Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Rusi si z Bieloruska odnášajú zlato, Fínov zdolali 5:2

Spoločná fotografia ruských majstrov. Foto: TASR/AP

Ruskí hokejisti si vybojovali zlaté medaily na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. V nedeľňajšom finálovom zápase zdolali Fínsko 5:2 a po dvoch rokoch sa opäť tešili z titulu.

Minsk 25. mája (TASR) - Ruskí hokejoví reprezentanti si vybojovali zlaté medaily na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. V nedeľňajšom finálovom zápase zdolali Fínsko 5:2 a po dvoch rokoch sa opäť tešili z najcennejšieho kovu. "Zborná" tak vyhrala všetkých desať duelov na turnaji v riadnom hracom čase.

Po nervóznom úvode zápasu sa ujali vedenia Rusi, keď v 11. minúte využil presilovku Širokov. Fíni si vypracovali šance až v závere prvej tretiny. Palolova delovka v 19. minúte opečiatkovala žŕdku, no tri sekundy pred sirénou vyrovnal Pakarinen. V 27. minúte Palola otočil skóre na 2:1, ale už o necelú minútu vyrovnal kapitán Ovečkin a v 36. poslal "zbornú" späť do vedenia Malkin. Rusi využili tretiu presilovku v 45. minúte zásluhou hrdinu zápasu Zaripova. V 56. minúte uzavrel gólový účet šampionátu najproduktívnejší hráč turnaja Viktor Tichonov.

Rusi získali už svoj 27. titul v histórii, z toho 22 pod vlajkou ZSSR. Doteraz posledný triumf zaznamenali na MS 2012 v Helsinkách, keď vo finále zdolali slovenských hokejistov 6:2. "Suomi" majú medailu po troch rokoch, naposledy sa tešili zo zlata na MS 2011 v Bratislave. Celkovo je to ich dvanásty cenný kov.

Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal fínsky brankár Pekka Rinne. Direktoriát MS určil za najlepších hráčov na jednotlivých postoch ruského gólmana Sergeja Bobrovského, obrancu USA Setha Jonesa a ruského útočníka Viktora Tichonova, ktorý bol so 16 bodmi (8+8) zároveň aj najproduktívnejší hráč šampionátu. Do All-stars tímu sa okrem neho dostali aj ďalší dvaja majstri sveta obranca Anton Belov a útočník Sergej Plotnikov. Spoločnosť im robia Rinne, Jones a Francúz Antoine Roussel.



Rusko - Fínsko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Góly: 11. Širokov (Zaripov), 28. Ovečkin (Šipačov), 36. Malkin (Zaripov), 45. Zaripov (Širokov), 56. Tichonov (Kutuzov, Kuliomin) - 20. Pakarinen (Lehterä), 27. Palola (Jormakka, Lehterä). Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Kaval (USA) - Carlson (Kan.), Schrader (Nem.), vylúčení: 6:9 na 2 min, navyše: Salomäki 10 min za narazenie na mantinel, presilovky: 4:1, oslabenia: 0:0, 15.112 divákov.
Rusko: Bobrovskij – Denisov, Čudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov, Zubarev – Ovečkin, Šipačov, Plotnikov - Kuliomin, Malkin, Tichonov – Zaripov, Anisimov, Širokov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov - Kuznecov
Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala - J. Sallinen

Rusi nastúpili na zápas bez trénera Olegsa Znaroksa na striedačke. Disciplinárna komisia IIHF ho suspendovala za obscénne gesto, ktoré v semifinálovom zápase adresoval asistentovi trénera Švédska Rikardovi Grönborgovi.

