Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Ice Bucket Challenge aj od Bettmana, Gáborík sa nechal zasypať snehom

Marián Gáborík Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Víťaz Stanleyho pohára s LA Kings a držiteľ ocenenia Hokejista roka 2014 poňal charitatívnu výzvu na zvýšenie povedomia o amyotrofickej laterálnej skleróze po svojom.

Trenčín 15. augusta (TASR) - V súčasnosti najpopulárnejšia výzva sociálnych sietí "Ice Bucket Challenge", teda obliatie sa vedrom plným vody a ľadu, sa rozšírila už aj vo svete hokejových osobností. Vo štvrtok ju prijal aj komisár zámorskej NHL Garry Bettman, no originálnu podobu myšlienke dal Marián Gáborík.

Víťaz Stanleyho pohára s LA Kings a držiteľ ocenenia Hokejista roka 2014 poňal charitatívnu výzvu na zvýšenie povedomia o amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS) po svojom. Na ľade svojej arény MG Rink v Trenčíne si ľahol pred rolbu a nechal sa zasypať nazbieraným snehom po vyčistení plochy. Gáborík prijal výzvu od svojho spoluhráča v drese Kings Jeffa Cartera a zároveň na ďalšiu nominoval útočníka Chicaga Blackhawks Mariána Hossu či generálneho manažéra LA Deana Lombardiho.

Zahanbiť sa nenechal ani Bettman a vo štvrtok si vylial vedro s vodou a ľadom na hlavu aj on. Výzvu prijal pri príležitosti podpory myšlienky o uskutočnení Zápasu hviezd NHL 2015 v Nationwide aréne v Columbuse. Zároveň ju podľa oficiálneho webu NHL rozšíril na prezidenta Toronta Brendana Shanahana, šéfa Calgary Brian Burkea, asistenta generálneho manažéra LA Kings Roba Blakea a majiteľa Columbusu Johna McConnella.

Autorom originálnej myšlienky a šíriacej sa výzvy bol bývalý kapitán univerzitného bejzbalového tímu Boston College Pete Frates, ktorému lekári v 27 rokoch diagnostikovali ALS. Je to progresívne ochorenie, ktoré spôsobuje postupné odumieranie buniek centrálnej nervovej sústavy riadiacej pohyb svalov v tele človeka. S prvou výzvou začal 29. júla, tá sa následne prostredníctvom videí na sociálnych sieťach rozšírila do celého sveta.