Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Hokej

Réway by mal opäť nastúpiť, Jurčo je pripravený posilniť reprezentáciu

Na snímke vpravo Martin Réway a tréner tímu Zdeno Cíger. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéfa reprezentačnej striedačky potešilo Jurčove odhodlanie obliecť si slovenský dres na májovom šampionáte.

Megeve 23. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Martin Réway bude zdravotne v poriadku. Piatkový atak na zadnom mantineli od Antonina Manaviana si vôbec nepamätá, a hoci ho v sobotu ráno mierne bolela hlava, s tímom napokon vykorčuľoval na dopoludňajší tréning. Ak sa bude v nedeľu cítiť v poriadku, nastúpi proti Francúzom aj v Grenoble.

Nepríjemný atak sa odohral v 13. minúte piatkového duelu. Manavian prišpendlil Réwaya na zadný mantinel a prvého slovenského centra vyradil z hry. Otrasenému útočníkovi pomohli z ľadu do šatne spoluhráči. "Veľa si toho nepamätám, bol som dosť otrasený. Postupom času mi ale bolo lepšie. Snažil som sa sledovať nejaké príznaky, či náhodou nešlo o otras mozgu, ale myslím, že ten som nemal. Dnes ma síce trošku bolela hlava, no nebolo to také hrozné na to, aby som nemohol trénovať," povedal Réway.

Po tvrdom súboji sa už do hry nevrátil, radšej zotrval s odborníkmi v kabíne. "Bol som na štadióne s lekármi. Povedali, že uvidia, ako na tom budem po noci. Podľa toho ako sa vyspím a či mi nebude zle. Chvalabohu, všetko by malo byť v poriadku," zdôraznil. Jeho štart v nedeľňajšom dueli je tak reálny. "Ak sa nič nezmení na mojom zdravotnom stave, budem chcieť nastúpiť."

Jurčo je pripravený posilniť reprezentáciu, v hre aj Gáborík

Hráč Detroitu Slovák Tomáš Jurčo
Foto: TASR/AP


Tomáš Jurčo je pripravený posilniť slovenskú hokejovú reprezentáciu na MS v Rusku. V sobotu to potvrdil tréner Zdeno Cíger s tým, že definitívny výsledok bude známy po absolvovaní výstupných testov. Po vyradení Los Angeles bude riešiť vedenie národného tímu aj možný príchod Mariána Gáboríka.

Šéfa reprezentačnej striedačky potešilo Jurčove odhodlanie obliecť si slovenský dres na májovom šampionáte. Záverečné dva mesiace sezóny pritom 23-ročnému útočníkovi v drese Detroitu nevyšli podľa predstáv, keďže vo väčšine prípadov na zápasovej súpiske nefiguroval. "Dohodli sme sa, že ho berieme. Páči sa mi, že je aktívny, chce prísť a čaká na príležitosť. Ešte si s ním zavoláme, keďže v zámorí musí absolvovať niekoľko formalít. Musíme teda počkať niekoľko hodín na konečné potvrdenie. Ak všetko dobre dopadne, Jurčo príde," ozrejmil Cíger.

V noci na sobotu skončilo v 1. kole play off NHL aj Los Angeles s Mariánom Gáboríkom. Tridsaťštyriročný krídelník sa vrátil do zostavy Kings len pred pár dňami po viac ako dvojmesačnej prestávke, a hoci je preto jeho účasť na MS otázna, kouč Cíger znel v jeho prípade vcelku optimisticky. "Nechceli sme volať hneď, nech si trošku vydýchne. Robo Švehla ho v priebehu niekoľkých hodín bude kontaktovať a uvidíme, ako na tom bude fyzicky. Určite absolvuje zdravotné testy, a potom sa vyjadríme, čo ďalej."

Zo zámoria by mohol slovenskú reprezentáciu posilniť aj ďalší útočník Detroitu Tomáš Tatar, no v závere klubovej sezóny ho trápila bolesť ramena. Podľa prvotných odhadov by mohlo o ísť o poškodenie kĺbového puzdra, viac však odhalí až pondelňajšia prehliadka.

Dravecký odcestoval domov podporiť manželku, v nedeľu s Konrádom

Slovák Vladimír Dravecký (vľavo)
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenskú hokejovú reprezentáciu opustil v noci na sobotu Vladimír Dravecký. Tréner Zdeno Cíger mu dal voľno, aby odcestoval domov a podporil manželku, keďže spoločne očakávajú príchod potomka. V nedeľňajšom dueli v Grenoble ho na súpiske nahradí Michal Hlinka, ktorý spoločne s Lukášom Kozákom sledoval piatkový duel len z tribúny.

Len pred dvomi týždňami neodletel s reprezentáciou do Fínska brankár Július Hudáček a manželka mu priviedla na svet dcérku Klárku. Dravecký si piatkový duel ešte užil. Pri víťazstve 4:1 zaznamenal dva body za gól a asistenciu, no v noci musel riešiť rýchly návrat domov aj on. "Máme takú situáciu, že je tu veľa 'roditeľov' a kopa detí sa pýta na svet. V noci sme ešte riešili jeho návrat za manželkou, aby ju podporil," poznamenal Cíger.

Výpadok 30-ročného krídelníka zo zostavy spôsobil niekoľko zmien. Jeho miesto v prvom útoku pri Martinovi Réwayovi a Liborovi Hudáčkovi zastane Patrik Lušňák, ktorého vo štvrtej formácii nahradí zasa Hlinka. Zmena sa dotkla aj defenzívnych radov. "Hrať nebude Adam Jánošík, za ktorého nastúpi Lukáš Kozák. Chceme ho vidieť. Chytať pôjde Braňo Kondrád. Keď už sem prišli, nech si zachytajú obaja," dodal reprezentačný kouč.