Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Útočník Milan Bartovič sa teší na premiéru, o bezpečnosť sa nebojí

Milan Bartovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kapitán Slovana Bratislava vníma veľkú konkurenciu tímov, ktoré sa predstavia v ruskom letovisku.

Bratislava 3. februára (TASR) – Jedným z dvanástich debutantov vo výbere trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjtka na zimných olympijských hrách v Soči bude aj Milan Bartovič. Tridsaťdvaročný útočník je dlhé roky stabilným členom národného tímu, ale premiéru pod piatimi kruhmi si odbije až teraz.

Olympiáda je snom a vrcholom kariéry každého športovca. Som veľmi rád, že som získal trénerovu dôveru, ktorú sa samozrejme svojimi výkonmi bude snažiť nesklamať. Reprezentovať je vždy cťou, pozvánka do olympijského tímu teší dvojnásobne a je pre mňa veľkou osobnou poctou,“ povedal rodený Trenčan.

Kapitán Slovana Bratislava vníma veľkú konkurenciu tímov, ktoré sa predstavia v ruskom letovisku. Slovensko odštartuje turnaj stretnutím so silným výberom USA, posledný zápas v základnej skupine odohrá proti veľkému favoritovi turnaja, domácemu výberu zbornej. „Každý tím na olympiáde nastúpi s tými najlepšími hráčmi, ktorých má daná krajina k dispozícii. Favorita hľadať ťažko. Najväčšia šance majú tradične tímy zo 'silnej šestky' - Kanada, Rusko, USA, Švédsko, Česko a Fínsko, ale prekvapiť môže napríklad Švajčiarsko alebo náš výber. Ku každému zápasu treba pristupovať maximálne profesionálne a so stopercentným nasadením. Veď nakoniec je to šport, stať sa môže všetko,“ dodal 69-násobný slovenský reprezentant, ktorý bude chcieť rozšíriť svoju 17-gólovú bilanciu v národnom tíme.

Olympiádu v Soči od jej pridelenia Rusku v roku 2007 sprevádzajú početné kontroverzie. Na výstavbu športovísk, potrebnej infraštruktúry a propagáciu minul organizačný výbor už viac ako 50 miliónov dolárov, čím sa už teraz hry stali suverénne najdrahšími v histórii. Veľké obavy u športovcov, funkcionárov i samotných fanúšikov vyvolávajú potenciálne teroristické útoky. Najväčšou hrozbou sú islamskí radikáli z Kaukazu, ktorý sa rozprestiera iba v tesnom susedstve Soči. „Samozrejme, bezpečnostná otázka je jednou z veľkých predolympijských tém a nemôžem povedať, že mi je to úplne ľahostajné. Ruská mentalita je mi známa z pôsobenia v Mytišči a preto verím, že domáci nenechajú nič na náhode. Som presvedčený, že organizátori a bezpečnostné zložky zabezpečia plynulý a bezproblémový chod hier a my športovci sa bude môcť nerušene sústrediť len na naše výkony. O kvalite a úrovni športovísk sa šíria len samé chvály, takže sám som zvedavý, ako to tam bude vyzerať,“ pragmaticky zhodnotil snahy organizátorov Bartovič.

Slovensko s počtom 62 vyslaných športovcov nebude v Soči patriť medzi najväčšie výpravy, ale aj napriek tomu má aj hokejový tím šance na kvalitné umiestnenie a s porciou šťastia i potenciálne medailové ambície. „Verím, že slovenskému výberu sa bude dariť a fanúšikov doma potešíme množstvom kvalitných výkonov. A možno aj medailou, veď šance sú vždy. Nepoznám presne organizačné detaily nášho pobytu, ale ak bude príležitosť, určite sa pôjdem pozrieť aj na iné športoviská. A ak budú prítomní, tak samozrejme fandiť najmä slovenským kolegom,“ vyjadril predolympijské pocity slovenský krídelník.