Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

NHL: O Selkeho trofej sa uchádzajú Bergeron, Couturier a Kopitar

Patrice Bergeron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mená finalistov o najlepšie brániaceho útočníka zverejnil oficiálny web zámorskej hokejovej profiligy, víťaz si cenu prevezme 20. júna na slávnostnom galavečeri v Las Vegas.

New York 19. apríla (TASR) - Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho útočníka NHL získa jeden z trojice Patrice Bergeron z Bostonu, Sean Couturier z Philadelphie a Anže Kopitar z Los Angeles. Mená finalistov zverejnil oficiálny web zámorskej hokejovej profiligy, víťaz si cenu prevezme 20. júna na slávnostnom galavečeri v Las Vegas.

Bergeron mal v základnej časti spomedzi všetkých hráčov šiestu najlepšiu úspešnosť na vhadzovaní (57,3 percenta), počas oslabení bol dokonca najlepší (58,3). Center "medveďov" a dlhoročný spoluhráč slovenského obrancu Zdena Cháru získal počas kariéry Selke Trophy už štyrikrát, spolu s Bobom Gaineym sú rekordnými držiteľmi trofeje. Medzi finalistami sa ocitol rekordnú siedmu sezónu v rade, keď prekonal šesťročnú šnúru Rusa Pavla Dacjuka (2008-2013).

Couturier kandiduje na ocenenie prvýkrát. Center Flyers skončil v základnej časti s 34 plusovými bodmi na treťom mieste v hodnotení +/-, medzi útočníkmi bol druhý s celkovým odohraným časom (1770:31 min). V tejto štatistike bol najlepší Kopitar (1810:58), v priemere odohral 22:05 min za zápas v tíme, ktorý inkasoval najmenej gólov spomedzi všetkých klubov. Skúsený slovinský útočník sa uchádza o cenu štvrtýkrát počas uplynulých piatich sezón, získal ju v roku 2016.