Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Rusov spojila prítomnosť Putina i absencia Znaroksa

Vladimir Putin a Alexander Lukashenko Foto: TASR/AP

Znaroks doplatil na obscénne gesto, ktoré v semifinálovom zápase adresoval asistentovi trénera Švédska Rikardovi Grönborgovi.

Minsk 26. mája (TASR) - Hlavný tréner ruskej hokejovej reprezentácie Olegs Znaroks pre trest chýbal na striedačke svojho tímu počas finálového zápasu na MS v Minsku a tento fakt bol podľa viacerých hráčov "zbornej" dôležitým impulzom na ceste za víťazstvom. Čerství majstri sveta ocenili aj prítomnosť prezidenta Vladimira Putina v hľadisku počas finálového duelu.

Znaroks doplatil na obscénne gesto, ktoré v semifinálovom zápase adresoval asistentovi trénera Švédska Rikardovi Grönborgovi. Disciplinárna komisia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ho následne potrestala a Znaroks nemohol viesť svoj tím počas finálového zápasu MS proti Fínsku. Rusi napokon vo finále zvíťazili 5:2 a viacerí hráči sa zhodli, že trest pre ich trénera ich zjednotil.

"Keď som išiel do autobusu, prvýkrát v živote som Znaroksa videl so slzami v očiach. Videl som, ako veľmi trpel. On bol náš kapitán a vždy sníval o tom, že Rusko privedie na vrchol. Bojovali sme pre neho, ale aj pre celé Rusko," citoval server idnes.cz. ruského útočníka Alexandra Ovečkina.

Pochvalnými slovami na adresu trénera "zbornej" nešetril ani ďalší útočník Nikolaj Kuliomin. "Náš tréner je pre nás veľmi dôležitý. Dal dokopy celý tím a vždy nájde tie správne slová. Odviedol dobrú prácu," povedal Kuliomin pre iihfworlds2014.com.

Znaroksove kompetencie prevzal na finálový zápas asistent Harijs Vitolinš. Pod jeho vedením mužstvo nadviazalo na predošlých deväť víťazstiev v Minsku a Fínov zdolalo rozdielom troch gólov. Triumf vo finále MS naživo sledoval aj prezident Ruska Vladimir Putin. "Bola to veľká podpora. Už pred zápasom sme vedeli, že bude na tribúne a chlapci to vzali veľmi vážne. Je skvelé, keď má národný tím takúto pozornosť," uviedol Vitolinš pre idnes.cz. Najmocnejší muž Ruska prišiel po víťaznom zápase do ruskej kabíny a hráčom osobne pogratuloval.