Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Z kádra z Arosy pôjdu do Soči štyria hráči, prezradil Vůjtek

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v hokejovom zápase o 3. miesto medzi výbermi Slovenska a Nórska na medzinárodnom turnaji Arosa Challenge 21. decembra 2013 vo švajčiarskej Arose. Foto: TASR/Martin Baumann

Aj keď hlavný kouč z pochopiteľných dôvodov nechcel konkretizovať ich mená, z jeho slov a krokov sa dá vydedukovať, koho by mohol mať na mysli.

Arosa 22. decembra (TASR) - Na turnaji vo švajčiarskej Arose chcel pôvodne tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek testovať výkonnosť hokejistov na hrane olympijskej nominácie, po plejáde hráčskych ospravedlneniek však musel svoje plány korigovať. Český kouč nakoniec na podujatí overoval viac formu hráčov, s ktorými by mohol počítať v záverečnej príprave pred májovými majstrovstvami sveta v bieloruskom Minsku než na februárových ZOH v Soči. Mužstvo druhého európskeho sledu sa prezentovalo solídnou hrou a viacerí jednotlivci sa ukázali v pozitívnom svetle. V útoku zaujal najmä krídelník Radoslav Tybor, ktorý sa vedel dostať do množstva šancí, dravosť ukázal Ján Sýkora, streleckú pohotovosť Adam Lapšanský, cit pre prihrávku potvrdil Tomáš Bulík. Sympatické výkony na kritickom poste centra podali Tomáš Marcinko či Patrik Lušňák.

"Vieme, že z tohto tímu pôjde na olympiádu len veľmi málo hráčov, pre nás ostatných to však bola dobrá skúška. Prišli sme sem ukázať, že vieme hrať hokej a predviesť sa aspoň v súvislosti so svetovým šampionátom," uviedol po víťaznom dueli s Nórskom (4:2) útočník HK Poprad Adam Lapšanský. V defenzíve si z menej skúsených hráčov svedomito plnili obranné úlohy Peter Čerešňák i Juraj Mikuš. "Hráči zo slovenskej a českej extraligy dokázali, že môžu v pohode hrať proti silným tímom na medzinárodnej úrovni," vyslovil sa Mikuš. "Je nám jasné, že z tohto tímu pôjde na olympijský turnaj minimum hráčov, mnohí však majú šancu na účasť na majstrovstvách sveta. Tí, čo sa predstavia na ZOH, budú mať už toho v závere sezóny dosť a nebudú mať takú chuť reprezentovať na MS, čo je pochopiteľné," doplnil obranca pražského Leva.

Vůjtekovi sa pomaly rysuje olympijská nominácia. Ako prezradil, z kádra, ktorý sa predstavil v Arose, plánuje zobrať do Soči štyroch hráčov. Aj keď hlavný kouč z pochopiteľných dôvodov nechcel konkretizovať ich mená, z jeho slov a krokov sa dá vydedukovať, koho by mohol mať na mysli. Brankár Ján Laco síce v Donecku nechytá, v reprezentácii sa však trénerovi odvďačuje za dôveru stabilne nadpriemernými výkonmi, čo potvrdil aj vo Švajčiarsku. Dvojnásobný držiteľ Gagarinovho pohára Dominik Graňák preukázal skvelú rozohrávku a veľký prehľad v hre, výborne dirigoval slovenské presilovky. Spoľahlivými výkonmi sa prezentovali aj ďalší dvaja ostrieľaní obrancovia a strieborní medailisti z Helsínk 2012 Ivan Baranka a Tomáš Starosta, to isté platí o Ivanovi Švarnom.

"Hráči, o ktorých sme uvažovali v súvislosti s olympijskými hrami, splnili to, čo sme od nich očakávali a budú právom nominovaní. Sú to všetko skúsení hokejisti, ktorí už v hokeji niečo znamenajú," dodal Vůjtek, ktorý plánuje nomináciu na ZOH 2014 zverejniť 7. januára.