Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Rivalita medzi Čechmi a Slovákmi sa vytráca, hlási Rolinek

Kapitán Česka Tomáš Rolinek s trofejou pre tretí tím po zápase MS 2011 v ľadovom hokeji o 3. miesto Rusko - ČR 15. mája 2011 v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Žreb základnej A-skupiny postavil proti sebe hneď v úvodný deň šampionátu dva najbližšie stredoeurópske národy.

Minsk 9. mája (TASR) - Kapitán českej hokejovej reprezentácie Tomáš Rolinek sa pred úvodným zápasom na MS v Bielorusku vyjadril, že rivalita so Slovákmi v súčasnej dobe upadá. Piatkový duel proti mladému výberu Vladimíra Vůjteka tak nepovažuje za derby, ale za normálny zápas.

Žreb základnej A-skupiny postavil proti sebe hneď v úvodný deň šampionátu dva najbližšie stredoeurópske národy, ktoré žili niekoľko desaťročí v spoločnom štátnom zväzku. Podľa Rolinka sa v súčasnosti hokejová rivalita medzi Slovenskom a Českom pomyselne vytráca. "Keď sa hralo proti Slovákom, veľmi som to prežíval. Vedeli sa na nás 'vyhecovať', ale myslím si, že v posledných rokoch to nejako upadá. Je to už dlho, čo sme žili spoločne v jednej republike a už to nie je derby, ale normálny zápas," citoval portál idnes.cz slová 34-ročného krídelníka.

Dobrý vstup do turnaja je pre každého účastníka šampionátu dôležitý. Rovnako tak aj pre Čechov, ktorí sa na meno svojho úvodného súpera nepozerajú. "Vnímame to tak, že chceme mať čo najlepší vstup. Chceme predvádzať dobrý hokej, vyhrať a je úplne jedno, či to bude proti Slovákom," dodal Rolinek.

Posledný vzájomný zápas odohrali obe krajiny na ZOH v Soči, keď sa po víťazstve 5:3 tešili z účasti vo štvrťfinále turnaja práve Česi. Aj bilancia celkových triumfov po minulé roky hovorí vcelku jasne v ich prospech, vtedy však podľa Rolinka nastupovali slovenskí reprezentanti na zápasy zbytočne premotivovaní. "Mali to v hlavách. Rozprával som sa so slovenskými spoluhráčmi na klubovej úrovni a vraveli, že proti nám boli vždy veľmi motivovaní, a to je niekedy horšie. Teraz majú vo výbere veľa mladých hráčov, ktorí to berú ako normálny duel. Už nebudú premotivovaní, vytráca sa to," dodal Tomáš Rolinek.

Duel medzi Slovenskom a Českou republikou je na programe v Čižovka aréne o 19.45 h.