Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Legendárny Václav Nedomanský oslavuje okrúhle 70. narodeniny

Václav Nedomanský Foto: TASR/Martin Baumann

Rodák z Hodonína hral vrcholný hokej celých 20 rokov, z toho tucet strávil v drese Slovana Bratislava.

Bratislava 14. marca (TASR) - Jeden z najlepších hokejistov československej histórie, člen Siene slávy slovenského i českého hokeja Václav Nedomanský oslavuje v piatok okrúhle 70. narodeniny.

Nedomanský bol rodeným kanonierom, celkovo štyrikrát sa stal kráľom ligových strelcov a so 163 gólmi je najlepším strelcom československej reprezentácie v histórii. Na svetových šampionátoch ho trikrát vybrali do All-Star tímu, na MS 1974 ho vyhlásili za najlepšieho útočníka.

Rodák z Hodonína hral vrcholný hokej celých 20 rokov, z toho tucet strávil v drese Slovana Bratislava. Útočník s vynikajúcimi fyzickými parametrami a obávanými strelami patril k ťahúňom Slovana, roky v ňom potvrdzoval kvality zakončovateľa najvyššej svetovej triedy. To mu vynieslo na zájazdoch reprezentácie do Kanady od novinárov prezývku Big Nedo. Ostrostrelec so 14–nástkou na chrbte sa stal veľkým symbolom Slovana, za bratislavský klub strelil dokopy 369 gólov.

Václav Nedomanský
Foto: TASR/Milan Kapusta


Aj napriek tomu, že sa na profesionálny ľad dostal až v tridsiatke, stihol si v zámorskom hokeji vybudovať najvyššie renomé. Vo svojej druhej sezóne v tíme Toronta Toros sa stal najlepším strelcom a zároveň najproduktívnejším hráčom mužstva. Počas pôsobenia v drese Detroitu Red Wings v sezóne 1978/1979 nazbieral 73 bodov, čím sa stal najproduktívnejším hráčom mužstva a v celej NHL mu patrilo 28. miesto. V NHL si tiež pripísal štarty v dresoch St. Louis Blues a New York Rangers. V profilige nastúpil celkovo na 421 zápasov, v ktorých si zaknihoval 278 bodov.

Po skončení kariéry pracoval aj pri slovenskej reprezentácii v pozícii konzultanta a roky sa venoval práci skauta pre kluby Los Angeles Kings či Nashville Predators.