Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

NOVINKY Z NHL: Subban sa stal najlepšie plateným obrancom

Kapitán Bostonu Bruins Slovák Zdeno Chára (vpravo) a hráč Montrealu Canadiens P.K. Subban bojujú pri mantineli Foto: TASR/AP

Subban sa ako obmedzený voľný hráč dlho nevedel zjednotiť s Canadiens na podmienkach novej zmluvy a tak prišiel na rad arbitrážny súd.

Montreal 3. augusta (TASR) - Elitný kanadský hokejový obranca P.K. Subban sa dohodol s predstaviteľmi klubu Montreal Canadiens na novom osemročnom kontrakte v celkovej hodnote 72 miliónov dolárov. Vďaka priemernému ročnému zárobku 9 miliónov USD sa stane najlepšie plateným zadákom v zámorskej NHL.

Subban sa ako obmedzený voľný hráč dlho nevedel zjednotiť s Canadiens na podmienkach novej zmluvy a tak prišiel na rad arbitrážny súd. Držiteľ Norrisovej trofeje zo skrátenej sezóny 2012/2013 žiadal od najúspešnejšieho klubu profiligy ročne 8,5 milióna dolárov, rokovacia pozícia vedenia "Habs" začínala na 5,25 milióna USD. Ako informovala televízna stanica TSN, arbitráž síce prebehla, lenže ešte pred vyhlásením jej výsledkov sa obe strany dohodli na novom kontrakte. Pravidlá NHL takýto postup umožňujú.

Olympijský víťaz zo Soči tak dostal ešte viac, než pôvodne požadoval. Podľa zámorských médií generálny manažér Canadiens Marc Bergevin počíta s tým, že vďaka vzrastajúcemu platovému stropu nebudú v budúcnosti u najlepších hráčov nijako výnimočné osemciferné mzdy, takže si Subbana dlhodobo zaviazal ešte v čase, keď je obmedzeným voľným hráčom.

"Sme veľmi potešení, že sme sa so Subbanom dohodli na dlhodobej spolupráci. Táto dohoda pomôže skonsolidovať budúcnosť nášho tímu. P.K. je kľúčový člen našej zostavy, pri každom vstupe na ľad hrá naplno. I napriek svojmu mladému veku je už veľmi skúsený a dodáva celému mužstvu množstvo energie. Obrancovia jeho úrovne sú v NHL vzácnym tovarom," povedal po podpise Bergevin.

Dvadsaťpäťročný Subban nazbieral v minulom ročníku NHL 10 gólov a 43 asistencií v 82 zápasoch základnej časti, s 53 bodmi sa v produktivite celej súťaže delil medzi zadákmi o piate miesto. V play off bol s 14 bodmi v 17 dueloch najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

Brankár Bishop v Tampe Bay až do roku 2017

Na snímke americký brankár Ben Bishop
Foto: TASR/Martin Baumann
Brankár Tampy Bay Lightning Ben Bishop podpísal s vedením klubu zámorskej hokejovej NHL nový dvojročný kontrakt. Floridský tím nezverejnil finančné podrobnosti zmluvy, podľa TSN má celkovú hodnotu 11,9 milióna dolárov, takže Američan dostane za sezónu 5,95 mil. USD.

Zmluva začne platiť až od budúceho roka, čiže Bishop by mal zostať v Tampe do konca sezóny 2016/2017. Reprezentant USA bol v uplynulom ročníku jedným z trojice nominovaných na zisk Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára NHL, v 63 dueloch doviedol "blesky" k 34 víťazstvám, pričom dosiahol úspešnosť zásahov 92,4 percenta a priemer 2,23 inkasovaného gólu na zápas.

Maroon predĺžil sploluprácu s Ducks o ďalšie tri roky

Hokejový útočník Patrick Maroon predĺžil spoluprácu s klubom NHL Anaheim Ducks o ďalšie tri sezóny. Na základe novej zmluvy, ktorá vstúpi do platnosti v roku 2015, si priemerne zarobí 2 milióny dolárov ročne. Maroon sa v minulom ročníku natrvalo usadil v prvom tíme "káčerov", v 62 zápasoch zaznamenal 29 bodov. Informoval o tom portál tsn.ca.