Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Ovečkin je top strelcom a Crosby získal druhýkrát Art Ross Trophy

Na snímke Alexander Ovečkin, Jonathan Quick a Sidney Crosby Foto: TASR/AP

Známe je aj meno držiteľa tretieho individuálneho ocenenia. Jonathan Quick z Los Angeles získal Trofej Williama Jenningsa.

New York 14. apríla (TASR) - Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby získal druhýkrát v kariére prestížnu Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti NHL. Kanadský hokejista nazbieral v 80 zápasoch 104 bodov za 36 gólov a 68 asistencií.

Crosby viedol produktivitu prakticky celú sezónu a už niekoľko dní pred skončením základnej časti bolo jasné, že mu cenná trofej neunikne. Nakoniec mal pred druhým Ryanom Getzlafom z Anaheimu (87) priepastný 17-bodový náskok, čo je najväčší rozdiel medzi prvým a druhým hráčom produktivity od sezóny 1998/99, keď Jaromír Jágr "trhol" Teemu Selänneho o 20 bodov. Crosby sa stal so 68 asistenciami aj najlepším nahrávačom profiligy. "Vyhrať bodovanie s takým náskokom je niečo úžasné. Nechal za sebou s obrovským odstupom toľko výborných hokejistov a vyhlásených kanonierov. Pritom 'Sid' je pre nás cenným hráčom aj v iných smeroch, nielen v bodovaní," povedal na adresu svojho zverenca tréner "tučniakov" Dan Bylsma, ktorého citovala oficiálna webstránka zámorskej súťaže.

Crosby si mohol dovoliť vynechať aj záverečný nedeľňajší súboj základnej časti proti Ottawe a oddýchnuť si pred play off. Dvojnásobný olympijský víťaz zaznamenal minimálne bod v 60 z 80 zápasov základnej časti (75 percent), z toho v 32 dueloch nazbieral dva a viac bodov. Nikdy sa nestalo, že by viac ako v dvoch zápasoch za sebou vyšiel bodovo naprázdno. Dvadsaťšesťročný center prekonal hranicu 100 bodov piatykrát v profiligovej kariére, v histórii Penguins bol na tom lepšie už iba legendárny Mario Lemieux (10-krát).

Ovečkin si prevezme trofej Mauricea "Rocket" Richarda

Trofej Mauricea "Rocket" Richarda pre najlepšieho strelca základnej časti putuje do rúk Alexandra Ovečkina, ktorý v 78 dueloch nastrieľal 51 gólov. Ruský krídelník v službách Washingtonu sa teší z ceny už po štvrtý raz v kariére a druhý rok za sebou. Kapitán Capitals sa držal na čele tabuľky kanonierov väčšinu základnej časti, pred druhým Coreym Perrym z Anaheimu (43) mal v konečnom zúčtovaní náskok ôsmich presných zásahov. Ovečkin pokoril magickú 50-gólovú hranicu piatykrát v profiligovej kariére.

Trofej Williama Jenningsa sa ušla Jonathanovi Quickovi

Známe je aj meno držiteľa tretieho individuálneho ocenenia. Jonathan Quick z Los Angeles získal Trofej Williama Jenningsa pre brankára chytajúceho v tíme s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti. Kings obdržali v 82 zápasoch iba 174 gólov, teda o tri menej ako držiteľ Prezidentskej trofeje z Bostonu. Quick je prvým brankárom v histórii "kráľov", ktorý dostal toto významné ocenenie. Reprezentant USA v 49 vystúpeniach priviedol svoj tím k 27 víťazstvám, z toho šesťkrát na "nulu", pričom dosiahol priemer 2,07 gólu na zápas a úspešnosť zásahov 91,5 percenta. Cena sa udeľuje brankárovi, ktorý odchytá v základnej časti minimálne 25 stretnutí.