Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Kraken nestačil na Edmonton, Tatar opäť nebodoval

Pravé krídlo Seattlu Kraken Kailer Yamamoto (56) a obranca Edmontonu Oilers Cody Ceci (5) idú po puk počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL v sobotu 2. marca 2024 v Seattli. Foto: TASR/AP

Rozhodujúci nájazd Tampy premenil Victor Hedman, Slafkovský sa v rozstrele nepresadil.

New York 3. marca (TASR) - Hokejisti Tampy Bay vyhrali v noci na nedeľu v zámorskej NHL nad Montrealom 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. V zápase proti sebe nastúpili Slováci Erik Černák a Juraj Slafkovký, ani jeden z nich nebodoval. Do kanadského bodovania sa nezapísal ani ich krajan Tomáš Tatar, ktorého Seattle prehral s Edmontonom 1:2, či Martin Pospíšil. Jeho Calgary vyhralo nad Pittsburghom 4:3.

Rozhodujúci nájazd Tampy premenil Victor Hedman, keď v šiestej sérii prekonal Caydena Primeaua. "Nikdy som proti tomuto brankárovi nehral, čo bolo asi dobré, pretože ma nemal prečítaného. Skúsil som strelu nízko nad ľadom a vyšlo to," povedal švédsky obranca pre nhl.com. V rozstrele sa predstavil aj Slafkovský, keď v piatej sérii mohol rozhodnúť, ale neprekonal Andreja Vasilevského. Canadiens viedli po prvej tretine 2:0 po zásahoch Joela Armiu a Jakea Evansa, domáci však v prostrednej časti vyrovnali zásluhou Braydena Pointa a Anthonyho Cirelliho. Montreal v tretej tretine opäť viedol po góle Josha Andersona, ale duel poslal v 51. minúte do predĺženia Tyler Motte, ktorý skóroval v oslabení. "Dva body v tejto fáze sezóny sú veľmi dôležité. Teraz sa rozhoduje o tom, či to bude úspešná sezóna, alebo nie," povedal Motte. Lightning sú momentálne na postupovom mieste do play off, patrí im druhá voľná karta vo Východnej konferencii. Hostia utrpeli siedmu prehru v predošlých ôsmich stretnutiach a na postup do play off strácajú 16 bodov. Černák bol na ľade 18:09 minúty, mal dva hity a duel ukončil s dvoma pluskami. Okrem toho obdržal aj sedem trestných minút, päť za bitku s Arberom Xhekajom. Tá prerástla do hromadnej šarvátky, v ktorej bol zapojený aj Slafkovský, vyviazol však bez trestu. Na ľade bol 20:54 minúty, dvakrát vystreli na bránku a mal tri hity. Duel ukončil s dvoma mínuskami.

Na oboch góloch Edmontonu sa podieľal hviezdny Leon Draisaitl, nemecký kanonier mal bilanciu 1+1. Pri jeho 30. góle v sezóne mu asistoval kapitán Connor McDavid a bodoval tak v desiatom zápase za sebou. Jeho tím zaznamenal tretie víťazstvo v rade. Draisaitl otvoril skóre v polovici zápasu, v tretej tretine zvýšil na 2:0 obranca Brett Kulak. Seattle už len znížil na 1:2, keď sa v presilovke necelých sedem minút pred koncom presadil Eeli Tolvanen. Tatar strávil na ľade 11:10 minúty, mal jednu strelu na bránku, jeden hit a nebodoval deviatykrát za sebou. Víťazstvo Edmontonu vychytal Stuart Skinner, ktorý kryl 24 striel. "Stuart bol skvelý. V úvode sme zbytočne strácali puky, ale v druhej tretine sme sa zlepšili a záver sme zvládli v oslabení najmä vďaka výborným zákrokom Stuarta," povedal tréner "olejárov" Kris Knoblauch.

Hráči Calgary predviedli skvelý obrat s Pittsburghom, keď v poslednej desaťminútovke otočili z 1:3 na 4:3. Najskôr v priebehu 32 sekúnd vyrovnali v 51. minúte Nazem Kadri a Blake Coleman a obrat zavŕšil 50 sekúnd pred koncom stretnutia svojim druhým gólom v zápase Jegor Šarangovič. Pospíšil hral v druhom útoku s Connorom Zarym a Nazemom Kadrim a na ľade strávil 12:17 minúty. Rozdal osem hitov, raz vystrelil na bránku a obdržal dvojminútový trest za nedovolené bránenie. Duel sa niesol v slávnostnom duchu, pred zápasom totiž Flames vyvesili dres s číslom 34, ktoré nosil fínsky brankár Miikka Kiprusoff. Na oslave bolo viacero legiend klubu vrátane Jaromea Iginlu, či Martina Gelinasa. "Bolo to úžasné, užil som si to. Je to pre mňa obrovská česť a som za to veľmi vďačný," povedal Kiprusoff, ktorý chytal za Flames v rokoch 2003-2013 a stále drží klubové rekordy v počte víťazstiev (305), shutoutov (41), priemere inkasovaných gólov (2,46), úspešnosti zásahov (91,3 percenta) a odchytaných zápasov (576). "Plamene" vyhrali piatykrát za sebou, čo sa im podarilo prvýkrát od apríla 2022.