Úvod finálového duelu bol poriadne nervózny a rozkúskovaný. Už po necelej minúte sa tvrdo zrazili Malkin s Haulom, pričom fínsky útočník zostal ležať na ľade a strhla sa prvá šarvátka. Druhá nasledovala o minútu neskôr a po nej prišli už aj tresty. Fíni si následne zahrali asi minútu a 20 sekúnd dlhú presilovku štyroch proti trom, ale Bobrovského takmer neohrozili. Naopak, Rusi si počas svoje početnej výhody vypracovali zopár dobrých šancí. Najväčšiu mal v 6. minúte Širokov, ktorý vypálil z ľavého kruhu, ale Rinne výborne vykorčuľoval z bránky a jeho pokus vyrazil. Na druhej strane odpovedal dvoma strelami Palola, ale v 9. minúte išiel na trestnú Salomäki a "zborná" roztočila v útočnom pásme kolotoč, ktorý sa skončil úvodným gólom. Rusi si posúvali puk, ten sa dostal na ľavý kruh k Širokovovi, ktorý presnou strelou pod lapačku prekonal Rinneho - 1:0. Rusi mali prevahu aj v ďalšom priebehu, súpera nepúšťali pred svoju bránku a boli lepší v osobných súbojoch. V 13. minúte však mohli pykať po rýchlej akcii súpera, no Medvedev v poslednej chvíli zblokoval prihrávku na Kontiolu, ktorý mal pred sebou už len odkrytú bránku. V 19. minúte sa mohlo meniť skóre na oboch stranách. Najprv Palolova delovka opečiatkoval žŕdku ruskej bránky, na druhej strane sa zaskvel Rinne pri šanci Belova. Záverečné momenty prvej tretiny patrili Fínom. Najprv sa na Bobrovského rútil Salomäki, ale namiesto prihrávky volil zakončenie, s ktorým si ruský gólman poradil. "Suomi" sa ale dočkali tri sekundy pred koncom dejstva. Po vyhranom buly vo vlastnom pásme podnikli rýchly brejk a Pakarinen vyrovnal - 1:1.

V druhom dejstve tempo hry trochu upadlo a už sa nehral taký otvorený hokej. Na ľade sa hlavne bojovalo v strednom pásme a pri mantineloch a na oboch stranách chýbali gólové príležitosti. V 26. minúte išiel na trestnú Zaripov, ktorý dostal dve minúty za nedovolené bránenie, a Fíni svoju druhú presilovku v zápase využili. Bobrovskij najprv vyrazil tvrdú strelu Jormakku, ale na následnú dorážku pohotového Palolu k žŕdke bol už prikrátky - 2:1. Fínom však vedenie dlho nevydržalo a tešili sa z neho iba 43 sekúnd. Prvý útok "zbornej" rozohral dobrú akciu, Šipačov poslal presnú prihrávku pomedzi dvojicu obrancov pred bránku na Ovečkina a ruský kanonier bekhendom vyrovnal na 2:2. Pri ďalšej presilovke "Suomi" v 33. minúte sa takmer zopakovala situácia ako pri druhom góle, ale Palolova dorážka tentoraz v sieti neskončila. Fíni svoju šancu nevyužili a tak prišla možnosť pre Rusov, ktorí po vylúčeniach Immonena a Kontiolu hrali piati proti trom. Puk sa dostal k Malkinovi a ten strelou švihom vymietol ľavý horný roh Rinneho bránky - 3:2. Po góle nasledovali kontroverzné momenty. Podľa prvých oficiálnych informácií totiž padol v čase 35:38 min, teda sekundu po vypršaní Immonenovho trestu, no Rusi napriek tomu ešte dohrávali početnú výhodu o jedného hráča. Časomerači až po niekoľkých minútach upravili čas gólu na 35:36 min.

