Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Kanada dostala na úvod šampionátu lekciu od Francúzov

Francúzski hráči oslavujú gól Stephana Da Costu v hokejovom zápase A-skupiny Francúzsko - Kanada na MS v hokeji v bieloruskom Minsku 9. mája 2014. Foto: TASR/AP

Francúzskym hokejistom sa podaril hneď na začiatku MS husársky kúsok. Po samostatných nájazdoch porazili ašpiranta na celkové víťazstvo.

Minsk 9. mája (TASR) - Francúzski hokejisti vyhrali v piatok na úvod A-skupiny MS v bieloruskom Minsku nad Kanadou 3:2 po nájazdovom rozstrele. Oficiálna webstránka podujatia uvádza, že v desiatom vzájomnom meraní síl na vrcholnom turnaji od roku 1931 je to druhý triumf "trikolóry", ktorý prišiel po roku 1995, keď favorit prehral 1:4.

Práve nečakane zdolaný tím javorového listu bude v sobotu o 19.45 SELČ druhým súperom Slovenska, ktoré malo v prvý večer na programe susedský šláger s Českom. Francúzi odohrajú svoj druhý duel na šampionáte v nedeľu o 11.45 s Talianmi.

V hokejovom Minsku s fotoobjektívom


A-skupina:

Francúzsko - Kanada 3:2 po nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa (Roussel, Fleury), rozhodujúci nájazd Bellemare - 20. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbransson (MacKinnon). Rozhodcovia: Kaval, Patafie (obaja USA) - Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), vylúčení na 2 min.: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 5252 divákov.

Francúzsko: Huet - Amar, manavian, Auvitu, Besch, Chakiachvili, Janil, Dieude Fauvel - Desrosiers, Meunier, Treille - Fleury, S. Da Costa, Bellemare - Roussel, Guttig, T. Da Costa - Raux, Henderson, Tardif - Ritz

Kanada: Reimer - Garrison, Bieksa, Myers, Coburn, Gudbransson, Ellis, Rielly - Burrows, Turris, MacKinnon - Kadri, Brouwer, Hodgson - Gudbransson, Schenn, Huberdeau - Scheifele, Ward, Chimera - Monahan.


Kanadský hráč Matt Read (vpravo) v súboji s Francúzom Jonathanom Janilom v hokejovom zápase A-skupiny Francúzsko - Kanada na MS v hokeji v bieloruskom Minsku 9. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Priebeh zápasu

Francúzi začali nebojácne a v úvodnej päťminútovke favorita zatienili korčuliarsky i strelecky. V ďalšom priebehu sa síce dostávali aj pod tlak, ale mali väčšie šance a tretiu tutovú v presilovke využili. Kanaďania medzitým opečiatkovali žŕdku a 16 sekúnd pred koncom tretiny tiež v početnej výhode vyrovnali. V druhom dejstve to bol podobný obraz, v miernej prevahe mal galský kohút dve čisté šance, v jeho bránke párkrát zakúzlil Huet a do tretej časti sa šlo za stavu 1:1. Kanaďania sa snažili ovládnuť záver, ale súper neustále hrozil a prevaha tak zostala neefektívna. Na vedúci gól totiž Francúzi dokázali odpovedať a za stavu 2:2 išli mužstvá do predĺženia. V ňom sa napriek kanadskej snahe nič podstatné neudialo, v nájazdovom rozstrele všetci traja Kanaďania prepadli, ale tretí Francúz nie a tak sa zrodilo historické víťazstvo Francúzov nad kolískou hokeja.

Hlasy po zápase (zdroj: www.iihfworlds2014.com)

Dave Henderson, tréner Francúzska: "Keď sa vám podarí zdolať tím z najlepšej šestky sveta, je to obrovský úspech. Kanada je však kolískou hokeja. Víťaztvo nad ňou je pre nás sviatok."

Dave Tippett, tréner Kanady:
"Francúzi bránili veľmi dobre priestor pred svojou bránkou. My sme si nedokázali vytvoriť veľa príležitostí na strelenie gólu, navyše Huet predviedol niekoľko skvelých zákrokov. Dnešná prehra nám ukázala, že naša cesta na turnaji bude ešte náročná. Je to dobrá skúška pre našich hráčov."

Pierre-Edouard Bellemare, autor víťazného gólu:
"Samozrejme, je to veľké víťazstvo. Som veľmi hrdý na všetkých chlapcov v tíme. Dnešný triumf je výsledkom úsilia nás všetkých."