Hokejisti Winnipegu zvíťazili na ľade Caroliny 5:3. Hurricanes viedli po dvoch tretinách 3:0, no Jets piatimi gólmi v treťom dejstve otočili nepriaznivý stav. Dvoma presnými zásahmi prispel k víťazstvu hostí švajčiarsky útočník Nino Niederreiter, tri asistencie si pripísal na konto jeho spoluhráč Josh Morrissey.

Brandon Montour strelil gól, pridal dve asistencie a pomohol Floride k víťazstvu 4:0 na ľade Detroitu. Panthers natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy a uspeli v desiatich z predošlých jedenástich duelov. Po dva body získali Evan Rodrigues (1+1) a Anton Lundell (0+2), Sam Reinhart strelil 42. gól v sezóne, Sergej Bobrovskij chytil 21 striel a zaznamenal štvrtý shutout v sezóne a druhý na ľade Red Wings. "Chytal neskutočne. Je dobré, že aj keď spravíte chybu, tak viete, že sa môžete na neho spoľahnúť," povedal Rodrigues na adresu Bobrovského, ktorý vychytal 42. nulu v kariére. V bránke Detroitu sa predstavil Alex Lyon, kryl 33 striel, ale Red Wings prehrali druhýkrát za sebou po šesťzápasovej víťaznej sérii.

Nashville vyhral ôsmy zápas za sebou, keď na domácom ľade zdolal Colorado 5:1. Prvým hetrikom v kariére k tomu prispel Cody Glass, ktorý uzavrel skóre gólom do prázdnej bránky. "Je to úžasné. Mal som pocit, že moji spoluhráči chceli hetrik viac ako ja, stále ma počas hry bez brankára hľadali. Je to od nich skvelé gesto. Vyhrali sme osem zápasov za sebou, v tíme je výborná atmosféra a všetci ťaháme za jeden povraz," povedal Glass. Predators sa dostali na pozíciu prvej voľnej karty do play off. Gól a asistenciu zaznamenal Tommy Novak , Juuse Saros chytil 25 striel. Prekonal ho len Nathan MacKinnon, ktorý bodoval v deviatom zápase za sebou.

V súboji dvoch tímov, ktoré bojujú o postup do play off vyhrali St. Louis Blues nad Minnesotou 3:1. Víťazný gól strelil Jake Neighbours, brankár Jordan Binnington chytil 21 striel.

Jeff Skinner a Owen Power nazbierali po tri body (obaja 1+2) a pomohli Buffalu k vysokému víťazstvu nad Vegas 7:2. Dva góly v oslabení strelil Dylan Cozens, brankár Ukko-Pekka Luukkonen si pripísal 22 úspešných zákrokov. Sabres vyhrali päť z predošlých šiestich zápasov.

Kyle Palmieri sa blysol tromi gólmi do siete Boston a tešil sa s New Yorkom Islanders z víťazstva 5:1. Tridsaťtriročný americký útočník zaznamenal tretí hetrik v kariére, ale prvý od 30. októbra 2019. “Ostrovania” vyhrali tretí zápas za sebou, Iľja Sorokin chytil 22 striel. Bruins zažívajú zlé obdobie, prehrali štyri z posledných piatich duelov.

Philadelphia zdolala Ottawu 4:2 a pripravila kanadskému tímu štvrtú prehru za sebou. Dva góly v poslednej minúte druhej tretiny strelil Tyson Foerster, keď v čase 39:13 dostal Flyers do vedenia 2:1 a dve sekundy pred sirénou premenil trestné strieľanie. "Letci" strelili v tejto sezóne už päť gólov z trestného strieľania, čo je rekord NHL.

Max Domi strelil rozhodujúci gól v nájazdoch a Toronto zdolalo v súboji dvoch popredných tímov Východnej konferencie New York Rangers 4:3. Iľja Samsonov chytil 32 striel "jazdcov", z toho päť v predĺžení. William Nylander skóroval a natiahol bodovú sériu na desať zápasov, duel dostal do predĺženia Vincent Trocheck, ktorý vyrovnal svojím druhým gólom 67 sekúnd pred koncom.

Chicago prehralo šiestykrát za sebou, keď podľahlo doma Columbusu 2:5. Cole Sillinger skóroval v treťom zápase v rade, Elvis Merzlikins chytil 26 striel.

Dallas sa natrápil so San Jose, ale napokon zdolal Sharks 3:2 po nájazdoch. V tretej tretine vyrovnal na 2:2 Jason Robertson, v nájazdoch rozhodol v siedmej sérii Jamie Benn. V bránke "žralokov" nastúpil druhýkrát v NHL švédsky brankár Magnus Chrona, ktorý kryl 36 striel.



Sumáre NHL:

Carolina Hurricanes – Winnipeg Jets 3:5 (0:0, 3:0, 0:5)

Góly: 31. Nečas (Noesen, Chatfield), 36. Teräväinen (Aho, Svečnikov), 40. Aho (Svečnikov, Bunting) - 42. Connor (Ehlers, Morrissey), 44. Niederreiter (Schmidt, Lowry), 46. Scheifele (Morrissey), 57. Monahan, 60. Niederreiter (Iafallo, Morrissey). Brankári: Kočetkov - Hellebuyck, strely na bránku: 35:32.