Rusi výrazne naklonili misky váh na svoju stranu v 44. minúte, keď na gól premenili aj svoju tretiu presilovku. Predviedli peknú akciu, na ktorej konci si Zaripov vymenil puk so Širokovom a strelou z prvej poslal "zbornú" prvýkrát do dvojgólového vedenia - 4:2. Fíni sa však nevzdávali a hneď po inkasovanom góle sa pustili do súpera. Veľkú šancu mal najprv Pakarinen a hneď po ňom z dorážky aj Lehterä, no Bobrovskij zlikvidoval oba jeho pokusy a podržal svojich spoluhráčov. Pri následnej presilovke ho síce prekonal strelec druhého fínskeho gólu Palola, ale puk zastavila žŕdka. V 56. minúte definitívne zlomil fínsky odpor piatym gólom, opäť v početnej výhode, Tichonov a Rusi si zabezpečili už svoj 27. titul majstrov sveta.

Najužitočnejší hráč turnaja: Pekka Rinne (Fín)
Najlepší na postoch (podľa direktoriátu turnaja): Sergej Bobrovskij (Rus.) - Seth Jones (USA) - Viktor Tichonov (Rus.)
All-stars tím (podľa médií): Rinne - Jones, Anton Belov (Rus.) - Tichonov, Sergej Plotnikov (Rus.), Antoine Roussel (Fr.)

konečné poradie MS:
1. Rusko, 2. Fínsko, 3. Švédsko, 4. Česko, 5. Kanada, 6. USA, 7. Bielorusko, 8. Francúzsko, 9. SLOVENSKO, 10. Švajčiarsko, 11. Lotyšsko, 12. Nórsko, 13. Dánsko, 14. Nemecko, 15. Taliansko*, 16. Kazachstan*
* - zostup z elitnej diizie
postúpili: Rakúsko, Slovinsko

Medailová bilancia krajín:



ZSSR/Rusko 27 9 7 (Rusko 5-2-2)
Kanada 24 13 9
ČSSR/ČR 12 13 20 (Česko 6-1-5)
Švédsko 9 19 17
USA 2 9 6
Fínsko 2 7 3
Veľká Británia 1 2 2
Slovensko 1 2 1
Nemecko - 2 2
Švajčiarsko - 2 8
Rakúsko - - 2

Pozrite si všetkých medailistov z histórie MS v hokeji:


Prehľad medailistov na hokejových MS od roku 1920:

