SZĽH musí schváliť nadpolovičná väčšina delegátov s oprávnením hlasovať. Úlohou zasadnutia bude následne prerokovať správu o činnosti Rady SZĽH, Výkonného výboru i Dozornej rady. Ďalej sa bude zaoberať prípadnými zmenami v Stanovách SZĽH ako aj zložením menovaných orgánov vzhľadom na víťaza voľby, o ktorom rozhodnú hlasy prítomných delegátov. Za každý extraligový klub majú právo hlasovať traja zástupcovia, za prvoligový klub dvaja a za druholigový sa na kongrese zúčastní jeden funkcionár s právoplatným hlasom.

Každé ženské družstvo hrajúce najvyššiu slovenskú súťaž dosadí jedného delegáta rovnako ako každý regionálny zväz ľadového hokeja. Jeden delegát bude z iných právnických osôb - riadnych členov SZĽH vrátane združenia in-line hokeja. Hlas má aj prezident SZĽH, generálny sekretár, ekonomický riaditeľ, ďalší členovia Výkonného výboru, predseda Dozornej rady a aj zástupcovia odborných komisií zväzu. Na kongrese sa zúčastnia i čestní členovia a členovia Dozornej rady SZĽH, právo hlasovať však nemajú.

Obaja kandidáti vstúpili do súboja s odlišným volebným programom. Lintner, v ktorého tíme sa nachádzajú aj bývalí úspešní reprezentanti Peter Bondra, Rastislav Pavlikovský, Oto Haščák či Miroslav Šatan, prišiel s 24-bodovou zmenou. Tá sa dotýka štyroch základných oblastí: mládež, liga, reprezentácia a zväz. Majster sveta z roku 2002 chce tak po vzore severských krajín skvalitniť výchovu mládeže, a to založením hokejových lýceí. Veľké plány má aj s reprezentačnými výbermi. Vzostupnými krokmi, akým je napríklad trojročný trénerský cyklus, ich chce dostať až na vrchol pyramídy svetového hokeja. V tieni nezostala ani najvyššia domáca súťaž, z ktorej Lintnerovi zatiaľ vyslovili oficiálnu podporu HC'05 iClinic Banská Bystrica a Dukla Trenčín. Plánuje zaviesť atraktívnejší model baráže a ekonomickú situáciu stabilizovať zavedením platového stropu.

Bývalý úspešný obranca boduje u širokej hokejovej verejnosti najmä svojou charizmou, ale i trefnými hláškami pri komentovaní v televízii. Vie, že fanúšikovská podpora mu však na kongrese stačiť nebude, potrebovať bude hlasy delegátov. "Sľubujeme tvrdú robotu, vieme, že to nebude jednoduché. Budeme sa snažiť byť silným partnerom pre kluby, štát a samosprávy a hlavne byť veľmi pozitívnym a atraktívnym partnerom pre fanúšikov. Pozitívne ukazovatele v rámci návštevnosti a dôvery fanúšikov sú najväčším predpokladom pre silné ekonomické výsledky. Nech to dopadne tak alebo onak, v konečnom dôsledku to slovenskému hokeju pomôže," uviedol počas predstavenia svojho programu Lintner.

Jeho oponentom bude súčasný zväzový šéf, ktorý prezidentuje od júna 2011. Igor Nemeček nemal na uplynulom volebnom kongrese žiadneho oponenta a delegáti kongresu mu vyslovili viac než 90-percentnú podporu. Od začiatku sa vo funkcii dobre etabloval a za uplynulé štyri roky si stihol vybudovať širokú škálu kontaktov v Medzinárodnej hokejovej federácii (IIHF). Okrem tejto zbrane má v talóne aj ďalšiu, keď sa mu podarilo pre Slovensko získať usporiadateľské práva na MS v roku 2019. Tie oficiálne potvrdil májový kongres IIHF počas MS v Prahe. Nemečkovi vyslovili podporu napríklad dlhoroční extraligoví funkcionári ako člen Výkonného výboru SZĽH Róbert Švehla z Trenčína či Tibor Turan z Popradu, ktorý je zároveň predsedom Dozornej rady SZĽH.

Súčasný šéf slovenského hokeja sa rozhodol zaujať delegátov kongresu kandidatúrou, ktorú postavil na prínosových projektoch. Okrem už spomínaných MS 2019 sa Nemeček opiera aj o šampionát z roku 2011. Ten Slovensko zorganizovalo pod jeho taktovkou a hokejová verejnosť sa naň odvolávala v pozitívnom svetle. Ďalším tromfom môže byť pripravovaný Zákon o športe (ZOŠ) či návrh na systematické rozširovanie hráčskej základne. "Sme hokejová krajina, chceme zmobilizovať celé Slovensko. Chceme naplno využiť náš hokejový potenciál, našich ľudí, športovcov a všetko ostatné zužitkovať tak, aby naozaj všetci boli maximálne spokojní a hlavne, aby sme prilákali čo najviac detí na ľad a rozšírili tak hokejovú základňu," uviedol Nemeček.

V blízkej budúcnosti ho však nečaká len súboj proti Lintnerovi, ale aj proti slovenskej hokejovej verejnosti. Od stredy organizujú fankluby extraligových, prvoligových i druholigových klubov v Bratislave protest namierený práve proti Nemečkovi. Hokejová manifestácia odštartovala v stredu napoludnie a pokračovať bude ako v noci, tak aj počas štvrtkovej voľby. Protestujúci fanúšikovia chcú, aby Nemeček dobrovoľne odstúpil a prezidentom SZĽH sa stal práve Lintner. "Naša skupina bude v Bratislave nocovať a neustále budeme protestovať. Mal som asi tisícku telefonátov v uplynulom období od rôznych ľudí, aj funkcionárov, ktorí mi poďakovali a vyslovili podporu. Sme pripravení prezentovať naše požiadavky súčasnému vedeniu a neodídeme, pokým pán Nemeček neodstúpi," povedal pre TASR jeden z organizátorov protestu Marek Boka. Za Lintnera sa postavili okrem iných aj extraligové fankluby Košíc, Piešťan, Trenčína i Popradu. Ďalej slovenskí hráči pôsobiaci v NHL a hokejové osobnosti.