Detroit Red Wings - Florida Panthers 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Góly: 29. Montour (Rodrigues, Lundell), 34. Reinhart (Barkov, Montour), 45. Rodrigues (Luostarinen, Lundell), 54. Verhaeghe (Montour, Tkachuk). Brankári: Lyon - Bobrovskij, strely na bránku: 21:37.



Seattle Kraken - Edmonton Oilers 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 54. Tolvanen (McCann, Dunn) - 31. Draisaitl (McDavid), 49. Kulak (Nugent-Hopkins, Draisaitl). Brankári: Grubauer - Skinner, strely na bránku: 25:24.



Nashville Predators - Colorado Avalanche 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Góly: 16. Glass (Sissons, McDonagh), 35. Glass (Novak, Carrier), 50. O'Reilly (Josi, Forsberg), 58. Novak (Saros), 60. Glass (McDonagh, McCarron) - 18. MacKinnon (Rantanen, Toews). Brankári: Saros - Georgijev, strely na bránku: 35:26.



St. Louis Blues - Minnesota Wild 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 7. Toropčenko (Perunovich, Saad), 33. Neighbours (Thomas, Krug), 60. Krug (Faulk) - 31. Merrill. Brankári: Binnington - Fleury, strely na bránku: 27:22.



Buffalo Sabres – Vegas Golden Knights 7:2 (1:0, 2:2, 4:0)

Góly: 2. Skinner, 21. Cozens, 35. Girgensons (Robinson), 43. Okposo (Skinner, Mittelstadt), 47. Power (Bryson, Robinson), 53. Mittelstadt (Power, Skinner), 58. Cozens (Power, Jokiharju) - 22. Brisson (Roy, Cotter), 25. Karlsson (Marchessault, Cotter). Brankári: Luukkonen - Thompson, strely na bránku: 35:24.



Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Góly: 2. Farabee (Seeler), 40. Foerster (Laughton), 40. Foerster z tr. str., 60. York - 25. Tarasenko (Pinto, Joseph), 59. Chabot (Kubalík, Giroux). Brankári: Sandström - Sogaard, strely na bránku: 40:26.



Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 4:3 pp a sn (0:2, 2:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 28. Point (Stamkos, Kučerov), 36. Cirelli (Hagel), 51. Motte, rozh. náj. Hedman - 2. Armia (Guhle, Newhook), 15. Evans (Gallagher), 47. Anderson (Caufield, Xhekaj). Brankári: Vasilevskij - Primeau, strely na bránku: 30:31.



Toronto Maple Leafs - New York Rangers 4:3 pp a sn (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. Marner (Matthews), 29. Nylander (Domi, McCabe), 48. Tavares (Järnkrok, Rielly), rozh. náj. Domi - 12. Lafreniere (Fox), 26. Trocheck (Lafreniere, Panarin), 59. Trocheck (Lafreniere, Panarin). Brankári: Samsonov - Šesťorkin, strely na bránku: 34:35.



New York Islanders - Boston Bruins 5:1 (3:0, 2:1, 0:0)

Góly: 4. Palmieri (Dobson, Lee), 6. Palmieri (Horvat, Barzal), 13. Palmieri (Pulock, Pageau), 21. Lee (Pageau, Palmieri), 31. Nelson (Horvat, Reilly) - 35. Forbort (McAvoy, van Riemsdyk). Brankári: Sorokin - Ullmark, strely na bránku: 26:23.



Dallas Stars - San Jose Sharks 3:2 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. Faksa (Steel, Smith), 45. Robertson (Heiskanen, Benn), rozh. náj. Benn - 5. Eklund (Kunin, Rutta), 38. Zadina (Kunin). Brankári: Oettinger - Chrona, strely na bránku: 38:23.



Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)

Góly: 18. Kurashev (Bedard, Donato), 47. Donato (Kurashev, Vlasic) - 1. Texier, 15. Jenner (Werenski, Roslovic), 24. Olivier (Werenski), 32. Sillinger (Nylander, Boqvist), 58. Gaudreau (Roslovic). Brankári: Söderblom - Merzlikins, strely na bránku: 28:31.



Calgary Flames - Pittsburgh Penguins 4:3 (0:2, 1:0, 3:1)

Góly: 24. Šarangovič, 51. Kadri (Weegar, Hanifin), 51. Coleman (Mangiapane, Backlund), 60. Šarangovič (Backlund) - 17. Gruden, 20. Eller (Puustinen, Crosby), 43. Carter (Graves, Acciari). Brankári: Markström - Jarry, strely na bránku: 20:30.



Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 20:54 0 0 0 -2 2 0

Erik Černák (Tampa Bay) 19:09 0 0 0 +2 0 7

Tomáš Tatar (Seattle) 11:10 0 0 0 0 1 0

Martin Pospíšil (Calgary) 12:17 0 0 0 0 1 2



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/