1920 Kanada, USA, Československo (Antverpy/zároveň ZOH)
1924 Kanada, USA, Veľká Británia (Chamonix/zároveň ZOH)
1928 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1930 Kanada, Nemecko, Švajčiarsko (Chamonix/Berlín)
1931 Kanada, USA, Rakúsko (Krynica)
1932 Kanada, USA, Nemecko (Lake Placid/zároveň ZOH)
1933 USA, Kanada, Československo (Praha)
1934 Kanada, USA, Nemecko (Miláno)
1935 Kanada, Švajčiarsko, Veľká Británia (Davos)
1936 Veľká Británia, Kanada, USA (GaPa/zároveň ZOH)
1937 Kanada, Veľká Británia, Švajčiarsko (Londýn)
1938 Kanada, Veľká Británia, Československo (Praha)
1939 Kanada, USA, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1940-1946 bez MS 1947 Československo, Švédsko, Rakúsko (Praha)
1948 Kanada, Československo, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1949 Československo, Kanada, USA (Štokholm)
1950 Kanada, USA, Švajčiarsko (Londýn)
1951 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (Paríž)
1952 Kanada, USA, Švédsko (Oslo/zároveň ZOH)
1953 Švédsko, Francúzsko, NSR, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1954 ZSSR, Kanada, Švédsko, (Štokholm)
1955 Kanada, ZSSR, Československo (Krefeld/Dortmund/Kolín)
1956 ZSSR, USA, Kanada, (Cortina/zároveň ZOH)
1957 Švédsko, ZSSR, Československo (Moskva)
1958 Kanada, ZSSR, Švédsko (Oslo)
1959 Kanada, ZSSR, Československo (Praha/Bratislava)
1960 USA, Kanada, ZSSR (Squaw Valley/zároveň ZOH)
1961 Kanada, Československo, ZSSR (Ženeva/Lausanne)
1962 Švédsko, Kanada, USA (Colorado Springs/Denver)
1963 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1964 ZSSR, Švédsko, Československo (Innsbruck/zároveň ZOH)
1965 ZSSR, Československo, Švédsko (Tampere)
1966 ZSSR, Československo, Kanada (Ľubľana)
1967 ZSSR, Švédsko, Kanada (Viedeň)
1968 ZSSR, Československo, Kanada (Grenoble/zároveň ZOH)
1969 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1970 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1971 ZSSR, Československo, Švédsko (Bern/Ženeva)
1972 Československo, ZSSR, Švédsko (Praha)
1973 ZSSR, Švédsko, Československo (Moskva)
1974 ZSSR, Československo, Švédsko (Helsinki)
1975 ZSSR, Československo, Švédsko (Mníchov/Düsseldorf)
1976 Československo, ZSSR, Švédsko (Katovice)
1977 Československo, Švédsko, ZSSR (Viedeň)
1978 ZSSR, Československo, Kanada (Praha)
1979 ZSSR, Československo, Švédsko (Moskva)
1981 ZSSR, Švédsko, Československo (Göteborg/Štokholm)
1982 ZSSR, Československo, Kanada (Helsinki/Tampere)
1983 ZSSR, Československo, Kanada (Düsseldorf/Dortmund/Mníchov)
1985 Československo, Kanada, ZSSR (Praha)
1986 ZSSR, Švédsko, Kanada (Moskva)
1987 Švédsko, ZSSR, Československo (Viedeň)
1989 ZSSR, Kanada, Československo (Štokholm/Södertälje)
1990 ZSSR, Švédsko, Česko-Slovensko (Bern/Fribourg)
1991 Švédsko, Kanada, ZSSR (Turku/Helsinki/Tampere)
1992 Švédsko, Fínsko, Česko-Slovensko (Praha/Bratislava)
1993 Rusko, Švédsko, Česko-Slovensko (Dortmund/Mníchov)
1994 Kanada, Fínsko, Švédsko (Bolzano/Canazei/Miláno)
1995 Fínsko, Švédsko, Kanada (Štokholm/Gävle)
1996 Česko, Kanada, USA (Viedeň)
1997 Kanada, Švédsko, Česko (Helsinki/Turku/Tampere)
1998 Švédsko, Fínsko, Česko (Zürich/Bazilej)
1999 Česko, Fínsko, Švédsko (Oslo/Lillehammer/Hamar)
2000 Česko, SLOVENSKO, Fínsko (Petrohrad)
2001 Česko, Fínsko, Švédsko (Kolín/Hannover/Norimberg)
2002 SLOVENSKO, Rusko, Švédsko (Göteborg/Karlstad/Jönköping)
2003 Kanada, Švédsko, SLOVENSKO (Helsinki/Tampere/Turku)
2004 Kanada, Švédsko, USA (Praha/Ostrava)
2005 Česko, Kanada, Rusko (Viedeň/Innsbruck)
2006 Švédsko, Česko, Fínsko (Riga)
2007 Kanada, Fínsko, Rusko (Moskva)
2008 Rusko, Kanada, Fínsko (Quebec/Halifax)
2009 Rusko, Kanada, Švédsko (Bern/Zürich-Kloten)
2010 Česko, Rusko, Švédsko (Kolín/Mannheim/Gelsenkirchen)
2011 Fínsko, Švédsko, Česko (BRATISLAVA/KOŠICE)
2012 Rusko, SLOVENSKO, Česko (Helsinki/Štokholm)
2013 Švédsko, Švajčiarsko, USA (Štokholm/Helsinki)
2014 Rusko, Fínsko, Švédsko (Minsk)

/všetky olympijské turnaje od roku 1920 do roku 1968 boli zároveň MS - v rokoch ZOH 1980, 1984 a 1988 neboli MS/