Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Slováci prelomili nemeckú nepriestreľnosť, no na výhru to nestačilo

Na snímke jediná gólová radosť slovenských hokejistov v zápase, v pozadí strelec gólu Adam Lapšanský a v popredí Michael Vandas počas zápasu Nemeckého pohára Slovensko - Nemecko v Mníchove 8. novembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti potrebovali tri roky a presne 175:37 minút na to, aby na Nemeckom pohári skórovali do domácej bránky.

Mníchov 8. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti potrebovali tri roky a presne 175:37 minút na to, aby na Nemeckom pohári skórovali do domácej bránky. Podarilo sa im tak prelomiť dlhú nepriestrelnosť nemeckých brankárov vo vzájomných zápasoch, no ani to im nestačilo na víťazstvo.

Po dvoch zhodných prehrách 0:2 na tradičnom turnaji v rokoch 2012 a 2013 podľahli svojmu súperovi v sobotu tesne 1:2. Pred dvoma rokmi "zaklial" nemeckú bránku Dimitrij Kotschnew, vlani Dennis Endras a teraz pre zmenu Timo Pielmeier. Dokopy zlikvidoval 30 slovenských striel a predviedol niekoľko výborných zákrokov.

"Poznám ho už od juniorských rokov, vždy chytal vynikajúco, hlavne keď mu išla karta, tak robil neskutočné zákroky," pochválil nemeckého gólmana obranca Juraj Valach. Športovo však priznal, že všetko nebola len Pielmeierova zásluha: "Dnes nám jednoducho chýbala chladnokrvnosť v zakončení, taká rozvážnosť, ľahkosť. Je to škoda, mohli sme to dotiahnuť a zápas by sme zvládli."

Skvelý Pielmeier

Radosť Dalibora Bortňáka po góle Adama Lapšanského (nie je na snímke), uprostred v popredí Martin Buchwieser a vpravo Timo Pielmeier (obaja Nemecko) počas zápasu Nemeckého pohára Nemecko - Slovensko v Mníchove, 8. novembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Podobne sa vyjadril aj Patrik Lušňák: "Musím ho pochváliť, chytal dobre. No väčšinou v tej koncovke, keď sme mali dať gól, tak sme netrafili bránku, alebo sme ju prestrelili. Musíme to zlepšiť, inak gól nedáme."

Slováci sa presadili až v 56. minúte, keď Adam Lapšanský znížil na 1:2. Aj Nemci pritom dali v podstate iba jeden gól, už v 2. minúte, ďalší si nešťastne tečoval do vlastnej siete Radek Deyl. "Boli nepríjemní ako včera Kanaďania. My sme trochu zaspali začiatok a dostali sme gól. Potom sme vyrovnali hru, v druhej tretine sme už boli lepší, ale dosť nás položil ten nešťastný gól v jej závere. V tretej sme ich tlačili, mali sme kopec šancí, no dali sme len jeden gól," uviedol Lapšanský.

Krv na ľade

Krátko po góle prišiel sporný moment, keď Dej inkasoval úder hokejkou do tváre a na ľade sa objavila krv. Do konca zápasu ostávali asi tri a pol minúty, rozhodcovia však faulujúceho Kruppa nevylúčili na 2+2 min a Slovákov obrali o veľkú šancu na vyrovnanie. "Rác mi tam nahadzoval puk, ja som si ho chcel pokryť a dostal som hokejkou do nosa. Podľa mňa to bol faul, no rozhodca nezapískal...," komentoval celú situáciu Dej, ktorý dohral s rozbitým nosom. Kvarteto arbitrov však nezvládlo podobnú situáciu, ktorá sa odohral ešte pred slovenským gólom na druhej strane. Ján Sýkora vtedy nechtiac zasiahol Hospelta, ktorý taktiež krvácal a rozhodcovia nepískali.

Na snímke vpravo s rozbitým nosom Rastislav Dej, uprostred Martin Bakoš a vľavo Marek Viedenský počas zápasu Nemeckého pohára Nemecko - Slovensko v Mníchove, 8. novembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann