Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

TIPSPORTLIGA: Banská Bystrica zdolala Poprad na úvod semifinále

Na snímke sprava Tomáš Zigo (Banská Bystrica), Marek Zagrapan, Tomáš Vošvrda (obaja Poprad) v prvom zápase semifinále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad v Banskej Bystrici 23. marca 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Banskobystričania sa do súpera poriadne obuli už od začiatku a utvorili si niekoľko vyložených šancí.

Banská Bystrica 23. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica vstúpili úspešne do semifinále Kaufland play off Tipsport Ligy. V sobotnom domácom prvom zápase zdolali HK Poprad 5:4 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0. "Barani" viedli po prvej tretine 3:1, ale hostia dokázali dvakrát vyrovnať. Rozhodujúci gól strelil v 54. minúte Marek Bartánus.

Banskobystričania sa do súpera poriadne "obuli" už od začiatku a utvorili si niekoľko vyložených šancí. Lamper, Šťastný, Češík ani Bartánus recept na Vošvrdu nenašli, v 6. minúte však Southorn poslal do úniku Failleho a ten si brankára hostí vychutnal. Ubehli len dve minúty a bolo 2:0. Najprv sa síce Bartánus z pravej strany tvrdou strelou nepresadil, ale po prihrávke Southorna to z mierneho uhla napálil Higss a mohol sa tešiť. Následne ožili aj Popradčania. Buzzeo dobre preveril Williamsa, ale ten sa najviac zapotil po nájazde Kundríka. Tieto situácie domáci ustáli a odpovedali. Po strele Sellecka sa v 11. minúte presadil z dorážky voľný Lunter – 3:0. Podtatranci siahli po oddychovom čase, ktorý im pomohol. Ožili a postupne dokázali vyrovnať. Po nevyužitej šanci Abdula sa tešil v 17. minúte Svitana. Mal veľa priestoru a mieril presne pod hornú žrď, keď Williams bezmocne ležal na ľade. V poslednej minúte sa snažili o štvrtý gól útočníci spod Urpína Zigo aj Bartánus, ale zmeniť skóre sa im nepodarilo.

Druhá tretina sa vyvíjala v prospech Popradčanov, ktorí znížili na 2:3 v 25. minúte aktívnym Abdulom. Zostal totiž nepokrytý a z dorážky sa bez väčších problémov presadil. V presilovke mali vyrovnanie na hokejke Svitana i Buzzeo. Na opačnej strane už v piatich proti piatim si utvorili tlak Bystričania, ale bez šance. Hostia hrozili oveľa viac a napomáhali im k tomu aj časté vylúčenia na domácej strane. V 31. minúte z toho ťažil exbystrický útočník v drese "kamzíkov" Belluš, ktorý vypálil v početnej prevahe z kruhu parádne do vinkla – 3:3. Pre majstra mohlo byť i horšie, pretože o pár sekúnd sa Buzzeo rútil sám na brankára Williamsa, ale neprekonal ho. Banskobystričania ožili až v závere prostredného dejstva. Boli aktívnejší v útočnej tretine a Lunter spoza kruhu tvrdou ranou Vošvrdu prestrelil - 4:3.

Nástup do tretej časti zápasu vyšiel lepšie Popradčanom. Abdul sa po 76 sekundách technicky predral až pred bránku a predviedol úspešnú koncovku – 4:4. "Barani" následne otvorili hru a mohli za to pykať. Súper išiel do brejku dvoch na jedného a Abdul namieril do hornej žrde. Podobnú možnosť mali aj domáci, Bartánus však pre zmenu opečiatkoval pravú žrď. Hra sa prelievala z jednej strany na druhú, diváci videli výborný hokej s veľkým množstvom šancí na jednej či druhej strane. Majster hral vôbec prvú presilovku až v 54. minúte a využil ju. Bartánus vošiel do útočného pásma, prihral Faillemu, ktorý mu vzápätí prihrávku vrátil a pre skúseného útočníka už nebol problém poslať puk do Vošvrdovej odkrytej siete – 5:4. V závere Bystričania nepoľavili, stále hýrili aktivitou, Ďatelinka vypálil od modrej do žrde. Popradčania sa však dostali k hre bez brankára a mohli vyrovnať. Po strele Svitanu mal Williams poriadne šťastie, keď sa dezorientovaný vracal od zadného mantinelu medzi svoje žrde a trafil ho puk.

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Začiatok sme mali podľa predstáv, hrali sme dobre fyzicky, Poprad mal s tým problémy. Išli sme do vedenia 3:0, ale potom sme boli príliš sebavedomí, začali sme vracať puky do tretiny, čo nahrávalo hosťom. Práve v tom sú výborní, že puky hneď vedia zobrať a využiť to. Našli sme však na súpera určitú cestu, dokázali sme ich zastaviť v protiútokoch, ale nastali na našej strane aj chyby. Musíme zlepšiť defenzívu. Napokon sme našli aj cestu na strelenie víťazného gólu pri jedinej našej presilovke. V nedeľu je však nový deň, musíme sa zregenerovať a hrať ešte lepšie."

Roman Stantien, tréner Popradu: "Vedeli sme, čo nás tu čaká, teda silný a fyzický hokej zo strany Banskej Bystrice. To sa aj potvrdilo. Chystali sme sa na to, ale asi sme si v podvedomí mysleli, že to tak nebude. Prvých desať až trinásť minút sme nezvládli. Bystrica nás zatlačila a my sme nevedeli, čo s tým. Nerozumiem, prečo sa tak stalo, pretože sme sa na to chystali. Nemám na to vysvetlenie. Našťastie sme dali kontaktný gól a povedali sme si v druhej tretine, že na nich zatlačíme my. To sa aj podarilo a v prostrednom dejstve sme mohli vyťažiť zo šancí viac, i z tých presiloviek. Do vedenia sme však nešli a paradoxne v tretej tretine sme inkasovali gól z jedinej presilovky súpera. Bystrica si to v závere už potom ustrážila."

prvý zápas semifinále Kaufland play off TL:

HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad 5:4 (3:1, 1:2, 1:1)

Góly: 6. Faille (Southorn, K. Sloboda), 8. Higgs (Southorn, Bartánus), 11. M. Lunter (Selleck, K. Sloboda), 38. M. Lunter (Faille, Mihálik), 54. Bartánus (Faille, Marshall) – 17. P. Svitana (Mlynarovič, Matúš Paločko), 25. Abdul (Zagrapan, Salija), 31. Belluš (Buzzeo, Zagrapan), 42. Abdul (Petran, Mlynarovič). Rozhodovali: P. Stano, Štefik – Tvrdoň, Výleta, vylúčení na 2 min: 4:1, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2627 divákov

/stav série 1:0/

Banská Bystrica: Williams – Kubka, Ďatelinka, K. Sloboda, Southorn, Mihálik, Marshall, Nemčík – Koper, Češík, Matoušek - Bartánus, Higgs, Zigo – Selleck, Faille, M. Lunter – Lamper, A. Šťastný, Šoltés

Poprad: Vošvrda – D. Brejčák, Petran, Miner, Salija, Karalahti, Erving, Fabian, Ťavoda – P. Svitana, Mlynarovič, Matúš Paločko – Abdul, Zagrapan, Takáč – Buzzeo, Heizer, D. Bondra – Belluš, Paukovček, Kundrík