Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Slováci prehrali po dráme s Nemeckom 1:2, Nemci víťazmi turnaja

Na snímke smutní slovenskí hokejisti po prehre s domácim Nemeckom 1:2 na Nemeckom pohári 8. novembra 2014 v Mníchove. V popredí brankár Marek Čiliak Foto: TASR/Martin Baumann

Jediný gól slovenskej družiny strelil Lapšanský štyri minúty pred koncom zápasu.

Mníchov 8. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti podľahli v sobotu vo svojom druhom zápase na Nemeckom pohári 2014 domácemu výberu 1:2.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka inkasovali vo vyrovnanom zápase už po 99 sekundách hry, keď Reimerovu strelu tečoval pred Čiliakom Hager. V ďalšom priebehu si vypracovali viacero šancí na vyrovnanie, no domácich podržal brankár Pielmeier. V 40. minúte prišiel druhý gól Nemecka. Ullmann nemal komu prihrať, tak vyskúšal strelu z uhla a tú si vrazil do vlastnej bránky Deyl. V závere korigoval skóre Lapšanský.
Slovenskí hokejisti zakončia svoje účinkovanie na turnaji v nedeľu o 13.15 súbojom proti Švajčiarsku.

V druhom zápase zdolali Švajčiari európsky výber Kanady tesne 2:1. Víťazný gól pritom strelili zásluhou Dina Wiesera len 48 sekúnd pred záverečným klaksónom do prázdnej bránky, keďže tréner "javorových listov" Jeff Tomlinson z nej za stavu 1:1 odvolal Chrisa Masona. Vďaka tomuto víťazstvu sa tak stal nemecký výber šiestykrát víťazom turnaja. Predtým triumfoval ešte v rokoch 1995, 1996, 2009, 2010 a 2012.

Nemecko - Slovensko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)


Góly: 2. Hager (Reimer), 40. Ullmann (Reimer, Gogulla) - 56. Lapšanský (Vandas). Rozhodcovia: Gofman, Vogl - Kohlmüller, Müller, vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.

Zostavy:

Nemecko: Pielmeier - Reul, Goc, Krupp, Kettemer, Krueger, Akdag, Hördler, Ankert - Oppenheimer, Hospelt, Pietta - Plachta, Hager, Wolf - Reimer, Ullmann, Gogulla - Seidenberg, Kink, Noebels - Buchwieser

SR: Čiliak – Valach, Mikuš, Deyl, Švarný, Bokroš, Kozák, Jánošík, Kotvan – Bakoš, Viedenský, Dravecký - J. Sýkora, Marcinko, Tománek - Vandas, Bortňák, Lapšanský – Rác, Lušňák, Dej

ďalší výsledok:
Švajčiarsko - Kanada 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly:
12. Walser (Wieser), 60. Wieser - 35. Hamil (Aulin, Reddox)

Tabuľka po 2. hracom dni:
1. Nemecko 2 2 0 0 0 5:2 6
2. SLOVENSKO 2 1 0 0 1 5:3 3
3. Švajčiarsko 2 1 0 0 1 3:4 3
4. Kanada 2 0 0 0 2 2:6 0


Úvod nám nevyšiel

Slovenským hokejistom nevyšiel vstup do zápasu, keď inkasovali už po 99 sekundách. Reimerovu strelu tečoval pred Čiliakom Hager a brankár hostí už nestihol zareagovať na zmenu smeru puku - 1:0. Platnosť gólu musel potvrdiť ešte videozáznam. O minútu neskôr mohlo byť vyrovnané. Po chybe domácej obrany sa dostal k puku Viedenský, no jeho strela iba opečiatkovala žŕdku Pielmeierovej bránky. Bakošova dorážka už smerovala mimo. Nemci mali v úvode viac z hry, hrali dôrazne do tela a výborne napádali súperovu rozohrávku. Vypracovali si aj viacero šancí, no Čiliak odolal. Aj so šťastím, keď mu v 6. minúte poskakoval puk pred odkrytou sieťou, za bránkovú čiaru sa však nedostal. Slováci si potom zahrali dve presilovky. Prvá sa im vôbec nevydarila, v druhej zamkli súpera pred bránkou, ich strely však Pielmeiera príliš neohrozili. V 19. minúte spálil veľkú šancu Lapšanský, zblízka trafil iba do brankára.

