Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Hokejista P. Nedvěd definitívne ukončil kariéru, už nenašiel motiváciu

Petr Nedvěd s trofejou za tretie miesto na MS. Foto: TASR/AP

Petr Nedvěd odohral 24 sezón, počas celej kariéry však nezískal ani jeden majstrovský titul na klubovej úrovni.

Praha 5. augusta (TASR) - Český hokejista Petr Nedvěd definitívne uzavrel svoju bohatú hráčsku kariéru.

Hoci 42-ročný útočník pôvodne zvažoval kvôli kamarátovi Martinovi Ručinskému návrat do Litvínova, nakoniec sa rozhodol odísť do športového dôchodku.

"Do Litvínova ani inam nejdem. Veľa som nad všetkým premýšľal a napriek všetkým lákadlám som v sebe nenašiel dostatok motivácie pokračovať," uviedol pre denník Sport Nedvěd, ktorý na ZOH reprezentoval Kanadu aj Česko.

Nedvěd odohral 24 sezón, počas celej kariéry však nezískal ani jeden majstrovský titul na klubovej úrovni. S kariérou sa prvýkrát lúčil so slzami v očiach na jar po vypadnutí Liberca v predkole play off českej extraligy s Vítkovicami.

V NHL odštartoval Nedvěd v roku 1990 vo Vancouveri, neskôr hral aj za Pittsburgh, St. Louis, NY Rangers, Edmonton, Phoenix a Philadelphiu. Najlepšiu sezónu strávil v tíme "tučniakov", keď v ročníku 1995/1996 strelil 45 gólov a zaznamenal 54 asistencií. Celkovo odohral v zámorskej profisúťaži 982 zápasov s bilanciou 301 gólov a 407 asistencií. V NHL pôsobil naposledy v sezóne 2006/2007. V Česku hral za Spartu Praha a naposledy za Liberec. Na reprezentačnej úrovni získal na ZOH 1994 v Lillehameri striebro v drese Kanady a v roku 2012 vybojoval s Českom bronz na majstrovstvách sveta.