Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Hokej

Ľadová plocha v Poprade bude spĺňať parametre na podujatia IIHF

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozšírenie súvisí s tým, že na podujatia IIHF sú rozmery stanovené na dĺžku 60 m a šírku 26 - 30 m a Poprad bude hostiť MS hokejistov do 18 rokov v roku 2017.

Poprad 21. júla (TASR) - Zimný štadión mesta Poprad sa pripravuje na rozšírenie ľadovej plochy. Z pôvodných minimálnych povolených rozmerov, teda dĺžky 56 m a šírky 26 m na nové rozmery, ktoré budú mať dĺžku 60 m a šírku 29 m. Ako uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko, tak popradskí hokejisti by mali na novú ľadovú plochu vykorčuľovať čo najskôr. Chladenie ľadu by sa malo spustiť začiatkom augusta.

„Súvisí to s tým, že na podujatia IIHF sú rozmery stanovené na dĺžku 60 m a šírku 26 - 30 m. Keďže Poprad bude hostiť Majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov v roku 2017, rozšírenie ľadovej plochy bolo nevyhnutné," uviedol vedúci Správy športových zariadení Mestského úradu v Poprade Pavol Kubičko. S úpravou rozmerov ľadovej plochy súvisia aj ďalšie úkony a to demontáž starých mantinelov a montáž nových mantinelov na rozmery dlhé 60 m a široké 29 m, úprava ochranných sietí za bránkami, prekrytie priestoru za mantinelom z tribúny C, nastavenie bočného osvetlenia ľadovej plochy, rozšírenie osvetlenia nad plochou, doplnenie chladiaceho média, vyregulovanie technológie chladenia, úprava schodiska, prechod z tribún do priestoru za mantinelmi vzhľadom na rozšírenie plochy v súvislosti s únikovými východmi.

Ďalšie zmeny, ako uviedol komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda, sa týkajú rozmerov mantinelov a ochranných skiel. "Na základe zmeny pravidiel ľadového hokeja týkajúcich sa rozmerov mantinelov a ochranných skiel, bol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) povinný tieto zmeny zapracovať do svojich pravidiel. To viedlo k tomu, že na zimných štadiónoch, na ktorých sa hrá Tipsport liga a 1. hokejová liga SR, bola vykonaná kontrola za účelom preverenia typov osadených mantinelov a ich vhodnosť pre prispôsobenie novým pravidlám o rozmeroch mantinelov a ochranných skiel po obvode hracej plochy," informoval Galajda. Na základe vyhodnotenia výsledkov kontroly bolo na zimnom štadióne v Poprade potrebné vykonať výmenu ochranných skiel.

SZĽH na základe uznesenia Výkonného výboru SZĽH poskytne na túto výmenu 50 % z celkových kalkulovaných nákladov, čo predstavuje zhruba 13.000 eur. „Pôvodná výška mantinelov bola 1200 mm okolo celého obvodu. Nový mantinel bude mať výšku 1100 mm. Pôvodná výška ochranných skiel bola 2000 mm okolo celého obvodu ihriska. Nové sklá majú výšku v oblúkoch a za bránami 2500 mm a po oboch krajoch ľadovej plochy 1900 mm. Oproti pôvodnému stavu budú doplnené sklá aj v priestore medzi striedačkami,“ doplnil Kubičko. V rozpočte mesta Poprad na zmeny vyčlenili 110.000 eur.