Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Hokej

Obžalovaný z pádu lietadla, v ktorom zomrel Demitra, dostal amnestiu

Záchranári pracujú na mieste pádu lietadla, pri ktorom zahynul aj Pavol Demitra neďaleko ruského mesta Jaroslavľ 7. septembra 2011. Foto: TASR/AP

K leteckému nešťastiu došlo 7. septembra 2011 krátko po štarte lietadla na letisku Tunošna v Jaroslavli.

Jaroslavľ 23. septembra (TASR) - Okresný súd v ruskom meste Jaroslavľ dnes udelil amnestiu námestníkovi riaditeľa leteckej spoločnosti Jak-servis Vadimovi Timofejevovi - jedinému obžalovanému v prípade havárie lietadla, pri ktorej zahynuli hráči miestneho hokejového klubu Lokomotiv vrátane slovenského reprezentanta Pavla Demitru. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Sudca najprv vyniesol verdikt o piatich rokoch odňatia slobody, ale vzápätí ho trestu zbavil vzhľadom na amnestiu vyhlásenú pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom. Záznam o treste sa Timofejevovi vymaže.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že reakcia žalujúcej strany ani obhajoby nie je zatiaľ známa.

Timofejev bol vo firme Jak-servis zodpovedný za prípravu pilotov. Podľa vyšetrovateľov v rozpore s predpismi dovolil lietať posádke, ktorá neabsolvovala dostatočný výcvik a nebola preškolená na daný typ lietadla. Vyšetrovaním sa tiež ukázalo, že kapitánovo oprávnenie bolo vydané na základe neplatných dokladov. Navyše po analýze záznamov čiernych skriniek sa ukázalo, že kapitán sa závažných chýb dopustil aj pri predchádzajúcich letoch.

Timofejev počas procesu svoju vinu nepriznal. Prokuratúra preňho žiadala trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov, pozostalí navrhovali podmienečný trest, pretože príčinu havárie sa nepodarilo jednoznačne stanoviť.

Podľa expertov spôsobili haváriu piloti, ktorí počas štartu namiesto pridávania rýchlosti brzdili, takže lietadlo nedosiahlo potrebnú rýchlosť a havarovalo krátko po štarte.

Sudca v procese okrem toho zamietol finančné pohľadávky vznesené majiteľom lietadla (vo výške 17,6 milióna rubľov) a hokejovým klubom (vo výške tri milióny rubľov za zničený inventár a vybavenie).

K leteckému nešťastiu došlo 7. septembra 2011 krátko po štarte lietadla na letisku Tunošna v Jaroslavli. Zahynulo pri ňom 44 osôb vrátane hráčov hokejového klubu Lokomotiv, ktorý patril k najrešpektovanejším v Rusku. Nehodu prežil len jeden z palubných inžinierov.

Lietadlo letelo do Minska, kde mal hokejový tím z Jaroslavli odohrať zápas s miestnym klubom Dinamo a tým otvoriť novú sezónu Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL).