Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slováci vyhrali nad Rusmi 4:3, Šatan vyrovnal Golonku

Na snímke vľavo strieľa gól David Skokan (Slovensko), uprostred Maxim Chudinov a Alexander Jerjomenko (Rusko) počas prípravného zápasu v rámci European hockey Challenge Slovensko - Rusko 13. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti nastúpili proti Rusom na domácom ľade.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v druhom zo série ôsmich prípravných zápasov pred MS na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu nad Ruskom 4:3. Kapitán Miroslav Šatan strelil svoj 82. reprezentačný gól a v historickej tabuľke sa tak vyrovnal legendárnemu Jozefovi Golonkovi, ktorý ju doteraz viedol sám.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa ujali vedenia po 22 sekundách hry, keď sa presadil Mikúš a v 13. minúte viedli už 2:0 zásluhou Skokana. V druhej časti sa roztrhlo vrece s gólmi. Rusi na jej začiatku znížili vďaka úspešnému trestnému strieľaniu Širokova, v 25. minúte však Nagy využil presilovku 5 na 3. Do konca prostredného dejstva pridali oba tímy ešte po góle. Najprv znížil hosťujúci Lisin a v 29. minúte upravil na 4:2 Šatan. V 41. minúte znížil Dadonov na rozdiel jediného gólu, no Rusom sa už vyrovnať nepodarilo.

Šatan dosiahol 82 presných zásahov v 171 zápasoch, Golonka to zvládol v 134 dueloch.

Slovenskí reprezentanti budú pokračovať v príprave pred MS na budúci týždeň dvojzápasom vo Francúzsku, kam s tímom poletí už aj mladý útočník Martin Réway, ktorý pricestuje na Slovensko v utorok. Vo štvrtok ho bude nasledovať prvá posila zo zámorskej NHL - obranca Edmontonu Martin Marinčin. Tréner Vůjtek však už nemôže počítať so službami útočníka Adama Lapšanského, ktorý má zranené koleno a vyšetrenia čakajú v najbližšej dobe aj Tomáša Záborského.
.
Slováci mali výborný úvod do zápasu, keď hneď svoj prvý útok premenili na vedúci gól. Už v 22 sekunde sa oň postaral Mikúš, ktorý dorazil strelu kapitána Šatana. Domáci hokejisti mali prevahu aj v ďalšom priebehu prvej tretiny. Rusi niekoľkokrát otestovali Laca, ale vážnejšiu šancu si nedokázali vypracovať. V 13. minúte sa opäť radovali domáci fanúšikovia. Valach sa v útočnej tretine zbavil protihráča, prihral Skokanovi a ten už nemal problém zasunúť puk za bezmocného Jerjomenka - 2:0. Rusi si vypracovali väčší tlak až počas presilovky pri vylúčení Švarného, no Laco si s ich strelami bez väčších problémov poradil.
FOTOGALÉRIA: Prípravný zápas Slovensko - Rusko

V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi. Slováci ju odštartovali v početnej výhode, ale tá sa im vôbec nevydarila. Po zlej rozohrávke unikol Širokov, ktorého Švarný zastavil až faulom a tak nasledovalo trestné strieľanie. Faulovaný hráč ho s prehľadom premenil - 2:1. Pri ďalšej presilovke Slovákov sa situácia zopakovala, no tentokrát stihli slovenskí obrancovia unikajúceho hráča zastaviť. Následne išiel na trestnú aj Šipačov a Slováci mali minútovú výhodu o dvoch hráčov. Síce ju nevyužili, no v dohrávanej presilovke o jedného hráča sa Nagy predral pred bránku a šikovne zasunul puk za Jerjomenkov chrbát - 3:1. Rusi ale skorigovali už o necelú minútu. Domáci neustrážili Lisina, ktorý dorazil do siete strelu Galuzina - 3:2. V 29. minúte sa opäť menilo skóre. Slovákom vyšiel rýchly protiútok, keď Mikúš potiahol puk do útočného pásma, krížnou prihrávkou nabil Šatanovi a ten z prvej vypálil - 4:2. Oba tímy si do konca druhého dejstva vypracovali ešte zopár príležitostí, ale gól už nepadol.

Ani úvod tretej tretiny domácim nevyšiel podľa predstáv a už po 21 sekundách inkasovali z hokejky Dadonova - 4:3. V ďalšom priebehu však už Rusom, aj vďaka dobrému výkonu brankára Laca, nedovolili skórovať a tesný náskok si ustrážili. Súperovi tak oplatili prehru z piatkového prvého vzájomného zápasu 1:3.

Euro Hockey Challenge:
Slovensko - Rusko 4:2 (2:0, 2:2, 0:1)
Góly:
1. Mikúš (Nagy, Stehlík), 13. Skokan (Valach), 25. Nagy (Šatan), 29. Šatan (Mikúš, Sloboda) - 22. Širokov (tr. strieľanie), 26. Lisin (Galuzin), 41. Dadonov (Varnakov, Medvedev).


Zostavy:
Slovensko: Laco - Sloboda, Stehlík, Štajnoch, Švarný, Brejčák, Čerešňák, Valach, Mihálik - Šatan, Mikúš, Nagy - Bartek, Špirko, Lapšanský - Haščák, Šťastný, Bakoš - Skokan, Lušňák, Lunter - Zuzin

Rusko: Jerjomenko - Kutuzov, Medvedev, Zajcev, Mirnov, Čudinov, Rukavišnikov, Grigorjev, Tokranov - Varnakov, Malychin, Kalinin - Prochorkin, Zubov, Širokov - Petrov, Šipačov, Dadonov - Lisin, Galuzin, Kugryšev


Hlasy po zápase
Vladimír Vůjtek, tréner SR:
"Hneď z prvého striedania sme dali gól a potom sme zvýšili na 2:0. Druhá tretina bola vyrovnaná, hokej bol z oboch strán lepší ako v piatok. V tretej tretine dali Rusi rýchlo kontaktný gól. Miestami poriadne pridali a my sme mali problémy ubrániť jednogólové vedenie. Ale som rád, že sa nám podarilo zdolať silný ruský tím."
.
Miroslav Šatan, kapitán SR a strelec štvrtého slovenského gólu: "Niekto mi o tom rekorde hovoril pred zápasom, takže som si to uvedomil potom na striedačke. Každý gól, ktorý dám a pomôže mužstvu, ma určite poteší. Dnes to bol zase jednogólový zápas, takže som rád, že to tam padlo. Zdolať Rusov nie je každodenná záležitosť, dodá nám to sebavedomie. Máme mladé mužstvo a je dobré, že si takéto ťažké zápasy môžeme otestovať už v príprave."
Ladislav Nagy, útočník a strelec tretieho slovenského gólu: "V prvej tretine nám vyšiel úvod a dali sme dva rýchle góly. V druhej ani v tretej nám však úvod nevyšiel, musíme si to rozobrať na videu, musíme sa na to lepšie pripraviť a musíme to vylepšiť."
.
Ján Laco, brankár SR: "Hrali sme výborne vzadu, blokovali sme strely, čo bolo veľmi dôležité. Aj keď boli nejaké prečíslenia dvaja na jedného a traja na dvoch, tak naši obrancovia málokedy pustili Rusov k strelám. Takže aj z tohto pohľadu to bol super zápas."
.
Olegs Znaroks, tréner Ruska: "Zápas bol lepší ako ten piatkový. Na prvú tretinu sme prišli absolútne nepripravení. V druhej polovici druhej tretiny a v tretej to už bolo lepšie. Musíme na tom popracovať."