Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Slováci sú na MS najvyšší, Kazachstan najstarší

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v zápase Slovensko - Nórsko na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014. Uprostred Miroslav Šatan. Foto: TASR/Michal Svítok

Najskúsenejšieho veterána však organizátori podujatia našli v českom mužstve.

Minsk 9. mája (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek zložil pre MS v Bielorusku "najvyšší" výber hráčov s priemernou výškou 187 cm. S najstarším kádrom sa na šampionáte predstavia hokejisti Kazachstanu, vekový priemer tímu fínskeho trénera Ari-Pekku Selin dosiahol hranicu 30 rokov.

Najskúsenejšieho veterána však organizátori podujatia našli v českom mužstve. Útočník Jaromír Jágr sa vo veku 42 rokov predstaví už na svojom deviatom šampionáte. Za ním nasleduje americký brankár Tim Thomas (40 rokov) a tretím najstarším hráčom na turnaji je dlhoročná bieloruská stálica medzi tromi žŕdkami Andrej Mezin (39).

O čo najlepšie umiestnenie sa bude snažiť aj jeden z dvoch zámorských výberov na turnaji. Hokejisti USA prišli do Minsku podľa vekového priemeru (24,4 roka) s najmenej skúseným kádrom, no titul najmladšieho hráča šampionátu bude patriť 17-ročnému švajčiarskemu útočníkovi Kevinovi Fialovi.

Pri neúčasti slovenského "obra" Zdena Cháru patrí prvenstvo v telesnej výške kanadskému zadákovi Tylerovi Myersovi (203 cm). Napriek tomu však pricestovala do Minsku s najvyšším priemerom na hráča (187 cm) práve slovenská reprezentácia. V tomto meradle je na čele hlavne vďaka urasteným obrancom Marekovi Ďalogovi, Petrovi Čerešňákovi, Jurajovi Valachovi, Ivanovi Švarnému a Jánovi Brejčákovi. V útočných radoch ich dopĺňa napríklad Tomáš Marcinko a Marek Viedenský.

Nálepka "najťažšieho muža" bude patriť 23-ročnému Bielorusovi Olegovi Jevenkovi, ktorý so svojou váhou 113 kg absolvuje premiéru v národnom drese na vrcholnom podujatí. Informoval portál belarushockey.com.