Druhý gól do šatne

Rovnako dopadol v úvode druhej tretiny Vandas, v prečíslení dvoch na jedného sa rozhodol pre strelu, ale tá mierila vedľa bránky. Na vypredanom štadióne pokračoval svižný hokej s množstvom šancí a za mohutného povzbudzovania domácich i slovenských fanúšikov, ktorí zavítali do Mníchova vo veľkom počte. V 27. minúte vyšla pekná akcia Lušňáka s Draveckým, no ten už nedotiahol blafák do gólového konca. Vzápätí ho vychytal Pielmeier. Na druhej strane zlikvidoval Čiliak možnosť Seidenberga. V 35. minúte sa znova predviedol Seidenberg, keď sa šikovne zbavil protihráča a prihral na gól Oppenheimerovi. Výborne však zasiahol slovenský gólman, ktorý následne zvládol aj Ullmannovu tutovku. Domáci hráči v závere druhej časti dominovali, mali množstvo šancí a nakoniec sa im podarilo aj so šťastím skórovať. Ullmannovu strelu z uhla si zrazil do siete obranca Deyl - 2:0.

Lapšanský duel zdramatizoval

Nemeckí hokejisti sa v tretej tretine zamerali najmä na pozornú defenzívu a strážili si dvojgólový náskok. Navyše vyrážali do nebezpečných protiútokov. Ich súperi si nevypracovali takmer žiadne gólové možností a nevyšla im ani ďalšia početná výhoda. Počas nej strieľal z pravého kruhu Bakoš, ale napálil len do pripraveného gólmana. Hosťujúcej obrane unikol Reimer, ale Čiliak svojich opäť podržal. Vůjtekovi zverenci zdramatizovali duel v 56. minúte, presadil sa Lapšanský a znížil na 1:2. V závere si vypracovali niekoľko ďalších šancí, ale vyrovnať sa im nepodarilo ani pri hre bez brankára.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Blahoželám súperovi k víťazstvu. Dnes sme videli zaujímavý a bojovný zápas, v ktorom sme bohužiaľ dostali rýchly gól, čo hralo do kariet súperom. Mohli hrať z obrany a čakať na naše chyby. Vypracovali sme si niekoľko šancí, ale chýbala nám šikovnosť v koncovke, aby sme prekonali ich výborného brankára. Som rád, že aj po druhom góle, ktorý sme si dali sami, sme sa nevzdali a hrali sme až do konca duelu. Môžeme byť spokojní s výkonom mužstva. Výsledok nie je lichotivý, ale výkon mužstva, s ktorým sme sem prišli, bol na hranici možností."



Radoslav Dej, útočník SR: "Rác mi tam nahadzoval puk, ja som si ho chcel pokryť a dostal som hokejkou do nosa. Podľa mňa to bol faul, no rozhodca nezapískal. Dnes nám chýbal pokoj v koncovke. Mali sme dosť šancí, aj ja som mal dve, keby sme ich premenili, mohlo to byť pre nás veselšie."

Marek Čiliak, brankár SR: "Pri druhom góle to išlo po ľade, nečakal som, že do toho dá Deyl hokejku. Myslel som, že puk vyrazím na sieť, videl som, že tam ide ich hráč. Ešte ma to trafilo do ruky, ale gólu som už nezabránil."

Adam Lapšanský, útočník a strelec jediného gólu SR: "Boli nepríjemní ako včera Kanaďania. My sme trochu zaspali začiatok a dostali sme gól. Potom sme vyrovnali hru, v druhej tretine sme už boli lepší, ale dosť nás položil gól v závere. V tretej sme ich tlačili, mali sme kopec šancí, no dali sme len jeden gól."



Patrik Lušňák, útočník SR: "Z oboch strán to bolo vyhecované, bol to super zápas pre divákov i pre nás. Som rád, že nás prišlo povzbudiť toľko veľa fanúšikov, bolo ich počuť viac ako Nemcov."

Juraj Valach, obranca SR: "Na konci sme sa snažili ešte niečo urobiť s výsledkom. Nechýbala nám bojovnosť ani nasadenie, Nemci v závere už nestíhali. Chýbala nám však chladnokrvnosť v zakončení, taká ľahkosť. Je to škoda, mohli sme to dotiahnuť."



Pat Cortina, tréner Nemecka: "Bol to veľmi bojovný a vyrovnaný zápas. Slováci hrali dosť dobre na to, aby mali šancu vyhrať. Po včerajšom neskorom zápase som mal trochu obavy, ako sa moji hráči vyrovnajú s krátkym oddychom. Zo začiatku duelu sme hrali trochu komplikovane, no postupne sme sa rozbehli, dali sme góly a dobre nám zachytal brankár."